Ayvalık Hasat Festivali’nde Kristal’den Üreticilere 10 Bin Zeytin Fidanı

Kristal Yağları, “Üreticileri Geliştirme ve Bölgesel Lezzetleri Koruma Projesi” çerçevesindeki çalışmalarına bu yıl bir yenisini daha ekleyerek Ayvalık Hasat Festivali kapsamında üreticilere ve genç nesil çiftçilere zeytin fidanı dağıtımı ve dikimi kampanyasını başlattı. Ayvalık Bölgesi’nde Ayvalık tipi, Milas Bölgesi’nde Memecik tipi zeytin ağaçlarının çoğalması ve zeytinyağı kalitesinin yükselmesinin amaçlandığı kampanya kapsamında üreticilere sertifikalı 10 bin zeytin fidanı dağıtacak.

Anadolu’da zeytinyağı tüketme alışkanlığının oluşmasına öncülük eden ve logosunda bulunan vapur nedeniyle “Vapurlu Yağ” olarak bilinen Kristal, “Gelişmiş pazarlarda kalitesiyle referans alınan global bir zeytinyağı markası olmak” vizyonuyla Türk zeytinyağının dünyada hak ettiği yeri alması için çalışmalarına devam ediyor.

Fidanlar KRİSTAL’den

Kristal, dört yıl önce başlattığı yerel çeşitliliği geliştirme projeleri kapsamında bu yıl üreticilere sertifikalı zeytin fidanı dağıtıyor. Kaliteli zeytinyağı üretiminde en önemli rol oynayan üretici ve yağhanelerle birebir iletişime geçerekkaliteli zeytinyağı üretimi konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan Kristal Yağları bir kez daha üreticiye uzanarak 10 bin adet zeytin fidanı veriyor.

Ayvalık ve Milas’a yöreye uygun zeytin fidan dağıtımı

Kristal Yağları Genel Müdürü Christopher Dologh, ‘’Türk zeytinyağı karakteri ile öne çıkmalı. İnsanlar sıradan değil, özellikli yağ almak istiyor. Türkiye’ye ait yerel değerleri geliştirmemiz bir süreç alacak tabii ama birkaç sene önce bu adımı attık ve devam ediyoruz. Kristal ve Üretici El Ele’’ sloganı ile başlattığımız bu kampanya ile amacımız Ayvalık Bölgesi’nde Ayvalık çeşidi, Milas bölgesinde bölgenin karakteristik çeşidi olan Memecik çeşidi zeytin ağaçlarının çoğalması ve zeytinyağı kalitesinin yükselmesidir. Fidan dağıtımı ve dikimi Mart-Nisan dönemlerinde yapılacağından Ayvalık Hasat Festivali programı dahilinde 26 Ekim Cumartesi günü üreticilere 1 yaşında sertifikalı fidan dağıtımı projemizi başlattık. Ardından 2-3 Kasım Milas Hasat Şenliği’nde de yerimizi alarak orada da fidan dağıtımı gerçekleştireceğiz” diye konuştu. Dologh, “Bu yolla zeytinyağının kalitesini artırarak sektöre de kazanım sağlamayı hedefledik. Amacımız Türk zeytinyağının kalite çıtasını yükseltmekle birlikte Türkiye’de son dönemdeki orman yangınları, ağaç kesimleri, ağaç sökümleri ve bunun gibi zeytin ağacı popülasyonunu tehdit eden unsurlarla da mücadele etmek. Başlattığımız fidan dağıtımı projemiz aynı zamanda da bir sosyal sorumluluk projesidir.  Bu tür projeler ile kendi üzerimize düşen görev ve sorumluluğu da üstlenmiş bulunuyoruz” dedi.

Riviera zeytinyağı nedir?

Gerçekleştirdiği projelerle üreticiyi olduğu kadar tüketiciyi de bilinçlendirmeyi amaçlayan Kristal Yağları Genel Müdürü Dologh, riviera zeytinyağının üretimi hakkında Kristal Yağları olarak nelere dikkat ettiklerini anlattı.

Tüketicilerin riviera zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağının nasıl ve nerede kullanmaları gerektiği hakkında bilgilendirme yapan Dologh, Kristal Yağları olarak özellikle riviera zeytinyağı konusunda çok hassas olduklarını belirtti: “Rivierada yanlış bir algı yaratılıyor. Riviera yemeyin demek çok yanlış. Tabii ki elimizden geldiğince natürel sızma zeytinyağı tüketelim ancak natürel sızma zeytinyağı ile riviera zeytinyağını karşılaştırmayın. Çiçek, mısır, pamuk, soya gibi yağlar tüketeceğinize rivierayı tüketin. Zeytin ağacı, bazı üreticilerin yaptığı hatalı işlemlerden ya da zeytin zararlılarının verdiği hasarlardan dolayı her zaman kaliteli zeytin üretemez. Bazen de son derece kaliteli zeytin meyvesi hasat edilmesine rağmen hijyenik olmayan koşullarda uzun süre bekletilmesi sonucunda bu zeytinler kalitesini kaybedebilir. Yani kaliteyi sağlamak için tarladan sofraya kadar olan süreçte kalite zincirinin bozulmadan tamamlanması gerekir. Bütün bu veya buna benzer sebeplerle yemeklik özelliğini doğal faktörler neticesinde kaybeden zeytinyağları ham zeytinyağı sınıfına girer. Ham zeytinyağı, modern tesislerimizde hiç el değmeden tamamen fiziksel yöntemlerle kalitesi özellikleri iyileştirilir ve tüketime uygun hale getirilir. Bunun için sadece iki aşamadan oluşan rafinasyon işlemiyle önce ağartma toprağı ile rengi açılır, daha sonra istenmeyen tat ve kokusu ile yüksek serbest asit seviyesi uygun koşullarda giderilir. Bu iki aşamalı işlem sonucunda, hiçbir katkı maddesi veya kimyasal kullanılmadan, %0,1 asit seviyelerinde rafine zeytinyağı elde edilmiş olur. Trans yağ asitleri zeytinyağının hemen hemen hiçbir kalite sınıfında yoktur. Son bilimsel çalışmalar göstermiştir ki ham zeytinyağından rafine zeytinyağı üretilmesi sırasında uygulanan bu işlemin, yağ asitleri ve sterol bileşimi üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Elde edilen bu rafine zeytinyağına belli miktarda natürel sızma zeytinyağı katılarak harmanlanır ve bunun sonucunda riviera zeytinyağı üretilmiş olur. Özetle; riviera zeytinyağını natürel sızma zeytinyağı ile kıyaslamak doğru olmamakla birlikte Riviera zeytinyağı  %100 zeytinyağıdır ve diğer bitkisel yağlara göre daha sağlıklıdır. Tüm zeytinyağı kategorilerini diğer bitkisel yağlardan ayıran en önemli fark, doğada meyveden sıkıldığı gibi kullanılabilen tek bitkisel yağ olmasıdır. Diğer bütün rafine bitkisel yağlar (örneğin rafine ayçiçek yağı), gerek sıkım gerekse rafinasyon proseslerinde daha karmaşık ve kimyasal kullanımı gerektiren aşamalardan geçirilerek üretilir.”

Yüzde 100 Türk Kristal, şimdi de İspanya’da

Türk şirketlerinin dış pazarlarda yatırımlarına hız verdiği bu dönemde, Türk zeytinyağı sektöründe birçok ilklere imza atan KRİSTAL “yine” bir ilke imza atmış olmanın haklı gururunu yaşıyor. 80 yılı aşkın süredir Türk zeytinyağını gerek iç gerekse dış pazarlarda en üst seviyede temsil eden Kristal Yağları, dış ticarette ulaştığı hacmi daha üst seviyelere taşımak amacı ile İspanya’da yatırım yaptı. Böylece global zeytinyağı üretiminde açık ara lider olan İspanya’ya ilk defa bir Türk zeytinyağı şirketi kendi markası “KRİSTAL” ile üretim yaparak tüm dünyaya ihraç etmeye başladı. Dologh, “İspanya ofisi Türkiye’de yanlış bir algı yarattı. Kristal  Türkiye’de kapatıp gitmedi. Türkiye’deki faaliyetlerimiz devam ediyor. Ama biz zeytinyağcılığın sınırı olmadığını göstermek istiyoruz. 80 yıllık deneyimizle biz zeytinin ana vatanlarından İspanya’da yapmayı seçtik. Zeytinyağcılığın sınırları yok. Nasıl global şirketler gidip burada üretim yapabiliyorsa biz de bunu gidip başka bir ülkede yapabiliriz. Zeytinyağı aslında global bir kıymet. Burada bir yılda 200 ton satış gerçekleştirdik. İspanya iç pazarına değil, tamamen Avrupa’ya ihraç ediyoruz. İspanya’da iyi gidiyoruz. İki ürün üretimi yapıyorduk, şimdi üç ürün daha katacağız. Kristal olarak oradaki bölgesel değerlerden, oraya özgü zeytinlerden saf ürünler üreceğiz. Şu anda İspanya’da Kristal  markasıyla üretim yapıyoruz. Yeni bir marka daha yaratacağız” dedi.

Mevcut durumda Türkiye pazarındaki en büyük dört zeytinyağı üreticisi arasında olan ve faaliyetlerine devam eden Kristal Yağları, yüzde 100 Türk sermayeli olan iki şirketten bir tanesi. Diğer yandan, bu yatırım ile yüzde 100 Türk sermayeli bir zeytinyağı üreticisi olarak dünya devleri ile global pazarda rekabet edebilecek altyapıya kavuşmuş oldu. Kristal’in önceliği Türk menşeili zeytinyağlarının iç pazarda tüketilmesi ve Türkiye’den dünyaya ambalajlı olarak ihraç edilmesi olmaya devam edecek.

Sağlık ve lezzet bir “tıkla” kapınızda!

Kristal Yağları, çeşitli markaların zeytinyağı ürünlerine aracılık eden on-line satış sitelerine alternatif olarak Türkiye’nin her yerindeki zeytinyağı tüketicisine ulaşabilmek amacıyla kendi kurumsal on-line satış mağazasını hizmete açtı. Ekim ayında e-ticaret altyapısını yenileyen Kristal Yağları, kurumsal web sitesini ve on-line satış sitesini tek adres altında birleştirdi.

Kristal Yağları, tüketicilerin ihtiyaçları doğrultusunda satın aldıkları ürünlerin gıda güvenliği açısından gerçek ve güvenilirliğinden emin olmaları adına özellikle markaların kendi sitelerinden alışveriş yapmalarını öneriyor.

Kristal Yağları’nın müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için oluşturduğu yeni platformda sunulan fırsatlar; “fabrikadan mutfağınıza kaliteli ve taze ürünler”, “80 TL ve üzeri siparişlerde ücretsiz kargo”, “hızlı ve güvenli ödeme”, seçilmiş ürünlerde ‘”çok al az öde’’ fırsatı ve “sadece online satışa sunulan özel ürünler” içeriyor.

Sağlık ve lezzet bir tıkla kapınızda: www.kristalyaglari.com