Fitness Trendleri

Fitness bir zamanlar zinde kalmak, kilo vermek ve kas kazanmak için basit bir araç olarak görülüyorsa da, bugünlerde durum böyle değil. Yeni teknolojiler yayılıyor, eski moda antrenmanlar farklılaşan tekniklerle yenileniyor veya güncelleniyor.

Bu güncellemelere cevap olarak, Amerikan Spor Hekimliği Koleji (ACSM) tarafından yürütülen, 2019 yılına ait 13. Dünya Çapında Fitness Trendleri Araştırması, ticari, klinik, topluluk ve kurumsal sektörlerde önümüzdeki yıl için en uygun eğilimleri açıklıyor. Fitness’In yükselen dört makro kategorisi de bu araştırma sonuçlarıyla belirleniyor. Nedir bu değişimin sonuçları?

  1. Giyilebilir Fitness Teknolojisi
  2. Grup Antrenmanları
  3. HIIT Antrenmanları
  4. Yetişkinler İçin Medikal Fitness ve ve Fitness Programları

Giyilebilir Fitness Teknolojisi

Giyilebilir teknolojiler, akıllı saatler, “Heart Rate” monitörleri ve GPS takip cihazlarından oluşuyor. Giyilebilir teknolojiler, ilk sırayı aldıkları 2016 yılında, dünya çapında ankette büyük bir trend olarak ortaya çıktılar. Bu takip cihazlarının, biyometrik verileri izleme ve saklama kabiliyetleri, insanlara antrenman sonuçları üzerinde çalışmalarını ve zamanla iyileştirmelerini sağlıyor. Ayrıca, cihazlar ve çevrim içi uygulamalar arasındaki çapraz bağlantı, daha fazla rekabet ile antrenmanlara katılımı artırıyor. Yarışlar, oyunlar, uygulamalarla bağlantı ve artan yapay zeka özellikleri, kullanıcıların bu süreçte fiziksel durumlarını iyileştirerek, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya teşvik eden yepyeni bir dijital ortam yaratıyor.

Son ankete göre oldukça revaçta olduğu gözlemlenen fitness uygulamaları, günümüzde kullanıcıların antrenman yapmalarına yardımcı olmak için sesli ve görüntülü içerikler sunuyor. Bu da kullanıcılara antrenman seanslarında tam bağımsızlık sağlıyor.

Grup Antrenman Oturumları

Grup antrenmanlarına katılanların bireysellere göre çok daha motive olduğu açıklanıyor. Bu tür bir deneyim, ilgi çekici bir ortamda antrenman yapmak için motive olan kullanıcılar açısından mucizeler yaratabiliyor.

Ek olarak, insanlar daha küçük gruplara göre daha büyük grup sınıflarını tercih ediyorlar. Çünkü büyük antrenman grupları, sosyalleşmek ve daha geniş bir kitleyle rekabet etmek için mükemmel bir yol sunuyor. Sağlıklı rekabet aslında, antrenman sıklığının artmasını sağlıyor ve derse devam etmenin bir aracı oluyor.

Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Antrenman (HIIT)

Adından da anlaşılacağı gibi, bu tür bir antrenman tipik olarak kısa aralarla takip edilen, kısa süreli yüksek yoğunluklu egzersizleri içeriyor. Yüksek yoğunluklu antrenmandaki kilit unsur, antrenman zamanının veriminde yatıyor ve yoğunluktan dolayı sadece kısa seanslarda yapılabiliyor.

Gerçekten de kullanıcılar, uzun bir antrenman seansı veya daha görünür sonuçlara sahip kısa ve daha zorlu bir antrenman seçeneği göz önüne alındığında, büyük olasılıkla ikincisini seçiyorlar. Bu bakış açısı, dünya çapındaki anketin işaret ettiği gibi, bilimsel topluluğun bir kısmı tarafından eleştiriliyor, çünkü kısa ve yoğun antrenmanlar yanlış yapılabilir ya da çok fazla fiziksel baskıya neden olabilir. Bu nedenle, yeni HIIT antrenman formatları, katı bir teorik çerçeveye ve katı güvenlik önlemlerine dayanıyor.

Yetişkinler İçin Medikal Fitness ve Genel Fitness Programları

Yaz mevsiminde incelme mücadelesi her zaman canlı ve motive edici olsa da, insanlar artık sadece ince olmak uğruna zayıf kalma ihtiyacı hissetmiyorlar. Bunun yerine, daha sağlıklı hissetmeye ve daha aktif olmaya odaklanıyorlar. Bu nedenle, diyet ve antrenman önerileriyle sağlıklarını takip etmelerinde onlara rehberlik edebilecek sertifikalı fitness profesyonellerinden tavsiye alıyorlar.

Kaynak: Thompson, Walter R., Ph.D., FACSM,ACSM’s Health & Fitness Journal: November/December 2018 – Volume 22 – Issue 6 – p 10–17