Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (AB ETS), Avrupa Birliği’nin (AB) küresel iklim değişikliğiyle mücadele politikasında sera gazı emisyonlarını maliyet etkin bir şekilde azaltma konusunda önemli rol oynayan bir mekanizmadır. 2005 yılında yürürlüğe giren AB ETS, ticaret aşamalarıyla işleyişini sürdürmekte olup, şu anda dördüncü ticaret aşamasındadır (2021-2030). AB Komisyonunun 05 Haziran 2023 tarihinde aldığı kararla, 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren taşıdığı bayrağa bakılmaksızın, 5.000 GT ve üzerindeki gemilerden kaynaklanan CO2 emisyonları AB ETS kapsamına alınmıştır. AB ETS kapsamına alınan deniz taşımacılığı, AB ETS kapsamına giren CO2 emisyonlarının %3 ila %4’ünü oluşturmaktadır.
Türkiye’nin AB ile güçlü ekonomik ilişkileri göz önüne alındığında, Türk deniz taşımacılığı şirketleri AB’nin emisyon azaltım hedeflerine uyum sağlamak amacıyla çeşitli stratejiler geliştirmektedir.
Arkas Line ETS Çalışmaları
Arkas Line olarak AB ETS doğrultusunda küresel ticari rekabet ve regülasyonel zorunlulukların ötesinde belirlediğimiz yol haritasıyla; gemi operasyonlarında verimliliği maksimize etmek ve AB/IMO regülasyonlarına tam uyum sağlayan teknoloji odaklı bir sistem içine dahil olmak üzere Operasyonel Mükemmellik (OpEx) departmanını kurduk. Düzenleyici kurumların emisyon vergilerine ilişkin süreçleri yönetecek, deniz taşımacılığı sektöründe önemli olan FuelEU Maritime ve Carbon Intensity Indicator gibi yeni teknolojileri ve alternatif yakıt seçeneklerini analiz edecek OpEx departmanı ile şirket stratejilerine katkıda bulunmayı hedefledik. Dijital Dönüşüm Direktörlüğü desteği ile OpEx departmanı tarafından geliştirilen EU ETS yazılımı sayesinde, Arkas Line gemilerimizden kaynaklı emisyon verilerini etkin bir şekilde izlemekte, yönetmekte ve emisyon azaltımı için yol haritamızı belirlemekteyiz.