Kristal’den Farkındalık Kampanyası; #zeytinyaginitani

Kristal Yağları kaliteli zeytinyağı konusunda tüketicileri bilinçlendirmek amacıyla; #zeytinyaginitani adı altında bir sosyal farkındalık kampanyası başlattı.

1938 yılında Türkiye’nin ilk zeytinyağı markası olarak İzmir’de faaliyetlerine başlayan Kristal Yağları, yeni bir sosyal farkındalık projesi olan #zeytinyaginitani kampanyasını hayata geçirdi. 80 yıllık tecrübesi ile ülkemizin ilk ambalajlı ve markalı zeytinyağı ihracatçısı olan Kristal Yağları bu kampanya sayesinde kaliteli zeytinyağı ile beraber farklı özelliklerdeki zeytinyağları konusunda da tüketicileri bilinçlendirmeyi hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda düzenlediği fabrika gezisinde yerel lezzetler ve gastronomi konusunda uzman, geniş takipçi sayısına sahip İzmir’de yerleşik influancerlarla bir araya geldi. Zeytinyağının kalite göstergeleri tat, koku ve lezzet referanslarını detaylıca anlatan bir tadım paneli gerçekleştirdi.

Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılıyor?

Kaliteli zeytinyağı sadece duyusal özelliklerle anlaşılamaz, bunun için yaklaşık 10 farklı  analiz ve yapıldıktan sonra  uzman tadımcılar tarafından duyusal özelliklerine de bakılarak zeytinyağının kalite değerleri belirlenir. Diğer taraftan zeytinyağı konusunda tüketicilerin doğru bildiği yanlışlar oldukça fazla. Örneğin; zeytinyağının rengi yeşil ise daha kalitelidir, gerçek zeytinyağı donar ya da zeytinyağı bulanıksa veya tortulu ise bozuk yağdır şeklinde pek çok yanlış bilgi tüketicilerin zihninde yer almaktadır. Halbuki zeytinyağının yeşil veya sarı renkte olması, tortu veya başka bir görsel durum kalite veya bozukluk göstergesi değildir. Tüketiciler arasında çok yaygın olan yanlış bir algı da riviera zeytinyağının bitkisel yağ karışımı olduğudur. Gerçek riviera zeytinyağı rafine edilmiş zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağının harmanlanmasıyla elde edilen bir zeytinyağıdır.

“Kaliteli Zeytinyağına Ulaşmanın Yolu Kaliteli Zeytinden Geçer”

Zeytinyağı kültürünün Türkiye’de yeşermesine ve gelişmesine nesiller boyu öncülük ve hizmet etmiş olan Kristal Yağları bir taraftan da Türkiye’nin yerel lezzetlerini korumak ve öne çıkarmak misyonuyla hareket ediyor. Kaliteli zeytinyağına ulaşmanın yolunun kaliteli zeytinden geçtiği inancını benimseyen Kristal Yağları bu kapsamda “Üreticileri Geliştirme ve Bölgesel Lezzetleri Koruma Projesi”ni hayata geçirdi.  Kaliteli zeytinyağına ulaşmaya yönelik süreçte en önemli ikili olan üretici ve yağhanelerle birebir iletişime geçerek onları nasıl daha doğru üretim yapabilecekleri konusunda bilinçlendirmeyi, bu yolla zeytinyağının kalitesini artırarak sektöre de kazanç sağlamayı hedefleyen Kristal Yağları, Türk zeytinyağının çıtasını yükseltmeyi amaçlıyor.

Kristal’den Örnek Fabrikalar

Ayvalık ve İzmir’deki modern tesislerinde el değmeden üretim ve ambalajlama yaparak zeytinyağını en sağlıklı saklama koşulu olan cam şişe ve kaliteli teneke ambalajlarında tüketicilerine sunan Kristal Yağları, TS EN ISO 9001 Kalite, TS EN ISO 22000 ve BRC Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri belgelerinin yanı sıra Helal Gıda ve Kosher sertifikalarına sahip. Ürünleri hem iç piyasada Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından, hem yurt dışında Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından kontrol edilen Kristal Yağları’nın İzmir Bornova’da kurulu laboratuvarı dünya çapında Ulusal ve Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından tanınan sayılı laboratuvarlar arasında bulunuyor.