Arkas Holding ile Türkiye Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) iş birliğinin 20. yılında, denizlerin korunmasına yönelik çalışmalar kesintisiz devam ediyor. TURMEPA II atık alım teknesi, 2026 sezonunda da Çeşme koylarında görev alarak deniz araçlarından kaynaklanan sıvı atıkları toplayacak ve Ege’nin mavisini korumaya katkı sunacak.
Arkas Holding’in denizlerin korunmasına yönelik uzun soluklu çevre yatırımlarından biri olan Arkas TURMEPA II projesi, 2026 sezonuyla birlikte 20. yılını dolduruyor. İki kurumun ortak çevre vizyonuyla sürdürülen iş birliği kapsamında TURMEPA II atık alım teknesi, haziran ayında başlayan yeni sezonda kasım ayına kadar Çeşme koylarında hizmet verecek.
Tekne, deniz araçlarından kaynaklanan sintine, pis su ve diğer sıvı atıkları güvenli şekilde toplayarak deniz kirliliğinin önlenmesine katkı sağlarken, deniz kullanıcılarında çevre bilincinin yaygınlaşmasına yönelik çalışmalarını da sürdürecek.
20 Yılda Güçlenen Çevresel Etki
2004 yılında başlayan Arkas Holding–TURMEPA iş birliği, geçen 20 yılda Türkiye’nin denizlerinin korunmasına yönelik örnek projelerden biri haline geldi. Bugüne kadar İzmir ve Çeşme kıyılarında binlerce tekneye hizmet veren Arkas TURMEPA II, yalnızca atık toplama faaliyetleriyle değil, çevre bilincini güçlendiren eğitim ve bilgilendirme çalışmalarıyla da sürdürülebilir denizcilik kültürünün yaygınlaşmasına katkı sundu.
Projenin ilk 19 yılında toplam 2,4 milyon litre sıvı atık toplanırken, 2026 sezonuyla birlikte bu çevresel etkinin daha da büyümesi hedefleniyor. İki kurumun 20 yıldır kararlılıkla sürdürdüğü iş birliği, denizlerin gelecek nesillere temiz ve sağlıklı şekilde aktarılmasına yönelik ortak sorumluluğun güçlü bir göstergesi olmayı sürdürüyor.
2025 Sezonunda 92 Bin Litreyi Aşan Atık Toplandı
Arkas TURMEPA II, geride kalan 2025 sezonunda da önemli bir çevresel başarıya imza attı. Çeşme koylarında görev yapan atık alım teknesi, sezon boyunca 977 tekneden toplam 92.442 litre sıvı atık topladı. Böylece yaklaşık 740 bin litre deniz suyunun kirlenmesi önlenerek deniz ekosisteminin korunmasına katkı sağlandı.
Sezon boyunca yalnızca atık alım faaliyetleri yürütülmekle kalınmadı; marinalar ve koylarda gerçekleştirilen bilgilendirme çalışmalarıyla denizciler ve ziyaretçiler arasında atık yönetimi ve çevre koruma konusunda farkındalığın artırılması da desteklendi.


