İzmir Deniz Festivali Çalıştayı tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde 28 Ekim 2019 tarihinde gerçekleşti. Çalıştayda, İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde özel sektör temsilcileri, denizciler, akademisyenler, ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, tasarımcılar ve öğrenciler; İzmir’i denizle daha çok buluşturacak, kentin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamına can katacak organizasyon fikirlerini üretmek için buluştular.
Açılış konuşmalarını; Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Bozoğlu, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) Kurucu Direktörü Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu ve Türkiye Yelken Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Yenigün yaptı.
Konuşmacılar, İzmir’in geçmişten günümüze denizle olan bağını ve bu bağın kent yaşamına etkilerini anlattı. İzmir’in denizcilik potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten konuşmacılar, yeterince kullanılamayan bu potansiyelin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı; İzmir Denizcilik Festivali’nin organize edilmesi yolunda her türlü katkıya hazır olduklarını kaydetti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tam da bu fikirden hareketle denizcilik çalıştayının ilkini düzenlediklerini ifade etti. İzmir’in, Doğu ile Batı arasındaki ilişkiyi yeniden harekete geçirecek, iki yakayı birbirine bağlayacak bir “dünya kenti” olduğunu söyleyen Soyer, “İzmir bir liman şehri olarak kurulmuş ve 8500 yıllık tarihinde; bu şehrin karakterini, kimliğini hep deniz oluşturmuş. Bu nadide kent, Batı’nın Doğu’ya giriş kapısı, Doğu’dan Batı’ya bakışın ilk penceresi olmuş. Bu karakter İzmir’i bugün dahil tarih boyunca, çok farklı kültürlere ve fikirlere ev sahipliği yapan bir şehir haline getirmiş. Yani, İzmir’i deniz yaratmıştır. Çalıştayın, İzmir’in denizle tarihsel bağından beslenerek; bugünü ve geleceği inşa etme hedefinde yol haritası oluşturacağını vurgulayan Başkan Soyer, sözlerini şöyle tamamladı: ” Bu çalıştaydan çıkacak raporlar Akdeniz’in Deniz Başkenti İzmir hedefimizi gerçekleştirmemiz yolunda büyük katkı sağlayacak. Bu yolda bir de hayalim ve onu da ilk kez burada paylaşmak istiyorum. İzmir’e bir Deniz Bilimleri Üniversitesi kurulmasını hayal ediyorum. Denizle ve denizcilikle ilgili farklı disiplinleri içeren bu üniversite, İzmir’e yakışır, Türkiye’ye yakışır. İzmir’de yeniden hatırlatmak ve güçlendirmek istediğimiz denizcilik kültürü çalışmalarına da çok büyük katkısı olur.“
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas “Antik çağın yıldız kenti Efes, neden birdenbire kayboldu, terkedildi, yok oldu? Çünkü deniz kurudu, çekildi. Deniz yok olunca, insanlar Efes’i terk etti ve geride bugünkü hayalet şehir kaldı. İzmir, Efes’in mirasçısıdır ve onun yerini alabilecek tek kenttir. Liman, devasa bir ekosistemdir. Farklı coğrafyalardan insanlar, liman ticaretiyle birbirlerini tanır ve geliştirir. Bugün tüm Türkiye’ye örnek gösterilen İzmir insanı, yüzyılların liman geleneği sayesinde oluşmuş bir kokteyldir. Ancak biz denizi kullanmayı unuttuk. En basitinden, deniz sayesinde sınırsız ulaşım-nakliye olanakları sağlayabiliriz. Her yeri denizden İzmir’e bağlayabiliriz. Ve daha pek çok şey… Bu çalıştay, bunu yeniden sağlayacak. İzmir’de kara ve deniz yeniden bütünleşecek.” açıklamasını yaptı.
Neler hedefleniyor?
Çalıştay kapsamında oluşturulan çalışma grupları, ana başlıklar halinde aşağıdaki organizasyonların proje altyapısını oluşturdu…
- Ulusal ve Uluslararası Bireysel/Takım Su Sporları Yarışmaları/Etkinlikleri
- Ulusal/Uluslararası Denizcilik Fuarları Organize Edilmesi
- Boatshow düzenlenmesi,
- Gemi söküm/antika gemi ve aksesuarları fuarları,
- Tekne/model tekne yapımı ve sergilenmesi,
- Körfezde balon turları organize edilmesi,
- Körfezin iki yakasında ses ve ışık senkronlu dev su dansı tesisleri inşası ve su/buhar perdesinde lazer gösterisi,
- Ulusal ve uluslararası düzeyde denizcilik konferansları/etkinlikleri organize edilmesi. (Kruvaziyer turizmi vb. çalıştayların düzenlemesi.)
- “Gastro Denİzmir” Organizasyonu
- Yılın 12 Ayı Halka Hizmet Edecek Görsel/Kalıcı Eserler İnşası
- İzmir Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Kültür Merkezi kurulması
- “İzmir Deniz Müzesi” Kurulması