22 Nisan Dünya Günü

(22.04.2024)

Her yıl 22 Nisan’da, küresel ısınma, çevre kirliliği ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı gibi önemli konulara dikkat çekmek amacıyla kutlanan Dünya Günü, ilk kez 1970 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlendi. Aktivist John McConnell ve çevreci Denis Hayes tarafından organize edilen bu ilk etkinlik sayesinde ABD’nin ilk “Temiz Hava Yasası” ve “Temiz Su Yasaları” hazırlandı.

Kuruluşundan 20 yıl sonra 1990 yılında Dünya Günü, 141 ülkede 200 milyon insanı harekete geçirerek ve çevre sorunlarını dünya sahnesine taşıyarak gerçek anlamda küresel bir hal aldı. 1990 Dünya Günü, dünya çapındaki geri dönüşüm çabalarına büyük bir destek sağladı ve Rio de Janeiro’daki 1992 Birleşmiş Milletler Dünya Zirvesi’nin yolunun açılmasına yardımcı oldu.

Birleşmiş Milletler tarihindeki en önemli iklim anlaşmalarından biri olan Paris İklim Anlaşması, 22 Nisan 2016 tarihinde Dünya Günü’nde imzalandı ve iklim değişikliğiyle mücadelede tarihi bir dönüm noktası olarak kabul edildi.

Dünya Günü 2020, 50. Yıldönümünde  “İklim Eylemi” temasıyla gerçekleştirildi. COVID-19 salgını nedeniyle birçok planlanan etkinlik çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Özellikle EARTHDAY.ORG ve genç aktivistler koalisyonu, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Dünya Günü’nün 50. yıldönümünü anmak için üç gün süren bir canlı yayın olan Earth Day Live’ı ortaklaşa düzenledi. Toplamda, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişi, Dünya Günü etkinliklerine katıldı ve 50. yıldönümü, tarihin en büyük çevrimiçi kitlesel hareketi olarak kayda geçti.

Dünya Günü, her bireyin çevre için neler yapabileceğine dikkat çekmeye devam eden ve kutlanmaya başladığı yıldan itibaren pek çok çevre yasasının yürürlüğe girmesini sağlayan en önemli kitlesel hareketlerin başında yer alıyor.

Neler Yapabiliriz ?

Elektronik aletlerin fişlerini çekmek, bilgisayar kullanımını azaltmak, çevre dostu alışkanlıklar edinmek gibi günlük hayatta yapabileceğimiz küçük adımlar büyük bir fark yaratabilir. Bu Dünya Günü’nde, doğamızı korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için hep birlikte hareket edelim!