Arkas Line, ‘Impact Award Finalist’i Kazanan SPARC’ın Sponsoru Oldu

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 2023’te düzenlenen First Robotics Competition (FRC) Dünya Şampiyonası’nda en prestijli ödülü kazanan İstanbul Sainte Pulcherie Fransız Lisesi öğrencilerinin robotik takımına bu yıl Arkas Line sponsorluk yapıyor. Sürdürülebilirlik yatırımlarına önem veren ve bu konuyla ilgili projeleri destekleyen Arkas Line, Sainte Pulchérie Fransız Lisesi robotik takımı SPARC 5665’in sponsoru oldu.

Sürdürülebilirlik konusunda uzun dönemli hedefler belirleyerek iş yapış tarzını bu rota üzerinde düzenleyen Arkas Line, sürdürülebilir kapsamlı projelere de destek sağlıyor. Şirket, geçen yıl ABD Houston’da gerçekleşen FRC Dünya Şampiyonası’nda ‘Impact Award Finalist’i kazanan 6 takımdan biri olmayı başaran Sainte Pulcherie Fransız Lisesi’nin robotik takımı SPARC 5665’in sponsorluğunu üstlendi. Takımın aldığı ödül, sosyal sorumluluk kategorisinde en prestijli ödüller arasında gösteriliyor. SPARC 5665, bu yıl da yer alacağı dünya şampiyonasında yine başarılı olmayı hedefliyor. Ekip, Houston öncesinde İstanbul’da  08-10 Mart tarihleri arasında Bosphorus Regional ve 22-24 Mart tarihlerindeyse Marmara Regional’da yarışacak. SPARC 5665 robotik takımı, bu iki bölgesel yarışmaya katılım sağladıktan sonra, Amerika’ya giderek 17-20 Nisan’daki Houston Championship dünya şampiyonasında mücadele edecek.

Geri Dönüştürülmüş Malzemeler Kullanılıyor

Sainte Pulcherie Fransız Lisesi robotik takımı üyeleri robotun yapımında, geri dönüştürülmüş elektronik parçalardan ve tekrar kullanılabilen diğer mlzemelerden yararlanıldığını belirtiyor. Robotun her yıl yeniden yapılmak yerine temel unsurlarının sabit kaldığını ancak bazı bölümlerindeki malzemelerin değiştirildiğini ifade eden takım üyeleri, devam eden önceki projelerle birlikte yeni proje çalışmalarının da bulunduğunu söylüyor. Ekip üyeleri, robot yapımından arta kalan ve kullanılmayan bazı malzemelerin 1 yıllığna ihtiyacı olan diğer takımlara verildiğini ifade ediyor. Bunun karşılığında da diğer takımın üyeleri bu malzemelere ilave unsurlar katarak yıl sonunda SPARC’a iade ediyorlar. Ekip üyeleri, Arkas Line’ın projelerine sponsor olmasından mutluluk duyduklarını söyleyerek, denizcilik sektörünün bu önemli markasının desteğinin kendileri açısından değerli olduğunu vurguluyorlar. 2015 yılında Yüksel Vakfı yardımıyla İstanbul’da kurulan SPARC’ın, yarışmalara katılım sağladığı süre boyunca 15’den fazla ödül kazandığı görülüyor.

FRC Hakkında

FRC yarışması 12-18 yaş aralığındaki gençlerin teknoloji ve bilime olan ilgilerini artırmak amacıyla FIRST şirketi tarafından organize edliyor. Spor, bilim ve teknolojinin birlikteliğini yansıtan yarışmada 20 kişilik üyelerden oluşan takımlar sponsor bulmak, takım için bir marka değeri oluşturmak, takım çalışması yapmak ve endüstriyel boyutta bir robot dizayn edip programlamak ile yükümlü tutuluyor. Yarışma, öğrencilerin kendilerini mühendisliğe yakın hissedip bu becerilerini en çok öğrenebilecekleri yerlerden biri olarak gösteriliyor. Hem otonom hem de manuel olarak kullanılan robotlardan, sınırlı süreler içinde verilen görevleri yapmalarının istendiği yarışmada takımların sosyal sorumluluk alanındaki performansları da değerlendiriliyor. En fazla puanı alan takımların başarısıysa ödülle taçlandırılıyor.

ABD’de 31 yıldır FIRST Vakfı tarafından düzenlenen  FRC Dünya Şampiyonası’nda geçen yıl 56 ülkeden 650 takım yer almıştı.