Yapay Zekâ, Şirketleri Daha İyi Yönetebilir mi?

26.07.2024

Hayatın içinde daha çok yer almaya başlayan yapay zekâ, iş dünyasında da devrimsel nitelikteki değişimlerin habercisi olarak ortaya çıkıyor. Analiz, bilimsel araştırmalar ve çeşitli projelerin bir parçası olmayı sürdüren yapay zekâ teknolojisi, öngörüldüğü üzere şirket yönetimlerinde de rol alabiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde  yapılan bir araştırmada yapay zekâ yöneticilerinin bazı konularda gerçek yöneticilerle aynı performansı gösterdiğini ortaya koyuyor.

Yapay zekâ, yöneticilerin işle ilgili sorularını yanıtlıyor, yazılı iletişimlerini iyileştirmede tavsiyelerde bulunuyor ve tüm çalışanların gelişimini merkezi bir portalda otomatik olarak güncelleyebiliyor.  Kanada’da küçük ölçekli işletmelere pazarlama desteği sağlayan bir firmada yapay zekâ yöneticisinin performansı kasım ayında başlayan bir araştırma ile deneyimlendi. ABD’li bir şirket tarafından geliştirilen otonom yapay zekâ yöneticisini 2023 Kasım ayından bu yana kullanan firma, uzaktan esnek koşullarda çalışanların programlarının belirlenmsi ve iş yüklerinin de önceden planlanmasında otonom yapay zekâyı kullandı. Firmada üst düzey yöneticilik yapan Hannu Rauma, 83 çalışanı yönetmenin getirdiği zorluklardan söz ederken  yapay zekâ kullanımı ile birlikte büyük değişim yaşandığını belirtti. Rauma, yapay zekâ yöneticisine geçişin yalnızca stres düzeylerini azaltmakla kalmadığını, personelin daha hızlı ve daha üretken çalışmasına da olanak tanındığını söyledi. Yönetici, şirketin büyümesiyle ilgili alanlara daha fazla yoğunlaştığını ve çalışanlarıyla olan ilişkilerinin de geliştiğini vurguladı.

Yapay Zekâ Yöneticilerinin Performansı İnsanla Karşılaştırıldı

Araştırmada Columbia Üniversitesi, Arizona Eyalet Üniversitesi ile Wisconsin Üniversitesi’nden akademisyenler tarafından yapılan ve yapay zekâ yöneticilerinin performansını insanlarla karşılaştıran bir çalışmanın parçası olarak yönetici Rauma ve çalışanlar araştırmaya dahil edilerek üç gruba ayrıldı. Bunlardan ilk gruba insan yönetici, diğerine yapay zekâ yöneticisi ve son gruba ise hem yapay zekâ hem de insan yönetici atandı.

Yapay zekâ yöneticisi, çalışanların günlerini önceden planlamasını sağlamada yüzde 44’lük bir başarı oranına ulaştı ve çalışanları yüzde 42 oranında işe zamanında başlamaya motive edebildi. İnsan yönetici için bu oranlar yüzde 45 ve yüzde 44 ile oldukça yakın seyretti. Ancak yapay zekâ yöneticisi, bir insan yöneticiyle ortaklaşa çalıştığında, çalışanların iş günlerini önceden planlamasını sağlamada yüzde 72’lik bir başarı oranına ulaşıldı. İşe zamanında başlama oranı da yüzde 46’ya çıktı. Çalışmanın kapsamı sınırlı olsa da yapay zekâ araçlarını kullanmaya başlayan şirketler için ilginç sonuçlara işaret ediyor.

UPS ve Dell’in aralarında yer aldığı bazı işletmeler ise insanların yaptığı işler için yapay zekâyı kullanmak üzere bu yıl ciddi sayıda işten çıkarmalar yapacaklarını duyurmuştu. Buna karşın bazı bilim insanları yönetim rollerini tamamen yapay zekâyla değiştirmenin büyük bir hata olacağını savunuyor. Bu nedenle özellikle orta düzey yöneticilikteki mentorluk ve koçluk gibi bazı unsurlarla işin sürekliliğin sağlanmasında insani becerinin yapay zekâdan daha iyi olduğu düşünülüyor.

Kaynaklar
https://www.bbc.com/turkce/articles/c0w4evep6w6o
https://www.cumhuriyet.com.tr/bilim-teknoloji/yapay-zeka-sirket-yonetiminde-insanlardan-daha-iyi-olabilir-mi-2225751
https://www.gazeteduvar.com.tr/yapay-zeka-sirket-yonetiminde-insanlardan-daha-iyi-olabilir-mi-galeri-1704801#google_vignette