O kimine göre çatlak profesör, kimine göre hayalperest, kimine göre ise insanlığı kurtaracak olan mucit… Onu, diğer çağdaşı girişimcilerden ayıran en büyük özelliklerinden biri mucit ve muzip olması. Elon Musk, gerçekten dünya dışı ilk koloniyi kurabilecek mi?
Apartheid rejimi altındaki Güney Afrika’da oralı bir baba ve Kanadalı bir annenin çocuğu olarak 1971’de dünyaya geldi Elon Musk. Çocuk zorbalığıyla okul yıllarında hırpalandı. İnsanlarla ilişki kurmakta zorlandığından aradığı huzuru kitaplarda buldu. Daha 9 yaşındayken pek çok kitabı hatmetmiş, ansiklopedi okumaya başlamıştı. Bir diğer uğraşısı ise bilgisayarlar olacaktı. Ki bu onu 12 yaşında ‘Blastar’ uzay oyununu yazmaya itti. Bu oyunu 500 dolara satarak ilk yazılım satışını da gerçekleştirmiş oldu.
Askerlik yapmamak için ülkeyi terk edip anne memleketi Kanada’ya yerleşti ancak “Her şeyin mümkün olduğu yer” dediği ABD’ye geçmekti niyeti. Pennsylvania Üniversitesi’nde ekonomi okurken aynı üniversitenin School of Arts and Sciences biriminden fizik yan dal diploması aldı. Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora yapmak için 1995’te Silikon Vadisi’ne taşındı ancak iki gün sonra doktora yapmaktan vazgeçti. Yarım bırakmaktan, vazgeçmekten, terk etmekten çekinmeyen bir yanı hep var. Bu vazgeçişin nedeni kardeşi Kimbal Musk’la birlikte yeni organizasyonlar için online içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesiydi. Çok değil 4 yıl sonra Compaq’ın AltaVista birimi Zip2’yu 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi vererek satın aldı.
Süper Kahramanlar ve Yenilikçiler
Çocukluğundan beri çizgi romanlara ve süper kahramanlara düşkün… Thomas Edison, Nikola Tesla, Bill Gates, Steve Jobs ve Walt Disney ona ilham olmuş yenilikçiler… Bu yenilikçilerden ve süper kahramanlardan aldığı ilhamla insanlığın en büyük dertlerine çözüm getirebileceği üç alan seçti kendine. İnternet, temiz enerji ve uzay! Ona göre her yeni güne bir sorunu çözmek için başlamak yetersiz, günleri yenilikler yaratmak için geçirmeliyiz.
Ve ödeme sistemlerini kökten değiştiren PayPal ile dünya sahnesine çıktı. Elon Musk 1999 yılında sonradan PayPal ismini alan online finans ve ödeme sistemi X.com’un kurucu ortağı oldu. 2002’de PayPal, eBay tarafından 1.5 milyar dolarlık hisse senedi karşılığı satın alındı.
Üçüncü Şirket Uzaya Göz Dikti
Bu satışın ardından 2002’de Musk üçüncü şirketi SpaceX’i kurdu. Roket teknolojisini geliştirmeye odaklanan şirket, tüm dünyanın izlediği gösteriler yapmayı seviyor. Roketler, uzay araçları, astronot taşımacılığı… NASA ile yaptığı milyar dolarlık anlaşmalar göz kamaştırıyor. İnsanlı uzay uçuşlarının maliyetini onda birine indirmeyi hedefliyor.
2018 yılının başında Tesla Roadster aracı uzaya gönderdi. Aracın hoparlörlerinden David Bowie’nin sesi yükselirken, şoför koltuğunda oturan cansız mankene ‘Starman’ adı verildi. O cansız manken adeta bu mavi gezegene doğmuş yıldız adam Elon Musk’ı temsil ediyordu.
Elon Musk, uzayda kurulacak bir koloninin peşinde çünkü bir nükleer felaket, yapay zekâ veya dünyaya çarpacak bir göktaşı nedeniyle insan türünün yok olabileceğine inanıyor. Dünyaya alternatif bir yaşam alanı yaratmak belki de insanlığın tek kurtuluş imkânı olacak.
Geleceği Şimdiye Getiriyor
Elektrikli otomobil sektörüne Tesla ile giren Elon Musk, temiz enerji konusundaki ısrarını da ortaya koydu. Tesla Roadster’ın 2500 adedini 31 farklı ülkede satmayı da başardı. Yeni modeller ve kamyonlar üzerinde çalışan firma, sürücüsüz araç teknolojisini de ilerletiyor.
Evlere, iş yerlerine ve devletlere güneş enerjisi sistemini kurmak üzere 2006’da yola çıkan SolarCity şirketini bir süre önce Tesla’nın içine kattı.
Elon Musk’ın en büyük özelliklerinden biri geleceğe ait senaryoları şimdiki zamana getirmesi ve mümkün kılmak için var gücüyle uğraşması. Trafik sorunun çözmek için 600 km hıza ulaşan tüneller tasarladı. Richard Branson ile ortak olduğu projeyi bir gün trafikte kalıp canının sıkılmasına borçluyuz.
Yapay zekâya karşı sürekli dikkat uyarısı yapan, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ile bu konuda tartışmaya giren Elon Musk, kâr amacı gütmeyen OpenAI’yı kurdu. İnsanla dost yapay zekâ araştırmaları yapan şirket, ileride doğabilecek yapay zekâ tehdidine karşı bir önlem niteliğinde…
İş yaşamındaki istikrarı özel hayatında pek sergileyemeyen Musk; iki kez boşanmış, haftada 100 saat çalışan 5 çocuk babası bir adam… Öte yandan fiziksel görünüşüne önem veren, ufak tefek estetik dokunuşlar yaptırmaktan çekinmeyen garaj çocukları ve eski kuşak girişimciler arasında her iki taraftan da özelikler toplamış bir çılgın…