25.12.2024
Bitkilerin soylarını devam ettirmelerinde rol alarak ekosistemin korunmasında büyük pay sahibi olan arıların yok olmasını önlemek amacıyla yapılan çalışmalara, Arkas Line da destek oluyor. Şirket, “Bir kovan da ben sahipleniyorum” projesinde sponsor olarak yer alıyor.
Sürdürülebilirlik alanında birçok ilke imza atan ve bulunduğu sektörde karbon ayak izinin azaltılmasında gerçekleştirdiği uygulamalarla öne çıkan Arkas Line, şimdi de tüm ekosistemin geleceğinde önem taşıyan arılarla ilgili bir projeye katkı sağlıyor.
“Bir kovan da ben sahipleniyorum” projesi kapsamında birden fazla kovana sponsor olan Arkas Line, doğaya olan borcun ödenmesinde yeni bir adım daha atıyor. Projeyle Muğla’da arı kolonisi sahiplenen Arkas Line, arıların korunmasında duyarlılık gösterirken tozlaşmanın artmasına da vesile oluyor. Proje, arı popülasyonunu artırırken ekosistemdeki tahribatın azaltılmasını, bilinçli ve bilimsel metotları referans alan arıcılığın yaygınlaştırılmasını amaçlıyor. Projeyle kırsal kalkınmanın sağlanmasına yönelik olarak kadın ve gençlere arıcılık eğitimi verilmesi de tasarlanıyor. Arıların önemine ilişkin farkındalık eğitimleri ve etkinlikleri de projenin hedefleri arasında yer alıyor.
Hive Republic Foster Beekeper topluluğu tarafından geliştirilen projeye göre kovan sahiplenen kurum ve kişilere arıların sağlığı, bölgedeki uyumları ve sağlıkları hakkında düzenli bilgiler veriliyor. Topluluk, sahip olduğu arazide çevreci enerji modellerinden yararlanırken doğa dostu kimyasalsız bir aracılık modeli uyguluyor. Ar-Ge çalışmaları da Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi akademisyenlerinin danışmanlığında Muğla Teknopark’ta yapılıyor.
Çiçekli bitkilerin temel tozlayıcısı olarak kabul edilen rüzgâr hem homojen tozlaşma sağlayamıyor hem de bitkilerdeki çiçek yapılarının farlılığı nedeniyle birçok türde tozlaşma için yeterli olmuyor. Bu süreçte arılar, kendi beslenmeleri için gerekli polen ve nektarı çiçekli bitkilerden, meyve ağaçlarından toplarken bunların üremesini sağlayan polenleri de bitkiden bitkiye taşıyarak tozlaşmayı gerçekleştiriyor. Arıların, vücutlarındaki tüylerle gerçekleştirdikleri bu taşıma sonucundaki tozlaşma ile 130 bin farklı bitki türünün üremesinin gerçekleştiği düşünülüyor. Arıların bu özelliği tarımsal üretimde de ürün kalitesinin artmasını ve bitki popülasyonunun devamlılığına vesile oluyor.