Yaza Girerken İlkemiz: Pareto

Pareto ilkesi ya da diğer adıyla 80/20 kuralına bağlı kalarak yaşamınızda ve işinizde daha etkin olabilirsiniz. Daha az zaman harcayarak daha çok verim almanızı sağlayacak bu ilke ile yaza sayılı günler kala hayatınızın her alanında değişiklik yapma vakti…

80/20 kuralı olarak da bilinen Pareto ilkesi, sonuçlarımızın %80’inin eylemlerimizin %20’sinden ileri geldiğini belirtir. Bu ilkenin ekonomik ve sosyal seviyelerde istatistiksel olayları tahmin etmede çok etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Daha basit terimlerle ifade edilecek olursa, Pareto ilkesi, elde edeceklerinizin büyük çoğunluğunun “az ama öz” eylemlerden ileri geleceğini savunur.

Bu tabii ki bir “evrensel gerçek” değil ancak günlük olarak hayatımızda yer etmesi gereken bir ilke.

80/20 kuralı, en fazla sonuç getiren eylemlere odaklanıp, o kadar da verimli olmayanları azaltarak genel verimliliğinizi birkaç kat daha artırabileceğinizi belirtir. Yapmanız gereken, ortalama bir günü analiz ederek yaptıklarınızı, her bir görevin getirdiği sonucu, bu sonucun ne kadar önemli olduğunu ve o görevi tamamlamanın ne kadar sürdüğünü not almak. 80/20 kuralını tek bir görev için gereken eylemlere bölebilir, olası zaman kaybını kontrol edebilir ve bununla nasıl başa çıkabileceğinizi seçebilirsiniz.

Pareto ilkesi ekonomiden sağlığa, spordan günlük yaşama kadar bir çok alanda kendini gösteriyor:

İş dünyasında: Belli bir firmada, tüm müşterilerin %20’si, toplam kârın %80’ini oluşturur.

Sağlık alanında: Tüm hastaların %20’si, tüm sağlık harcamalarının %80’inin nedenidir.

Bilişimde: Tüm yazılım hatalarının %20’si, tüm yazılım çökmelerinin %80’inin sorumlusudur.

Antrenmanlarımızın Sonuçlarının %80’i, Spor Salonunda Geçirdiğimiz Sürenin %20’sinden İleri Gelir

Bu konu insanların eşit veya daha iyi sonuçlarla zaman açısından daha verimli idman programları istediği spor salonu ortamlarında giderek daha fazla ilgi çekmektedir. İnsanların daha az boş zamanları olduğu ve bu nedenle aynı etkinliği yapmak için çok fazla zaman harcayamayacakları göz önüne alındığında, bu pek şaşırtıcı değil (Pareto ilkesinin bizi nasıl etkilediğinin bir başka örneği).

Buna karşı koymak için belirli antrenman rejimleri ortaya çıkmıştır. açık ara en fazla rağbet göreni Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Eğitim (HIIT) olabilecek en kısa sürede en iyi fiziksel idmanı gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır.

Skillrun Bootcamp veya Skillathletic gibi en iyi HIIT antrenman formatları, uzman eğitmenlerce öğretilir ve grup halinde gerçekleştirilir. Böylece doğru hedefe varma garantisi veren verimli ve ter döktürücü bir antrenman sağlanırken, tüm ortamı daha cazip ve eğlenceli hale getirmek mümkün olur.

Grup dersler ve bir eğitmenin bulunması, HIIT’in bu kadar rağbet görmesinin nedenlerinden ikisi. Ancak, HIIT’in Pareto İlkesine uygun bir antrenman olmasının nedeni kısa bir zaman zarfında HIIT’in size sağladığı kesin sonuçlar. Esasen, HIIT bazal metabolizma hızınızı arttırarak kalorilerinizi gerek antrenman sırasında gerek antrenman dışında daha etkili şekilde yakmanızı sağlar.

Ayrıca, en iyi HIIT antrenmanları, tüm vücudunuzu bir dizi karmaşık egzersiz yoluyla hareket ettiren Toplam Vücut Performansını hedefler.

HIIT antrenmanlarının yanı sıra, 80/20 anlayışını gözettiğiniz sürece, Pareto ilkesini başka pek çok formda kullanabilirsiniz. Bu şekilde, size en yüksek sonuçları getiren şeyi bulun ve üzerine ekleme yapın; tersine, size fayda sağlamayan egzersizleri veya rutinleri azaltın ya da tamamen kesin – bu bakımdan, mywellness uygulaması ya da akıllı cihazlara eklenmiş e-eğitmenler gibi, size zaman kazandıran teknoloji, muazzam bir nimettir.

Hedeflerinize bağlı kalırsanız, antrenmanınızın etkilerini artırabileceğinizi ve spor salonunun dışında size tadını çıkarabileceğiniz epeyce fazladan zaman kalacağını göreceksiniz.