Haziran 2016’da İzmir’in Menderes ilçesine bağlı bir köyde, müdürün 22 yıldır görev yaptığı okulda pek çok çocuğa cinsel istismarda bulunduğu anlaşılmıştı. Skandalın ortaya çıkmasını sağlayan ise ‘Saadet Öğretmen’ diye akıllara kazınan Saadet Özkan’dan başkası değildi. Saadet Öğretmen o gün bugündür mavi kelebek kanatlarını çocukların üzerine sarıyor.
Onunkisi farklı bir kariyer öyküsü… 1978 yılında İzmir’de üç çocuklu (iki kız, bir erkek) bir ailenin içine doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde önce Okul Öncesi Eğitim Öğretmenliği, ardından da Halkla İlişkiler ve İletişim eğitimi aldı. Kariyerine belediyede başladı. Belediyede önce okul öncesi eğitim öğretmenliği görevinde bulundu ancak sonra sağlık işleri müdürlüğüne geçti. Belediyeler bölününce Karabağlar Belediyesi’nde işe başladı ve hevesle çocuklarla ilgili pek çok iyi proje sundu. İşlerin yürümediğini kabullenip belediyeden istifa ettiğinde etrafındaki herkes “Sen deli misin? Belediyedeki iş bırakılır mı” diye tepki gösterdi.
Bir oğlan çocuğu (şu anda 17 yaşında) annesi olan Saadet Özkan, gerçekten öğretmenlik yapmaya karar verdiğinde 38 yaşındaydı. Üstelik zorunlu görevi bir ‘Çalıkuşu’ olacağı için yürekten istiyordu; bir zorunluluk değil, mutlulukla yerine getirilen büyük bir hizmet olarak görüyordu. O dönem eşinin “Çok yapmak istiyorsan ücretli öğretmenlik yap” telkinlerini de dinlememişti.
‘Yanınızdayım’ Dedi Ama Olamadı
O sevimli köyde yaşanan korkunç olayları ‘Saadet Öğretmen’ ortaya çıkardığında tüm Türkiye’nin midesi bulanmıştı. Çocukları ve aileleri konuşmaları için ikna ettiğinde olayı kapatmaya çalışan pek çok kişiyi de karşısına aldı. Fakat yargılama başladığında korkunç bir şey oldu. Saadet Özkan trafik kazası geçirdi. Dört takla atan aracından omurgası kırılmış olarak çıkarıldı; bir yıl yatalak kaldı. Dava sürecinde yanlarında olacağına söz verdiği küçük çocukların yanında olamamıştı. Fakat kahramanımız yılmadı; yataktan kalktığı gibi soluğu küçük kahramanlarının yanında aldı. Verdiği mücadeleyi tüm Türkiye duydu ve o korkunç müdür 82 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Öğretmenlik Yaptırmadılar
Türkiye Saadet Özkan’ın çığlığını duymuştu, adalet yerini bulmuştu; artık hayalini kurduğu öğretmenliğe geri dönebilirdi ama dönemedi. Kendi deyimiyle öğretmenlik yapamadı, yaptırmadılar. İşe başladığı başka bir yerden ise “Çeneni kapa! Gazetecilerle ilişkini kes! Burası hiyerarşiye uyulmayan bir yer değil” dendiği için çok geçmeden istifa etti. Kişisel yaşam ve öğrenci koçluğu yaparak geçinmeye başladı. Çocuk istismarını önlemek için başlattığı mücadeleyi bir dernek çatısı altında yürütmeyi seçti. UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’ni 2017 yılında kurdu.
Beyaz Saray’dan Ödül
Ne öğretmenlik yapabiliyordu ne de kamu da çalışabiliyordu. Hayat ona pelerini olmasa da bambaşka bir rol biçmişti: Kendini çocukları korumaya adayan süper kahraman Saadet Öğretmen!
Yılmadan yüzlerce davanın takipçisi oldu, yüzlerce davanın açılmasını sağladı, kamuoyu desteği oluşturdu. Şu anda yüzde 90’i gençlerden oluşan 75 bin üyeye sahip UCİM’in kelebek kanatlarını (UCİM’in logosu mavi kelebek) çocukların üzerine sardı. UCİM, Türkiye’de Mardin, Van, Ankara, Antalya, İzmir, Erzurum gibi 11 ilde çocuk ihmal ve istismarını önleme merkezi kurdu. Önümüzdeki haziran ayında bu merkezlerin açılışı yapılacak. KKTC’de de yine bir çocuk ihmal ve istismarını önleme merkezi kuruldu.
Uluslararası pek çok platformda Türkiye’yi temsil eden ve konuşmacı olan Saadet Özkan, saygın pek çok ulusal ve uluslararası ödül ve plaketin de sahibi… 2017 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın tüm dünyadan 12 kadına verdiği ‘Uluslararası Kadınlar Cesaret Ödülü’nü de aldı. Saadet Özkan’a ödülünü dönemin First Leydisi Melanie Trump takdim etmişti.
Dinleme Kültürü Geliştirmek
Çocuk ihmal ve istismarının önlenebilmesi için farkındalık yaratmanın önemine inanan Saadet Özkan, bu çerçevede eğitimin ve düzenlenen konferansların faydalı olacağına inanıyor. “Eğer küçükleri dinlerseniz, onları dinlemeyi bilirseniz her şeyi anlatırlar” diyor.
Saadet Özkan’ın dikkat çektiği ‘dinleme kültürü’ sadece bu korkunç sorunun değil, aslında neredeyse bütün sorunların çözüm yolu. Çocuklara nasihat vermekten çok sorgulamayı öğretmeyi öneriyor. Ve “Eğer çocuklara kendi mutlu çocukluk öykünüzü anlatırsanız, onlar kendi öykülerinde ters gideni hemen tespit edebiliyorlar” diyor.
Herkesin annesi, çocukların saadeti olan ‘Saadet Öğretmen’ en büyük hayalini ise şöyle açıklıyor:
“Bilim ödülleriyle, muhteşem projelerle, değişimlerle, icatlar yapan mucitlerle anılan bir ülke olmak. Benim ülkemin kızları ve kadınları böyle ödüllerle ellerini kaldırsınlar.”
16 Şehirde 16 Önleme Merkezi Kuracak
UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nin sözcüsü ünlü oyuncu Uraz Kaygılaroğlu’nun aralarında; Cem Yılmaz, Özge Özpirinççi, Edis, Doğa Rutkay, Ezgi Mola, Enis Arıkan, Gülse Birsel, Gupse Özay, Sarp Apak, Kerem Bursin, Melikşah Altuntaş, Ekin Beril, Ceyda Düvenci, Berrak Tüzünataç, Demet Özdemir, Demet Evgar, Şebnem Bozoklu ve Berkcan Güven’in de olduğu bir çok ünlü isimin katılımıyla 23 Nisan’da düzenlediği yardım gecesinde “Güçlü UCİM, Güçlü Çocuklar” projesi için dikkat çekici ve güçlü bir başlangıç yapıldı. 16 şehirde 16 önleme merkezi ile yola çıkan UCİM Sağlanan gelirle İstanbul, Konya, Erzurum, Kayseri, Mardin, Ordu, Antalya, Van başta olmak üzere açacağı yeni önleme merkezleriyle ihmal ve istismarla mücadelede seferberlik başlatacak.
Türkiye’de 55 ilde, yaklaşık 75.000’i aşkın gönüllüsü ile faaliyet gösteren UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği, çocuk istismarı konusuna dikkat çekmek üzere; çocuk hakları, mahremiyet, dijital zorbalık, konularında bugüne kadar binlerce okulda, pek çok üniversitede eğitim verdi, farkındalık çalışmaları gerçekleştirdi ve halen çalışmalarına devam ediyor. UCİM, aynı zamanda istismar davalarında ve ihbar hattına gelen dosyalarda gönüllü avukatlarıyla ailelere destek oluyor ve rehabilitasyon süreçlerinde rehberlik yapıyor.