Louvre’da Mutlaka Görmeniz Gereken 20 Eser / Nilay Örnek

Malum, Louvre dünyanın en büyük sanat müzesi. 72 bin 735 metrekarelik bir alanda 35 bini aşkın eser sergileniyor. Bu bilgiler ve Louvre’un önünde görebileceğiniz bilet kuyruğu insanı korkutuyor. Gerçekten de müzeyi hakkıyla gezmek belki de bir haftayı aşkın bir süreç. Hele de müzede çoğu bilginin Fransızca verildiği düşünülürse…

Bu nedenle Louvre’u gezerken kaçırmamanız gereken önemli eserleri size gösteren birçok liste var. Bu da onlardan biri; biraz kişisel, biraz da taktiksel. Hatta biraz ‘pop’. Buyrunuz…

1- Louvre önündeki sırayı ‘azaltmanın’ çeşitli formüllerini denemek lazım, ‘Piramit’in oradan değil de, aslanlı kapıdan girmek, otel rezervasyonunu müze giriş avantajlı sitelerden yapmak gibi. Birinin size sonradan “Onu görmeden mi geldin yani?” demesini istemiyorsanız, ilk, müze mağazasına gidin, orada en çok ürününü göreceğiniz eserleri atlamayın. Bu arada Louvre’da pek çok “Louvre’da görülmesi gereken eserler” kitabı var, şöyle bir karıştırın. Beyonce ile Jay-Z’nin, ‘Apeshit’ adlı şarkısının ‘turist artıran’ videosunu seyretmek de motive edici olabilir.

2- Müzenin avlusundaki cam piramidin 30’uncu yıl dönümü için Fransız sokak sanatçısı Jr. çok yeni bir çalışma yaptı. Jr, The Secret of The Great Pyramid adlı eseriyle dev piramidin büyük sırrını ortaya çıkarıyor. 400 gönüllü ile yapıldı. Harika bir görsel!

 

Mısır tarihi baya baya Louvre’da! Ben Mısır’a hayran olduğum için önce ondan başlıyorum…

Bu anlamda kaçırmamanız gereken ‘birkaç’ eser:

3- Gerçek mumya, hatta kedi ve köpek mumyaları (Gerçekten o kadar yakından görmek çok acayip).

4- Oturan Katip / Oturan Yazıcı – Louvre Müzesi’nin en prestijli eserlerinden. Sakkara platosunda bulunmuş. Katip olmasının yanı sıra prens olabileceği belirtiliyor.

5- Büyük Tanis Sfenksi – Dev sfenksi baya baya getirmişler, izliyorsunuz.

6- Akhenaton heykeli- Çok tanrılı Mısır’da eski inancı yasaklayarak tek tanrılı dini getiren Akhenaton ölünce yerine gelen firavunlar ve din adamları, onu düşman ilan etti ve onunla ilgili tüm izleri sildi. 4. Amenofis (Firavun Akhenaton) heykeli bu anlamda pek önemli.

7- Fayyum Portreleri http://nilayornek.com/dunyanin-ilk-portre-resimleri-fayyum-portreleri-ile-tanisin/

Resimler… Ah o tablolar…

Louvre’da 7500’ü aşkın tablo sergileniyor, Fransız ressamların yanı sıra pek çok başka Avrupa ülkesi ressamının eserleri de var… Herkesin kendisine göre seçkisi olabilir ben birkaç favorimi yazacağım

8- Mona Lisa dememe gerek var mı? Başka Leonardo Da Vinci tabloları da var ve görülesi.

9- Les Noces de Cana – The Wedding Feast at Cana (Kana’daki Düğün)

Tablodaki Kanuni Sultan Süleyman’ı bulunuz! İtalyan ressam Paolo Verenosese tarafından 1563’te yapılan tablo 6.77 x 9.94 m boyutlarında. Yani biraz ‘dev’. İsa’nın peygamberin suyu şaraba dönüştürme mucizesini betimlerken onun çevresine bir dönemin kral ve kraliçelerini, sultanlarını toplamış. Sol tarafa bakınız Osmanlı Sultanı orada; Avrupalılar’ın deyimiyle Muhteşem Süleyman; sarı elbiseli, kırmızı kavuklu olan.

10- La Liberté Guidant le Peuple (Halka Yol Gösteren Özgürlük)

Fransız Devrimi’nin en ünlü simgelerinden. Fransız resim sanatının başyapıtlarından biri de sayılıyor. Tarihi, 1831. Fransız ressam Eugène Delacroix’e ait.

11- Gallery of Views of Modern Rome (1759)

Modern Roma Galerisi’nden görüntülere ne dersiniz. Boyutu : 2,31 m x 3,03 m. Giovanni Paolo Panini eserleri Louvre’da görülmesi gerekenler listelerinde yok gibi. Ama aynı salondaki birkaç eseri ayrıntılarıyla incelenmeli. Çok acayip, çok etkileyici.

Mimar ve saray dekoratörü Panini’nin eserlerinde resim içinde resimler var.

12- De Kantwerkster / La Dentellière (Dantelci)

Flaman ressam Vermeer’in en bilinen yapıtlarından biri…

13- La Grande odalisque (Büyük Odalık)

Jean-Auguste-Dominique Ingres tarafından 1816 yılında yapılmış. Fransız resmindeki en ünlü nü tablolardan.

14- Yıkanan Kadın (The Bather),

Jean Auguste Dominique Ingres’in resmi, uyumlu çizgilerin ve narin ışığın başyapıtı sayılıyor. Ingles bu figürü Türk Hamamı adlı eserinde yeniden kullandı.

15- La Mort de Sardanapale – The Death of Sardanapalus (Sardanapal’in Ölümü)

Eugène Delacroix tablosu… 3,92 x 4,96 boyutlarında. Asur Kralı Sardanapal’in yenilgi nedeniyle intihar etmeden önce tüm mal varlığını yok ettirmesini ve cariyelerini öldürtmesini betimliyor.

Tablolar haricinde;

16- La Victoire de Samothrace (Semadirek Zaferi / Semadirekli Nike)

İ.Ö. 190’larda Kuzey Ege adalarından Semadirek’te (Samothrace) kazanılan bir zaferi ölümsüzleştirmek için yapılan bu eşsiz heykel 1863’te toprak altından çıkmış. 3,63 metre… Başsız bu heykel müzenin en nadide parçalarından, harika da yer konumlandırılması yapılmış. Onu geçtikten sonraki salonun tavanlarına da dikkat.

17- Psyché Ranimée par la Baiser de l’Amour (Aşk’ın Öpücüğüyle Canlanan Psyché)

İtalyan heykeltıraş Antonio Canova tarafından 1791’de yaptığı heykel, Aşk Tanrısı Eros’un âşığı Psyché’yi öpücüğüyle diriltmesini betimliyor

18- Venus de Milo (Miloslu Venüs/Afrodit)

Romalıların Venüs’ü, Yunanların Afrodit’i. Yaklaşık 3.5 metrelik bu heykel Yunanistan’ın Milos Adası’nda bulunmuş.

19- İnsan başlı kanatlı boğalar

İnsan, boğa ve kuşu birleştiren semboller, koruyucu tanrılar olan Shedu veya Lamassu’yu temsil ediyordu. Bu heykeller kentin veya sarayın kapılarına düşmanlardan korumaları için yerleştiriliyordu. II. Sargon başkentinden, Dur Sharrukin (günümüzde Horsabad, Irak); Asur dönemine ait.

20- Louvre Müzesi’nin en fazla ilgi gören bölümlerinden biri: İslam Sanatları Bölümü. Anadolu topraklarından da çokça örnek var. İznik Seramikleri (Seramiklerin bazıları Türkiye’den kaçırılmış. Piyale Paşa Camii’ne ait yarım daire çini pano ve II. Selim Türbesi’nden çalınmış olan çini duvar panolar ile kâbe konulu İznik çini panolar gibi.)