“Arkas Turmepa II” Sayesinde 14.5 Milyon Litre Deniz Suyu Temiz Kaldı

Arkas Holding’in TURMEPA iş birliği ile başlattığı uzun soluklu sosyal sorumluluk projesi ARKAS TURMEPA II teknesi, Çeşme koylarını temiz tutmayı sürdürüyor. Tekne, 2019 yaz sezonunda 55.917 litre atığın denizi kirletmesini önleyerek sezonu kapattı. 13 yılda toplanan 1,8 milyon litre atık su miktarı ile 14,5 milyon litre deniz suyunun temiz kalması sağlandı.

Arkas Holding ve Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) iş birliğinde 2006 yılında hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında, yapımını ve işletmesini Arkas Holding’in üstlendiği ARKAS TURMEPA II atık toplama teknesi, 2019 sezonunda da çalışmalarını hızla devam ettirdi. Tekne, haftanın her günü Aya Yorgi Koyu, Hacettepe Koyu, Bademli Koyu, Dalyan, Kocakarı Koyu ve Çeşme Merkez Limanı’nda hizmet verdi.

1.8 milyon litre atık su topladı

ARKAS TURMEPA II, hizmete başladığı 2006 yılından bu yana atık toplamanın yanı sıra yat ve gezi teknesi sahiplerini deniz kirliliği konusunda bilinçlendirmeye de özen gösteriyor. Projenin başlamasından bugüne kadar geçen 13 yıllık sürede, toplanan atık miktarı ve ulaşılan tekne sayısındaki artış da bunun göstergesi.  ARKAS TURMEPA II teknesi 13 yılda Çeşme’de 1,8 milyon litre atık su topladı. Böylelikle 14,5 milyon litre deniz suyunun temiz kalması sağlandı. Toplanan atık su miktarı, yaklaşık 95 bin damacana suyun hacmine eşdeğer.

Tekne önümüzdeki sezon Haziran ayında yeniden Çeşme denizlerinde olacak.

lMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) verileri, dünya denizlerine giren atıkların %40’lık kısmının kara kökenli deşarjlardan, %30’luk kısmının atmosfer temelli olduğunu gösteriyor. Ayrıca %11’lik kısım deniz taşımacılığından, %10’luk bölüm illegal deşarjlardan, %8’lik kısım doğal kaynaklardan ve %0,5’lik kısım ise açık deniz üretiminden kaynaklanıyor.