Vittorio Zagaia, Gülfem Ersöz, Ahmet Nakkaş, Silvano Zanuso
Technogym Türkiye Distribütörü AVV A.Ş tarafından Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Spor ve Performans Kongresi’nde, sektörün önde gelen isimleri kuvvet antrenmanındaki yenilikleri katılımcılarla paylaştı. Kongrede sağlıklı bir yaşam için sporun önemine vurgu yapılırken, özellikle fiziksel aktivitede dünya genelinde bir gerileme olduğuna da dikkat çekildi.
30 yılı aşkın bir süredir düzenli fiziksel aktivite, dengeli beslenme ve olumlu zihinsel tutuma dayalı bir yaşam tarzı aşılamayı hedefleyen Technogym The Wellness Company, dünyada 100’ün üzerinde ülkede bulunan yaygın ağıyla fitness ve wellness konusunda dünyanın liderleri arasında yer alıyor. Bu alanda teknik ekipman üreticisi olmasının yanında spor, eğitim ve bilime yaptığı yatırımlarla da öne çıkan Technogym The Wellness Company, İstanbul’da düzenlediği “Technogym Uluslararası Spor ve Performans Kongresi”; spor performansı, fitness ve sağlık için yeni kuvvet antrenman metodolojileri gibi farklı disiplinlerde uzman olan uluslararası eğitmen ve akademisyenleri bir araya getirdi.
Kongrenin açılışında konuşan Technogym Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vittorio Zagaia, “Bizim gibi markaların teknolojiye ve yenilikçiğe yatırım yapmalarının yanında bilgi ve eğitime de yatırım yapması gerekiyor. Bu yatırımları destekleme ve geliştirme sorumluluğumuz var ve özen gösteriyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana önemli bir mesafe aldık. Kongremizin faydalı olacağını düşünüyorum. Yurt dışından gelen çok değerli konuklarımız var” dedi.
Technogym Bilimsel Araştırmalar Departmanı Direktörü Prof.Dr. Silvano Zanuso da hareket etmenin önemine değindi. Zanuso, insanların hareket etmeye özendirilmesi ve yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Hareketsiz insanları hareketli hale getirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. Zanuso, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birkaç yıl içinde kas kuvveti risk faktörlerini de kavramsal olarak duyacağız. Aerobik ve kapasite önemli ama kuvvet de önemli. Bunları birleştirebilmeliyiz.”
Spor Bilimleri Derneği’nden Prof.Dr. Gülfem Ersöz ise dernek olarak bilimsel organizasyonları desteklediklerini ifade ederek Technogym tarafından yapılan Uluslararası Spor ve Performans Kongresi’nin sektör için bir fırsat olduğunu belirtti.
Spor Gönülleri Derneği Başkanı Ahmet Nakkaş da sporun, yaşam kalitesini artıran bir niteliğe sahip olduğunu söyledi. Nakkaş, “Dünyanın en hareketsiz beş ülkesinden biriyiz. Obez oranında artış var. Spor ve sağlıklı yaşam konusundaki birikimlerimizi topluma aktarmak istiyoruz. Bu konuda uygulanan projelerimiz de var. Technogym, bir başarı örneği ve wellness sağlıklı yaşam kültürünü oluşturmaya büyük çaba gösteriyor” dedi.
Yeni eğitim yöntemleri, yeni bilimsel teoriler ve kuvvet antrenmanı alanındaki son teknolojilerin analiz edilip tartışıldığı sunumlara ev sahipliği yapan Technogym Uluslararası Spor ve Performans Kongresi’nde “Ağırlık Kaldırma Her Zaman Güvenli midir?” konusunda Cardiff Met. Üniversitesi’nde Kıdemli Eğitmen Dr. Joseph Esformes, “Çocuklarda ve Gençlerde Kuvvet Antrenmanı” konusunda Potsdam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Urs Granacher, “Takım Sporlarında Kuvvet Antrenmanı: Yapılacaklar ve Yapılmayacaklar “ konuşma başlığıyla Profesyonel Kuvvet ve Kondisyon Koçu, Technogym Bilimsel Araştırmalar Direktörü Francesco Cuzzolin ve “Aerobik Sporlarda Kuvvet Neden Geliştirilir?” isimli konuşmasıyla Kuvvet Koçu, Eğitimci ve Bilim İnsanı Dr. Dan Cleather yer aldı.
Çocuklarda ve gençlerde kuvvet antrenmanı hakkında bilgiler veren Prof.Dr. Urs Granacher, “5-17 yaş arasında olan çocukların günde 60 dk. fiziksel aktivitede bulunması gerekir. Bu şekilde kaslarını ve kemiklerini güçlendirebilirler. Küresel çocuk nüfusuna bakıldığında bunun %82 oranında yapılmadığı görülüyor. Fitness alanında düşüş var. Gençlik aslında bu anlamda bir sarsıntı yaşıyor. Aerobik kapasitesi de düşük. Eğer kas gücünde zayıflık varsa gündelik hayatta da kısıtlamalar oluyor. Technogym’in geliştirdiği argümanlar sağlıklı yaşam için olanak sağlıyor. Kuvvet antremanı aerobikten önce gelir. Motor becerilerin gelişmesinde de egzersizler önemli” biçiminde konuştu.
Francesco Cuzzolin ise “Uzman olmak demek bütün değişkenleri yönetebilmektir. Takım oyunlarında koordinasyon çok önemlidir ve görev odaklıdır. Güç, kuvvet ve stabilizasyonu da gerektirir. İhtiyaç duyulan güç sağlanırsa ve koordinasyon da iyi ise daha iyi bir sonuç elde edilir. Kuvvetin bireyselleştirilmesi de önemli. Ayrıca stabiliteyi nasıl yöneteceğimizi de bilmeliyiz. Antrenman stabil durumda değilse etkili olmaz. Takım oyunları için sahada ders çıkarılmalı, saha için çalışılmalıdır. Hareket farkındalığı sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Hareketin bir süreç olduğunu söyleyen Dr. Dan Cleather de kapasite ve beceri artırımında egzersizin önemli olduğunu ancak yapılan spora spesifik şekilde uygun olması gerektiğini kaydetti. Cleather, “Kapasite artırımı spor ortamında ve spesifik eğitimle olmalıdır. Ağırlık çalışmak da performansı artırır dedi.
Başarı için bazı standartlar olması gerektiğine dikketi çeken Dr. Joseph Esformes da antrenmanlarda bütün olumsuzlukların ortadan kaldırılmasının önemini vurguladı. Esformes, “Hareket bozukluklarının sebebi çevreden mi yoksa organizmadan mı kaynaklanıyor tespit edilmelidir. İstenilen modele yaklaşılması için öncelikle sporcu korunmalı ve adaptasyona önem verilmelidir. Mobilite de göz ardı edilmemelidir. Hareket, kuvvet ve güç senkrenizasyonu sağlanmalıdır” dedi.
Spor eğitmenleri, fizyoterapistler gibi sektörün farklı dallarıyla ilgilenen profesyonellerinin buluştuğu kongrenin sponsorlarını Kristal Yağları, TARTI ve Galata Taşımacılık oluşturdu.