Arkas Holding Lojistik Grubu Başkanı Onur Göçmez 24. Uluslararası İşletmecilik Kongresi’nde grup şirketlerinin sürüdürülebilir lojistikte sunduğu hizmetleri anlattı.
Yaşar Üniversitesi ve İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği tarafından düzenlenen 24. Uluslararası İşletmecilik Kongresi’si İzmir’de düzenlendi.
“Döngüsel Ekonomi ve Lojisitik” paneline konuşmacı olarak katılan Arkas Holding Lojistik Grubu Başkanı Onur Göçmez panelin ilk bölümünde “Yaşadığımız dünyanın geleceğine hem bireysel olarak hem de şirketler olarak dikkat etmeliyiz. Kaynak kullanımındaki artış, atık ve emisyonlardaki artışla birleşerek iklim değişikliklerine, azalan gıda güvenliğine, su kıtlığı ve hava kirliliği gibi bir dizi zorlayıcı durumların oluşmasına neden oluyor.
Günümüzde ulaşım sektörü küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 21’ini oluşturuyor. 2070 yılına kadar da küresel taşımacılığın iki katına çıkması, yolcu ve yük havacılığı talebinin 3 katına çıkması bekleniyor. Bu anlamda bizlere de büyük görevler düşüyor.” diye konuştu.
Göçmez; panelin ikinci bölümünde Arkas Holding Lojistik Grubu şirketlerinin bu kapsamda neler yaptığını anlattı.
Arkas Holding Lojistik Grubu Başkanı Onur Göçmez; “ 2021 yılında “Arkas Avrupa Yeşil Mutabakatı Çalışma Grubu” kuruldu. Sürdürülebilirlik Raporumuzu hazırladık. Son dönemde yaptığımız yatırımlara dikkat ederseniz hepsinde yeşil lojistik çözümlerini bulabilirsiniz”
Arkas Rail
“Çevreci bir taşımacılık metodu olan demiryolu yatırımlarımız ile sektörde öncü konumda bulunmaktayız. Arkas Rail şirketimiz ile yaptığımız 5 adet dual motorlu lokomotiflerimizi bu senenin sonunda teslim alarak tren işletmeciliği gerçekleştireceğiz.
Türkiye Lojistik Master Plan’ında da bahsedildiği üzere; demir yolu öncelikli olarak ağ iyileştirme ve geliştirme çalışmaları gündemdedir. Biz de devletin planlarına paralel olarak; lokomotiflerimizle müşterilerimize daha çevreci bir taşıma alternatifi sunacağız”
Arlogic Uluslararası Taşımacılık
“Demiryolu lokomotif yatırımlarımızın yanı sıra; bir diğer çevreci taşıma metodu olan intermodal taşımacılık faaliyetlerini de odağımıza alarak, tüm intermodal taşımacılık faaliyetlerini yürütmek üzere Arlogic Uluslararası Taşımacılık firmamızı kurduk. Yıl sonu itibariyle 50 adet özvarlık ekipmanımız ile üretici firmalara çevreci lojistik hizmeti sunmaya devam edeceğiz.”



Arkas Heavy
“Arkas Heavy şirketimizi rüzgar türbini taşımaları ve kurulumları odaklı olarak hayata geçirdik ve özvarlık yatırımlarımız ile destekledik. Hedefimiz; yenilenebilir enerji üretimi gerçekleştiren firmalara çevreye duyarlı lojistik hizmeti sunmak ve ülke eko-sistemimize destek vermektir”
Araç Yatırımları
“Türkiye’nin en yaygın lojistik ağı olan karayolu taşımacılığında özvarlık araçlarımızın çevreye duyarlı teknolojiler ile yenilenmesine değer veriyoruz. Araç yatırım stratejimizi çevreci ve sürdürülebilir olma misyonumuza paralel geliştirmekteyiz. 2020 yılı itibariyle her sene Euro 6 motor normunda çekici alımı yapılmaktadır. Filo yaşımız da bu yatırımlarla gençleşmiştir”
Dijitalleşme
“Dijitalleşmenin lojistikte sürdürülebilirliğe en önemli örneklerinden birisi şirketimiz tarafından geliştirilen Arkas Lojistik Teknoloji İzleme Merkezi (AR-TİM) ve Ar-Cell olarak gösterilebilir.
Uçtan uca karayolu taşımacılığı süreçlerimizi yönettiğimiz Ar-Cell uygulaması ile işler sürücülere uygulama üzerinden atanmakta, yük teslim alma ve teslim işlemleri uygulama üzerinden gerçekleştirilmekte ve hatta optimum rota yine ağır vasıta araçlara özel olarak geliştirdiğimiz navigasyon özelliği ile uygulamadan sağlanmaktadır. Anlık trafikte, yollarda yaşanabilecek durumlar uygulama üzerinden sürücülere bildirilmekte; hem çözüm ortağı olduğumuz firmalar, hem çevremize duyarlı güvenli lojistik hizmeti sunulmaya çalışılmaktadır.
AR-CELL mobil uygulamamızın diğer katkıları arasında yer alan Digital Harcırah hesaplama modülü ile yol avans formu gibi matbu evrakların azaltılmasını sağlamış durumdayız. Aylık ortalama 14.500 adet kağıt formun tüketimini sonlandırdık.
İzleme merkezimiz, Ar-Cell mobil uygulamamız sayesinde yakıt tüketiminde filomuz genelinde % 2,57 oranında iyileşme sağlanmıştır. Buna paralel yaklaşık 618.000 litre daha az yakıt tüketmeyi başardık”
Çevreci Zeminler
“Garaj ve depolarımızda asfalt olan zeminlerimiz 2020 yılı itibariyle parke taşına çevrilmeye başlanmıştır. Bu yatırım planımızla parke taşı kaplı sahalarımızın yağmur suyunun toprakla buluşmasını hedefleyerek başlattık” diye konuştu.