
Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük şirketlerinden Google’ın Koray Kavukçuoğlu’nu “Baş Yapay Zekâ Mimarı” yaptığını duyduk. Kavukçuoğlu’nun stajyer olarak işe başladığı Google’daki yükselişi sadece gurur kaynağı olmasın, ilham da versin.
Onu bilenler elbette biliyordu, alanında rüştünü çoktan ispatlamıştı ama benim gibi sonradan, çok sonradan fark edenler de oldu. Dünyanın teknoloji devi şirketlerinden -ki büyüklüğü sadece teknoloji alanıyla da sınırlı değil- Google’ın bir süredir yapay zekâ teknolojisine ağırlık vermeyi planladığı biliniyordu. Bu çerçevede Google DeepMind Teknoloji Sorumlusu Koray Kavukçuoğlu, Google’ın ilk baş yapay zekâ mimarı olarak atandı. İlk atama çünkü bu pozisyon ilk kez oluşturuldu. Bunun anlamı şu: Google’ın 75 milyar dolarlık yapay zekâ yatırımlarının geleceği bir Türk’e emanet. Kavukçuoğlu aynı zamanda kıdemli başkan yardımcısı olarak doğrudan CEO Sundar Pichai’ye bağlı olarak çalışacak.
Bilgisayarla görü, derin öğrenme ve pekiştirmeli öğrenme gibi alanlarda yıllardır önemli araştırmalar yürüten Koray Kavukçuoğlu, bundan böyle Google’ın teknoloji vizyonuna da biçim verecek. Kavukçuoğlu’nun deneyimleriyle daha hızlı entegrasyon ve daha yüksek verimlilik sağlaması hedeflenirken, bu sayede ürün geliştirme süreçlerinin daha sorunsuz hâle gelmesi bekleniyor.
STAJDAN ZİRVEYE
Hakkında çok az şey biliniyor mu demeli yoksa kendini itinayla dijital dünyada sakladığı mı varsayılmalı? Onu tanıyanlar bir dâhi olduğundan ve doğal zekâsını büyük bir tevazu ile taşıdığından söz ediyor. Evet, o yapay zekâya yön verecek doğal zekâsı yüksek bir kişi…
Hakkındaki en ilginç bililerden biri, bir zamanlar stajyer olarak çalıştığı Google’da yapay zekânın geleceğine yön verecek olması. Takvimler 2010 yılını gösterirken Kavukçuoğlu, Google’da yaz stajyeriydi.


Siemens (2007), ABD merkezli kurumsal araştırma laboratuvarı ağı NEC Laboratories America (2008, 2009) Kavukçuoğlu’nun staj yaptığı diğer kurumlar oldu. Google DeepMind’da katılması ise araştırma görevlisi olarak 2012 yılında gerçekleşti.
O BİR ODTÜ’LÜ
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. Ardından yüksek lisansını da aynı bölümde 2003 yılında tamamladı.
ABD’ye giderek New York Üniversitesinde bilgisayar bilimleri üzerine yüksek lisans (2003-2005) ve doktora (2005-2010) yaptı. Doktora sürecinde, derin öğrenme alanının öncülerinden Prof. Yann LeCun ile çalışma fırsatı buldu.
ROKETSAN’DA 4 YIL
Bu genç ODTÜ’lü mühendisin yolu ABD’ye düşmeden önce Türkiye’de savunma sanayinden geçecekti. Roketsan’da 4 yıl 2 ay boyunca (1999-20003) Ar-Ge mühendisi olarak çalışacaktı.
Ulusal roket ve füze araştırma ve üretim programlarına önderlik yapmak üzere Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla 1988 yılında kurulan savunma sanayisi şirketi Roketsan, dünyanın en değerli 100 savunma şirketi arasında bulunuyor.
NOBEL ÖDÜLLÜ PROJELER
Koray Kavukçuoğlu sadece parlak karileriyle dikkat çekmiyor, akademideki saygınlığıyla da anılmayı hak ediyor. Bugüne kadar yayımladığı 180’den fazla makalesine 270 bin civarı atıf yapıldı. Bilim insanlarının etkinliğini ölçen H-İndeksi’ndeki puanı ise 85. Bu etkinlik ve olağanüstü seviye bilim dünyasında ulaşılması oldukça güç bir zirveyi işaret ediyor.
Koray Kavukçuoğlu aynı zamanda insan zekasını yenen satranç ve Go programlarıyla protein katlanması sorununu çözerek Nobel ödülü kazanan Alpha Fold gibi DeepMind’ın devrim niteliğindeki projelerinin arkasındaki isimlerden biri.
YILDIZI PARLIYORDU
Yazının başında dediğim gibi Koray Kavukçuoğlu zaten parlıyormuş, onu görmeyen bizmişiz. Business Insider dergisi 2016 yılında Google DeepMind için çalışan en parlak 21 biliminsanını seçtiğinde Koray Kavukçuoğlu listede 2. sırada yer almıştı.
DeepMind’ın, Alphabet Inc.’in bir yan kuruluşu olduğunu, 2010’da kurulmuş bir İngiliz yapay zekâ geliştirme şirketi olduğunu hatırlatmakta da fayda var. DeepMind, 2014’te Google tarafından satın alınmıştı.