İzmir Körfezi’nde Yelkenlerin Rüzgarla Dansı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 27-29 Eylül tarihlerinde bu yıl üçüncü kez düzenlenen Körfez Festivali’nin ana etkinliği olan İzmir Arkas Körfez Yarışı, denizde heyecanın ve karada eğlencenin merkezi oldu. Yarışlara 47 tekne, yaklaşık 400 yelkenci, 160 kanocu ve 160 hareketli salma sınıfında (centreboard) sporcu katıldı. Yarışın genel sonuçlarına göre Orchestra takımı şampiyon olurken Arnes ekibi ikinci Comet A teknesi ile Arkas-M.A.T. Sailing Team ise üçüncü oldu.

İzmir Körfez Festivali kapsamında 27 Eylül akşamında açılış kokteyli düzenlendi. Yarışlar ise 28 Eylül’de renkli görüntülerle başladı. Festivale heyecan katan yarışların ilkinin başlangıç düdüğünü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer çaldı. Yarışlarda bir ilk de yaşandı ve Soyer, ekibinin tamamı sadece kadın yarışçılardan oluşan Cygnus teknesi ile yelken açtı. İzmir Arkas Körfez Yarışı ile Karşıyaka Yelken Kulübü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen yelken yarışlarının yanı sıra kano ve kürek yarışlarında da kıyasıya bir rekabet yaşandı. İzmir Körfezi unutulmaz anlara sahne oldu.

İzmir Arkas Körfez Yarışı’nın şampiyonu pazar günü belli oldu. Cumartesi günü İzmir Körfezi’nde rüzgarın 20 knota kadar çıktığı ilk gün yarışlarını Orchestra takımı birinci tamamlarken, ikinci gün 22 knot rüzgarla bir üçgen ve bir tur sosis rotanın izlendiği yarışı Arkas-M.A.T. Sailing Team birinci tamamladı. İki gün yapılan  yarışın genel sonuçlarına göre ise Orchestra takımı şampiyon olurken Arnes ekibi ikinci Comet A teknesi ile Arkas-M.A.T. Sailing Team ise üçüncü oldu.

İzmir Körfezi Festivali kapsamındaki yarışlar Gündoğdu’da kurulan Hilltown Seyir Terası, Gündoğdu Meydanı ile Alsancak Vapur İskelesi arası, Göztepe Vapur İskelesi, Konak Pier ve Konak Vapur İskelesi’ne kadar olan bölge ile Alaybey’den Bostanlı Vapur İskelesi’ne uzanan sahil boyunca izlenebildi. İzmirliler, #İzmirPupaYelken etiketiyle de İzmir ve Körfez’in renkli fotoğraflarını sosyal medyada paylaşarak festival etkinliğini dünyaya duyurdular.

Bernard Arkas, Tunç Soyer, Akif Sezer
İzmir Arkas Körfez Yarışı
Cygnus ekibi. Bernard Arkas Tunç Soyer Teşekkür Plaketi
Orchestra Takımı
İzmir Havagazı Fabrikası Kapanış Partisi

İzmir Körfez Festivali uluslararası olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yelken Federasyonu ve Çeşme Marina Ege Açıkdeniz Yat Kulübü (EAYK) iş birliğiyle düzenlenen İzmir Arkas Körfez Yarışı’nın kupa töreni ve festivalin kapanış kutlaması tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak ve Ege Açıkdeniz Yat Kulübü Başkanı Akif Sezer katıldı. Festivalin kapanışı ve yarışın kupa töreninde Tunç Soyer önümüzdeki yıl yarışın mutlaka uluslararası çapta olacağını ve bunun için bugünden çalışmaya başladıklarını söyledi.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, “Üçüncüsünü yaptığımız bu yarışta beni özellikle heyecanlandıran başkanımızla aynı heyecanı taşımak. Başkanın özellikle arka sokaklardaki çocukları yelkenle tanıştırmak arzusu vardı. Biz hem tekne hem de eğitmenlerimizle kurulacak bu takıma yelken eğitimi konusunda destek vereceğiz. Önümüzdeki yıldan itibaren yarışla ilgili sürprizlerle karşınızda olacağız. Uyum içinde çalışıyoruz yarışı uluslararası yapacağız. Bu yarış benim için çok önemli çünkü gelecekte görmek istediğimiz İzmir’i birkaç günlüğüne de olsa yaşıyoruz. Yelkenleri, denizde spor yapanları, kanoları, çocukları görüyoruz. Ama esas hayalim benim çocuklarımın ve onların çocuklarının Avrupa’da olduğu gibi körfezle iç içe yaşamaları; kafalarını kaldırdıklarında yelkenlileri yıl boyu görmesi. Ümit ediyorum ki bu yarışlar daha sık olur, sadece yarış için değil keyif için de yelken yapan insanlarla dolar körfez. Bunun için şehir içinde yelkenliler için bağlama noktalarının artırılması gerekiyor. O zaman yabancı tekneleri de buraya davet edip, Körfez ve çevresinde yelken yapmalarını sağlarken aynı zamanda İzmir ve çevresini tanıtmak için elimize fırsat geçecektir. Bu yolda bize destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, Türkiye Yelken Federasyonu’na EAYK’a ve buraya gelip körfezi renklendiren yelkencilere çok teşekkür ediyorum.” dedi. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, yelken sporunda kadın yarışçıları destekleyip, farkındalığı artırdığı için Tunç Soyer’e teşekkür plaketi takdim etti.

Kadifekale’de 10 çocukla yelken takımı kuruluyor

Yelken sporunun sadece sahilde yaşayanların yapacağı bir spor olarak kalmaması gerektiğinin altını çizen Tunç Soyer de “Arka sokaklardaki çocukların da denizle buluşmasını sağlamak zorundayız. Hepimize iş düşüyor. Biz o çocukları denizle, yelkenle ne kadar çok buluşturabilirsek kentin refahının da o kadar büyüteceğiz. Bu nedenle Kadifekale’de yaşayan çocuklarımızdan 10 kişilik bir takım kuruyoruz. Arkas tarafından sağlanan tekne ve eğitmenler takımı yetiştirecek, onlar da bir gün bu yarışta ve başka yarışlarda yarışabilecek. Hatta yarın antrenör olup başka çocukları eğitecek.” diye konuştu.

Kupa törenine katılan Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak ise “Güzel İzmir’in güzel körfezin ne kadar daha güzelleştiğini gördük. İzmir’in şansı çok ama şu anda özellikle sporu ve yelkeni seven destekleyen bir başkanımız var. İzmir’de istiyoruz ki çocuklarımız bu güzellikleri görerek büyüsün, yelkenlilerin içinde olsun. Bu hayali paylaşan bütün kurumları desteklemeye davet ediyorum. EAYK Başkanı Akif Sezer’e, Arkas ailesi adına Bernard Arkas’a, sağladıkları kolaylıklar için İzmir Liman Başkanlığı’na teşekkürler. Rüzgarla dansınız denizle maceranız hiç bitmesin” ifadelerini kullandı.