YURT İÇİ ETKİNLİKLER

Dokuzuncu Urla Ot Bayramı

Urla, İzmir (23 – 24 Mart)

Bu yıl 9. Kez düzenlenecek olan Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı, Urla Doğal Sofra Gönüllüleri ve Urla Belediyesi iş birliği ile festival tarihini belirledi. Her yıl daha fazla insanın rağbet ettiği festivalde yöresel otları tanıma, ot toplama, yöresel ot yemekleri atölyeleri, konserler, söyleşiler, kültür gezileri yapılarak yerel beslenme, kırsal kalkınma ve Urla’nın doğal zenginliklerini sürdürülebilir kılmak amaçlanıyor.

Akbank Kısa Film Festivali

Akbank Sanat, İstanbul (18 – 28 Mart)

Bu yıl 15.si düzenlenen, sinema sanatı üzerinde kısa filmlerin öneminin bilinciyle bir platform oluşturarak öncü haline gelen Akbank Kısa Film Festivali, yurt içi ve yurt dışından geniş katılımlı atölye çalışmaları ve söyleyişileriyle sinemaseverlere keyifle izleyecekleri bir program sunacak.

Bolşoy Balesi Gösterimleri: Uyuyan Güzel

Zorlu PSM Studio, İstanbul 16:00  (24 Mart)

On altı yaş gününde kötü kalpli peri Carabosse’nin büyüsüne kapılarak yüz yıllık bir uykuya dalan Prenses Aurora’nın büyüsünü bozabilecek tek şey, Prens’ten alacağı öpücüktür. Unutulmayan masallardan Uyuyan Güzel’in Bolshoi Balesi yorumunda perilerden, Kırmızı Başlıklı Kız’a ve Çizmeli Kedi’ye kadar pek çok karakterle karşılaşmak mümkün. Çağının önde gelen balerinlerinden sayılan Olga Smirnova’yı Prenses Aurora olarak izlediğimiz temsil, çağdaş balenin önemli örneklerinden birini oluşturuyor.

YURT DIŞI ETKİNLİKLER

Las Fallas Festivali

Valensiya, İspanya (15 -19 Mart)

Her yıl 15-19 Mart arasında İspanya’nın Valensiya şehrinde baharın gelişini kutlamak amacıyla yapılan “Las Fallas” festivali boyunca şehir adeta dev bir tiyatro sahnesine dönüşüyor. Yaklaşık 2 milyon kişi tarafından ziyaretçi akımına uğrayan festival usta marangozların 1 yıl çalışarak yaptıkları ve kent merkezinin 30 farklı yerine koydukları “La Falla” adı verilen dev tahta kuklalar, 1 hafta sergilendikten sonra tek tek yakılıyor.

Van Gogh ve Britanya – Londra

Londra, İngiltere (27 Mart- 11 Ağustos)

Tate Modern’de açılacak Van Gogh ve Britanya sergisinde yer alacak 40 eser, Van Gogh’un İngiliz sanatçılar üzerindeki etkisi kadar ressamın İngiltere’den ilham aldığı eserleri de sunacak. Farklı koleksiyonlardan bir araya getirilen seçkide Ayçiçekleri tablosu da yer alacak.

TEFAF Maastricht

Maastricht, Hollanda (16-24 Mart)

1988 yılında kurulan TEFAF, dünyanın önde gelen güzel sanatlar, antikalar ve tasarım organizasyonu olarak kabul edilmektedir. Uluslararası üç fuarından biri olan TEFAF Maastrich ise Hollanda’nın güneyindeki Limburg eyaletinde pitoresk bir ortaçağ kenti olan Maastricht’te doğmuş ve şu anda pazardaki en iyi sanat eserlerinin vitrinidir. Fuarın yaklaşık yarısını kapsayan Eski Usta resimlerinin, antikaların ve klasik antikaların geleneksel alanlarının yanı sıra, modern ve çağdaş sanat, fotoğraf, takı, 20. yüzyıl tasarımlarını ve kağıt üzerinde eserleri de bulabilirsiniz. 7.000 yıllık sanat tarihini kapsayan TEFAF Maastricht’i 16-24 Mart arasında ziyaret edebilirsiniz.

UB40 Konseri

Portsmouth, İNGİLTERE (29 Mart)

Dünyanın çeşitli ülkelerinden birçok müzisyenin yer aldığı, 1978 yılında İngiltere’de kurulan reggae müzik grubu UB40, 60’lı yılların pop ve reggae parçalarına yaptığı kendine özgü cover’larla ünlenmiştir. Cover parçaların yer aldığı “Labour of Love” albümü ile zirveye çıkmış, Neil Diamond cover’ı “Red Red Wine”  ve Elvis Presley cover’ı “Can’t Help Falling In Love” ile haftalarca listelerde kalmıştır. UB40 29 Mart’ta Portsmouth Guildhall’da sahne alıyor.

Sakız Adası’nın Efsanevi Roket Savaşı

Sakız Adası, YUNANİSTAN (27 Nisan)

“Roket savaşı” anlamına gelen Rouketopolemos, Yunanistan’ın Sakız Adası’nın Vrontados kasabasında her yıl Paskalya zamanı gerçekleşen yerel bir geleneksel etkinliktir. Paskalya Pazarı’ndan önceki gece düzenlenen ayin sırasında havai fişeklerin atıldığı Yunan geleneğinin bir çeşidi olarak, adada birbirlerine rakip olan iki kilisenin cemaati diğer kilisenin çan kulesini vurma hedefiyle ev yapımı roketleri fırlatarak bu “roket savaşını” gerçekleştirir. Roketler, barut içeren bir tür roket itici yakıt karışımıyla doldurulmuş tahta çubuklardır ve oluklu platformlardan ateşlenir.

Bu rakip kiliseler Aziz Markos ve Panagia Eritiani’dir ve birbirlerinden 400 metre uzaklıkta iki tepe üstüne kurulmuşlardır. Her çan kulesine doğrudan isabet eden atışlar, kazananı belirlemek için ertesi gün sayılır. Ancak sonuç ne olursa olsun her iki kilise de diğerine karşı zafer kazandığını iddia eder. Bu anlaşmazlığın sonucunda iki kilise bir sonraki yıl ödeşmeye karar verir ve böylece rekabet sürekli hale gelir.

Homeropolis Belediyesi, etkinliğin sorunsuz ve tehlikesiz bir şekilde gerçekleşmesi için gereken tüm önlemleri alır. Kutlama öncesinde kiliseler ve yakındaki binaların dışı tahtalarla kapatılıp metal sac ve tel örgülerle koruma altına alınır. Etkinlik, 2016 yılında mülke yönelik zararlar nedeniyle ada sakinlerinin yaptığı şikâyet üzerine geçici olarak iptal edilmişti. 2017 yılında ise atılan roketlerin sayısı ve süresine kısıtlama getirilerek etkinlik tekrar düzenlendi. 2018’de Diriliş gecesinde yalnızca 10.000 roket fırlatıldı. Bu, 2015 yılına kadar atılan roketlerin sayısıyla kıyas bile götürmez. Eskiden Paskalya’nın olduğu Cumartesi günü öğleden sonrası ile gece yarısı arasında 150.000’den fazla roket atıldığı biliniyor.

Adanın ziyaretçileri, Epos Dağı’ndan etkinliği izleyerek görsel bir şölenin keyfini çıkarabilirler. Etkinliğin tartışmasız en güzel manzarasını sunan dağın kıvrımlı yollarına araçla veya yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Bu etkinliğin kökenleri belirsiz ancak Osmanlı dönemine dayandığı düşünülüyor. Yerli halkın söylediğine göre bu kutlama eskiden gerçek toplarla yapılıyordu ancak 1889 yılında Osmanlı yetkilileri top kullanımını yasaklamıştı. Adayı ziyaret edecek olanlar, etkinliğin 27 Nisan 2019 Cumartesi günü gerçekleşeceğini dikkate almalıdır.

Sakız Adası Belediyesi – İstihdam, Denizcilik ve Turizm Müdürlüğü’nden Rena Pagoudi-Damigou’ya özellikle teşekkür ederiz.