Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm Sergisi Arkas Sanat Merkezi’nde

İstanbul’da iki ayda 65 bin kişiyi ağırlayarak en çok ziyaret edilen sergiler arasına giren Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm şimdi İzmir’de. İlk defa görülecek başyapıtların da eklendiği Arkas Sanat Merkezi’ndeki sergi, 28 Temmuz’a kadar kapılarını açık tutacak.

Klasik resim anlayışından çıkarak yenilikçi yaklaşımlarla 20. yüzyıl modern resmine geçişin anahtarları Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 42 sanatçı ve 92 eser ile Post-Empresyonistler, Tophane-i Amire Beş Kubbe Salonu’nda 13 Eylül-6 Kasım tarihleri arasında 65 bin ziyaretçi ile adeta sanatseverlerin akınına uğradı.

Louis ANQUETIN – Femme au Bord de l’Eau, 1889

Serginin üç dilde hazırlanan kataloğu ise yoğun ilgi gördü.  Resimli birer ders kitabı niteliğinde olan katologlar, dünyanın belli başlı kütüphanelerine ve müzelerine arşiv olarak gönderebilecek değerli bir kaynak olarak görülüyor.

İzmirliler Arkas Sanat Merkezi’nde açılan sergiyi 28 Temmuz’a kadar ücretsiz olarak gezebilecek. serginin 12 Şubat Salı günü yapılan basın toplantısında konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “İzmirli güzel bir şey varsa gelip görür. İnsanlar geliyor, teşekkür ediyor. O bakımdan Arkas Sanat Merkezi’ni açmakla iyi yapmışız diyorum. Burayı ilk kurduğumuzda İzmir’de Post Empresyonizm sergisi açmıştık. O günden bugüne bir takım yenilikler oldu, yeni eserler eklendi. Geçtiğimiz sonbaharda İstanbul’da Tophane-i Amire’de yine Arkas Koleksiyonu’nda Post Empresyonizm sergini açtık. Sergiyi iki ayda 65 bin kişi gezdi. İzmir’de de yapmaya karar verdik.  Sergimizi İstanbullular sevdi, İzmirliler’in de seveceğini umuyorum. ” dedi.

Arkas Sanat Danışmanı ve serginin direktörü Niko Filidis de “Bugün Türkiye’de çok koleksiyon var ancak bunları herkesle paylaşmak yürek, cesaret ve özveri ister. Lucien Arkas bunu dengeli bir şekilde yapıyor. Türkiye’de böyle bir koleksiyonerin bulunması, bilinmesi çok güzel bir şey” dedi. Filidis, serginin yirmi yıl boyunca sabır ve kapsamlı bir araştırma sonucu bir araya getirilen eserlerden oluştuğunu belirterek ne İstanbul ne de İzmir’de bir kez daha bir araya getirilemeyecek kadar önemli eserlerin bir araya toplandığını sözlerine ekledi.

İlk defa görülecek başyapıtlar da sergiye eklendi

Arkas Sanat Merkezi’nde daha önce İstanbul’daki sergide olmayan ama dünyanın önemli müzelerinde sergilenmiş bazı eserler İzmir ayağında görücüye çıkacak. Geçtiğimiz yıl Fransa’da “Musée des impressionnismes Giverny” ve İsviçre’de “Fondation de l’Hermitage” müzelerinde sergilenen Henri Manguin’in iki başyapıtı, Fransa’da “Musée Bonnard” da sergilenen Édouard Vuillard’ın Lucy Hessel portresi ve Gustave Caillebotte’un Bayan Anne- Marie Hagen’ın Portresi bunlardan en önemlileri.

Ayrıca şu anda Almanya Potsdam’da bulunan Barberini Müzesi’nde sergilenen Henri-Edmond Cross’un Bormes’tan Manzaralar adlı eseri de 25 Şubat’ta Arkas Sanat Merkezi’ndeki yerini alacak.

Arkas Koleksiyonu’na yıllara yayılan titiz bir araştırma, büyük gayret ve yatırımlarla kazandırılan Post-Empresyonist eserler sadece Fransız ressamları değil, Paris’ten yayılan fikirlerin etkisiyle modernist yaklaşımı benimseyen ve bunu kendi kültürel öğeleriyle harmanlayan pek çok Avrupalı sanatçıyı da bünyesinde barındırıyor. Sergide kübizmin ilk ustalarından biri olarak sanat tarihine geçmiş, dünyanın bütün müzelerinde el üstünde tutulan Braque’ın iki tablosu ile karşılaşan ziyaretçiler, Henri-Edmond Cross’un çan kulesi, Louis Anquetin’in başyapıtlarından Su Kenarında Oturan Kadın ve ünlü Fransız yazar André Gide’in Jacques Émille Blanche tarafından yapılmış portresi ile daha pek çok baş yapıt ve tabloyu görme, hikayelerine şahit olma imkanı yaşıyor.

Louis Anquetin, Maxime Maufra, Théo van Rysselberghe, Paul Sérusier, Suzanne Valadon, Édouard Vuillard, Louis Valtat, Maurice de Vlaminck, André Derain, George Braque ve André Lhote ziyaretçilerin yapıtlarını görecekleri diğer önemli sanatçılar.

Türkiye’de ilk kez uygulanan “Framing” sistemi bu sergide

İstanbul’daki sergide çok beğeni toplayan ve Türkiye müzeciliğinde ilk kez olarak kullanılan “Framing” sistemi ile tabloların renk değerlerinin en doğru şekilde yansıtılması amaçlandı. Işık sistemine uygulanan özel merceklerle aydınlatılan tablolar, ziyaretçilere tüm renklerini yansıtarak resim izleme keyfine büyük bir artı getirecek.

Henri Edmond CROSS – Pérouse, le Campanile de Santa Maria Nuova, 1866

Çocuklara özel: “Renklere Yolculuk” atölyeleri

Sergi kapsamında minikleri de unutmayan Arkas Sanat Merkezi bu sergi kapsamında “Renklere Yolculuk” Çocuk Atölyeleri düzenleyecek.  5-7 ve 8-11 yaş gruplarına özel Cumartesi günleri düzenlenen atölyelerde çocuklar eğitmenleri eşliğinde öncelikle “Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm” sergisini gezecek, sanat eserleriyle ilgili hikâyelerden yola çıkıp yaratıcı soru cümleleri ile eserlerin özelliklerini öğrenmeye başlayacaklar. Ardından atölyeye geçerek hayal dünyalarını kağıtlara aktarıp farklı malzemeler kullanarak eğlenceli tasarımlar yapacaklar. Salı günleri ise anaokul ve ilkokul gruplarına özel atölye çalışmaları düzenlenecek.

ARKAS SANAT MERKEZİ; 1380 Sok. No.1 Alsancak-İzmir – 0232 464 66 00

Ziyaret; Pazartesi hariç, Salı-Pazar 10.00-18.00, Perşembe 10.00-20.00