Lojistik Mühendisliği ve İnancın Zaferi

Havacılık sektöründe dünyanın en büyük göçü olarak nitelendirilen Türk Hava Yolları’nın İstanbul Havalimanı’na taşıma projesi, büyük bir başarı ile tamamlandı. Arkas Lojistik, “Lojistik Mühendisliği” ile operasyonu planlanan 45 saatten 13 saat daha erken, sıfır iş kazası ile bitirdi.

5 Nisan Cuma günü, saat 03:00 itibarıyla başlatılan taşıma operasyonu, önceden belirlenmiş olan 45 saatlik planlamadan daha kısa sürede, 32 saat içerisinde yüzde 96 oranında tamamlandı. 6 Nisan Cumartesi, saat 20:00 itibariyle ise operasyonun tamamı sona erdi.

1805 çalışanı, 1557 aracı ile çift vardiya çalışarak kesintisiz bir taşıma gerçekleştiren Arkas Lojistik, 47 ton ağırlığındaki uçak çekme aparatlarından çok hassas aletlere kadar 10 bin parçadan fazla malzemeyi hatasız ve hızlı şekilde İstanbul Havalimanı’na ulaştırdı.

Hız ve güvenliğin önde olduğu taşımada proje için oluşturulan özel takip sistemleri, trafik kontrol odaları, araç sürücü takip sistemleri, online yük hareketleri, barkodlama sistemleri, bu taşıma için kullanılan özel ekipmanlar ve özel proje eğitimleri sayesinde Arkas Lojistik, 8 aydan fazla süren hazırlıklarla lojistik mühendisliği örneği sergileyerek taşımayı planlanandan 13 saat daha erken bitirdi.

An Be An Takip

Yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın da merakla takip ettiği İstanbul Havalimanı’na taşıma projesinde Atatürk Havalimanı’nda kurulan sekiz ana yükleme istasyonu ve İstanbul Havalimanı’nda kurulan sekiz ana boşaltma istasyonu ile taşımayı gerçekleştiren Arkas Lojistik, tüm verilerin değerlendirildiği operasyon merkezleri sayesinde de projeyi dakika dakika yönetti. Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez ve Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı başarıyla yönetilen operasyonu an be an takip etti.

Büyük bir operasyon merkezine dönüştürülen Atatürk Havalimanı’ndaki dev alanda bir koordinasyon merkezi oluşturulurken, kurulan ekranlardan görevliler taşınmayı dakika dakika takip etti. İstanbul trafiğinden TIR’ların takibine kadar her şey bu çadırdan izlendi. Büyük taşınma süresince yükleme ve boşaltma alanları toplamda 24 adet kamera ile takip edildi.

1805 personelin çalıştığı taşınma için alanda yemek çadırları, dinlenme çadırları kuruldu. Alanda güvenlik önlemleri de hat safhadaydı. Bir yanda uçuşlar devam ederken, diğer tarafta konteyner ve TIR’ların yükleme işlemi yapıldı.

Hız ve Güven Sözünü Tuttu

Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez, “Bu işi planlanandan önce bitirebileceğimizi biliyorduk. Burada en büyük avantajımız konteynerler ve konteyner ekipmanlarımız oldu. Daha TIR’larımız yoldayken, yüklenen konteynerler TIR’ın gelmesiyle birlikte TIR’a yerleştirildi. Böylece büyük bir hız kazandık. 5 Nisan Cuma günü başladığımız büyük taşıma operasyonunun 45 saatlik planlamadan 13 saat daha erken sürede tamamladık. Türk Hava Yolları’nı söz verdiğimizden daha kısa sürede ve sıfır hata ile yeni yuvasına taşıdık. Bütün personelimiz inanılmaz yoğun bir tempoda ve sonuç odaklı çalıştı. Arkas iş yapış kültürü öne çıktı. Maviler bu taşımaya damga vurdu. Operasyonu sıfır iş kazasıyla tamamladık. Türk Hava Yolları ile son derece uyumlu bir çalışma gerçekleştirdik. En baştan beri önemsediğimiz iki kelimenin hız ve güven olduğunu söylemiştik. Bunu da lojistik mühendisliği örneği sergileyerek her adımı en ince detayına kadar hesaplayarak başardık ve hedeflediğimiz zamandan daha erken taşımayı gerçekleştirdik. Hem Arkas çalışanlarına hem de iş birliği yaptığımız tedarikçi firmalarımıza çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ise, “Dünyada bu büyüklükte bir ana hat değişimi yok. Dünya sivil havacılığının en büyük göçünü yapmak üzere planlarımızı hazırladık. 45 saatlik bir süre tanımlanmıştı. Biz bunu 13 saat erken tamamladık. Operasyonda emeği geçen Türk Hava Yolları Ailesi’nin tüm çalışanlarına, TGS tüm çalışanlarına ve Arkas Lojistik’in tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.