Cumhuriyet Balosu

Cumhuriyet’in kuruluşunun 101. yılı Özel Piri Reis Okulları’nda düzenlenen Cumhuriyet Balosu ile kutlandı.

Özel Piri Reis Okulları’nın geleneksel hale gelen Cumhuriyet Balosu’nun bu yılki konsepti Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ölümünden sekiz ay önce Bursa’da son katıldığı balodan esinlenilerek oluşturuldu. Güzelbahçe ve Karşıyaka kampüslerinde düzenlenen etkinlikte 5. sınıf öğrencileri, dönemin ünlü kişilerinin yaşamlarını ve o yılların sosyal hayatını yaşayarak görme fırsatı buldu.

Baloda öğrenciler, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana edebiyattan bilime, sanattan spora alanında topluma önderlik etmiş ünlü isimlere büründü. Bu ünlü isimler arasında dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’den Türkiye’nin ilk kadın otomobil yarışçısı Samiye Cahid Morkaya’ya, Batı Cephesi Komutanı, Mudanya Mütarekesi ve Lozan Barış Antlaşması’nda Türk heyetine başkanlık etmiş 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’den Behçet hastalığını tarif ederek dünya tarihine adını yazdıran Hulusi Behçet’e kadar topluma önderlik etmiş Cumhuriyet tarihinin çınarları yer aldı.

Tarihi kişiliklerin şahsiyetine bürünen öğrencilerin adları okunduktan sonra kırmızı halıdan geçerek salona girmesi ile başlayan balo, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sesinden 10. Yıl Nutku’nun dinlenmesi ile devam etti. İlk olarak davete birlikte katıldıkları tarihi şahsiyetlerle vals yapan öğrenciler daha sonra anne babaları ile vals yaptı.

Öğrencilere Cumhuriyet Dönemi’ni anlatırken yaşatmayı da istediklerini söyleyen Özel Piri Reis Okulları Genel Müdürü Sabrina Ataseven, “Cumhuriyet Balosu bizim geleneksel etkinliğimiz. Cumhuriyet Bayramı Haftası tüm okulda çeşitli etkinliklerle kutlanırken sene başında 5. sınıf öğrencilerini kendi karakterlerine yakın tarihi şahsiyetlerle eşleştirip bu kişilerle ilgili detaylı araştırma yapmalarını istedik. Güzelbahçe ve Karşıyaka kampüslerinde bulunan 70’e yakın 5. sınıf öğrencisi hem ders dışında öğrenme deneyimi kazandı hem de ömürleri boyunca akıllarında kalacak deneyimi yaşamış oldu” diye konuştu.

Balo, saz ekibinin Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki popüler şarkı ve türkülerinden oluşan konserinin ardından kız öğrencilerden oluşan koronun dönemin şarkılarını seslendirmesi ve erkek öğrencilerin zeybek oyunu ile sona erdi.