Okul Öncesi Çocuklara Algoritma ve Kodlama

Başlarken

Bundan 30 sene önce benim ve yaşıtlarımın çocukluğunda, şanslı bir çocuğun evine ilk giren PC, klavyesi ile bütünleşik, oyunların kasetten yüklendiği içinde QBASIC ile gelen bir modellerden biriydi. Evlerde bunlarla genellikle oyun oynanır veya çok basit programlar yazılırdı.

İlk bilgisayarım, MSX SVI 728

 

Şimdiki çocuklar çok daha şanslı. Artık bu bilgisayarlar ile sadece “araba yarıştırmıyorlar”. Matematik, İngilizce, Hayat Bilgisi ve birçok konuda hazırlanmış uygulamalar sayesinde bilgisayar başında daha kaliteli zaman geçiriyorlar.

Hemen hemen her evde olan bir tablet bilgisayar

Bilgisayarın Anladığı Dilden Konuşmak

Günümüzde artık bilgisayarlar sadece “tıklayarak” veya “klavyeden” veri kabul edip işleyen PC veya tabletlerden ibaret değiller. Sıcaklığı, sesi, görüntüyü rakamlar olarak ifade eden çipler / alıcılar sayesinde artık karmaşık verileri girdi olarak kabul edip işleyebilen, işlenmiş veriyi istenilen bir veri merkezine gönderebilen yeteneklere sahipler.

Her geçen gün, bir insanın kontrolünde mekanik bir cihaz yardımı ile elle yapılan bir iş artık bilgisayarlar tarafından yapılmaya başlıyor. Bu trendin geriye dönme şansı yok. Bunu görmek için teknoloji gurusu olmaya gerek yok.

Bu gerçeği gördükten sonra, yeni nesilleri bu geleceğe daha iyi hazırlamak adına onları bilgisayarın anladığı dilden konuşmaya yatkın olacak şekilde eğitmeliyiz.  Çocuklarımızın bu yeni teknolojilerin sadece tüketicisi değil, bu teknolojilerin kullanıcısı olması için onları “kodlama” ile tanıştırmalıyız.

Bilgisayarın çalışma prensibinin kavranmasını zevkli hale getiren ve kolaylaştıran, şekiller ile komutları ekrandan seçtiren, kodlamanın değişkenler, döngüler, adım adım işlem gibi temel prensiplerini anlaşılmasını kolaylaştıracak ara yüze sahip olan, Scratch, Scratch Jr, code.org, code academy gibi çok güzel uygulamalar, internet siteleri var. Bunların çoğunun ardında kâr amacı gütmeyen eğitim kurumları ve çeşitli topluluklar yer alıyor.

Aynı zamanda artık okul öncesi eğitim kurumları algoritma ve programlamanın temel ilkelerini üzerine kurgulanmış, kalem kağıtla oynanan etkinlikler / içerikler sağlıyor.  Hatta sadece bu işi yapan eğitim kurumları hizmet vermeye başladı.

Örnek görsel kodlama uygulaması

Sözün Özü – Hayatı kodlamak

Bir eğitim kurumu veya ailesinin sayesinde bu yöndeki çalışmalar ile tanışma şansı yakalayan çocuklar ve gençler, bu modern uygulamalar ile hayal güçlerini kullanarak, kendi oyunlarını, etkileşimli hikayelerini, animasyonlarını oluşturma şansı elde ediyorlar. Bu da yaratıcı düşünme, sebep sonuç ilişkisi kurma gibi becerilerin gelişmesine yardımcı oluyor.

Daha önemlisi bu projeler geliştirilirken, tasarımın belli başlı prensiplerini farkında olmadan öğreniliyor. Karmaşık sorunların basit parçalara ayrılması, bunların denenmesi (test) ve başarılı olanlar ile devam edilmesi, çalışmayan bir kısımdaki hatanın aranması gibi süreçler tecrübe edilirken bir fikirle başlayan süreç çalışan bir proje sonuçlanıyor.

Dikkat ederseniz bu tecrübeler sadece hayatını daha sonra “kodlama” yaparak kazanacak birisi için geçerli değil. Sonrasında illaki çocuğumuzun bir “bilgisayar mühendisi” olup gerçek kodlar yazmasına gerek yok. Burada geliştirdiği analitik düşünme, problem çözme yeteneği, bir fikirden bir ürüne dönüşen faaliyetlerde yaşadığı ve edindiği tecrübeler ona hayatının her aşamasında fayda sağlayacaktır.

Nereden Başlayabiliriz?

Aşağıdaki uygulama ve sitelerden birinden başlamak iyi bir tercih olacaktır.