Karanlık Şövalye mi Işık Savaşçısı mı? / Demet Cengiz

Bir kırtasiyecinin otomobil yarışçısı olmak isteyen oğlu, nasıl oldu da galaktik savaşlarda iyinin ve kötünün mücadelesini kavrayan, evreni çözen bir yönetmene dönüştü. Star Wars (Yıldız Savaşları) filmlerinin yaratıcısı Geoge Lucas’ın gizemi ise çözülemiyor. 6 milyar dolarlık servetin sahibi Lucas, karanlık şövalye mi ışık savaşçısı mı siz karar verin.

14 Mayıs 1944… Modesto, Kaliforniya… Kırtasiyeci bir babanın, ev hanımı bir annenin oğlu George Walton Lucas dünyaya geldi. Üç kız kardeşle büyüdü. En büyük hayali otomobil yarışçısı olmaktı, sürat yapmayı ve heyecanı seviyordu. Geçirdiği trafik kazası sonucu hayallerini değiştirmek zorunda kaldı. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde sinema okurken, çektiği kısa filmlerle önemli bir atılım yaptı. Amerikan Ulusal Öğrenci Filmleri Festivali’nde 1967 yılında THX 1138 4EB Electronic Labyrinth filmi ile birinci oldu. Büyük ödülü alması ona, Warner Brothers şirketinde staj yapmanın kapılarını açtı. Ve bir yıl sonra ‘Baba’ film serisinin yönetmeni Francis Ford Coppola’nın ‘Fanian’ın Gökkuşağı’ filminde çalışmaya başladı. Böyle başlayan o büyük dostluk bir yıl sonra Zoetrope şirketinde bu ikiliyi ortak yaptı. Yaptıkları ilk iş ise THX 1138’in uzun metrajlı filmini 1971’de çekmek oldu. Warner Brothers’ın finanse ettiği film gişede büyük mağlubiyet aldı. THX 1138 kısa ve uzun metrajlı iki yorumunda da ‘Star Wars’ serisinin ilk ipucunu veriyordu. Aynı yıl, Coppola kendi yolunda gidip, ‘Baba’ serisini çekmeye başladı, Lucas ise kendi ismini taşıyan şirketini kurdu.

Reddedilen Yıldız Savaşları

Kendi hayatından kesitler taşıyan American Graffiti filmini yazan ve yöneten George Lucas, 1973’te Altın Küre ödülünü aldı ve 780 bin dolar bütçeyle çekilip 50 milyon dolar gişe yapan film 5 dalda Oscar’a aday oldu. Bütün bunlar pahalı bir bütçesi olan Star Wars serisine hazırlıktı aslında. Aynı yıl Star Wars serisini yazmaya başladı. Bu film serisi için gerekli olacak görsel efektleri yapmak için ILM (Industrial Light & Magic –Endüstriyel Işık & Sihir) şirketini kurdu. Onun hayalini kurduğu efektleri yapabilen bir şirket yoktu çünkü.

Star Wars serisini yazarken antropoloji, inanç, din ve mitoloji tarihini çok iyi bilen Joseph Campbell’in kitaplarından etkilendi. Kimilerine göre Lucas, bir biçimde evrenin sırlarına vakıf olmuş ve aydınlık enerji ile karanlık enerjinin farkına varmış biri. Uzun zaman önce çok uzak bir galakside geçen hikâyeler, insani zaaf ve hırsları evrensel boyutta derinlemesine inceleniyor. Güç arzusu ve güce tapma kavramları üzerinde düşünmeye sevk ediyor.

Fakat çağının oldukça ilerisinde yer alan Star Wars serisi, pek çok stüdyo tarafından reddedildi. Dokuz ayrı filmden oluşan serinin anlaşılmaz, karmaşık olduğu ve iyi bir gişe yapmayacağı söylendi. 29 yaşındaki Lucas’ın suratına kapanmayan kapı kalmamıştı. En son, 20th Century Fox senaryoyu kabul etti ancak 9 filmlik seri onlara çok uzun ve riskli gelmişti, seriyi 6’ya indirmesini istediler ve ilk “Motor” dördüncü film için dendi. Böylece serinin akıl karıştıran dizilimi gerçekleşti. Serinin dördüncü filmi, vizyona giren ilk film oldu. Devamı 5. ve 6. filmlerle olacak, serinin 1., 2. ve 3. filmleri yıllar sonra görücüye çıkacaktı.

Bir Erkek, Bir Kız ve Bir Evrenin Hikâyesi

Ve ilk film 25 Mayıs 1977’de gösterime girdi. Filmin fragmanı altı ay öncesinden “Bir erkek, bir kız ve bir evrenin hikâyesi” ve “Bir milyar yıllık yapım” gibi dikkat çeken, merak uyandıran sloganlarla yayımlandı. Gişede beklentilerin çok üstüne çıkan film, bir popüler kültür fenomenine dönüştü. 1978’te 7 dalda Oscar kazanan film, serinin geri kalanının ‘gelecek’ vadettiğini gösteriyordu. Filmin marka haklarını elinde bulunduran Lucas, bir servet de oyuncaklardan, çizgi romanlardan ve diğer lisanslardan yapacaktı.

Bu seri sadece film endüstrisini kökünden değiştirmedi, tüm dünyada yepyeni akımlar yarattı. Hakkında hâlâ çok fazla şey bilinmeyen Yoda bir efsane oldu. Jedi savaşçılarından yola çıkarak Jediizm dini kuruldu ve bazı ülkelerce resmi din olarak tanındı. Işın kılıcı, cumhuriyet, demokrasi, imparator, May 4th gibi kavramlar dilden dile dolaştı.

Walt Disney, Lucasfilm prodüksiyon şirketini hatırı sayılır bir paraya 2012’de satın aldı. Seriye danışmanlık yapmaya devam eden Lucas, yine şaşırtmayıp kârlı bir anlaşma yaptı.

George Lucas’ın başka bir yönünü de Indiana Jones’ta gördük. Sevilen bir karakter olan Indiana Jones serisinde yönetmen koltuğunda ise Steven Spielberg oturuyordu. Dahi Lucas, buradan da televizyon dizileri, çizgi romanlar, kitaplar, oyuncaklar ve oyunlar yaratmayı başardı. Üstelik Hollywood’a başka bir dahi yönetmen kazandırdı.

69 Yaşında Biyolojik Baba Oldu

George Lucas ilk evliliğini 1969 yılında Marcia Lou Griffin ile yaptı. 1981 yılında Amanda Lucas’ı evlat edindi. 1983’te boşandı ve sonraki ‘yeniden bekâr’ yıllarında Katie ve Jett’i evlatlık aldı. Üç evlatlık çocuğu da kendisi gibi Star Wars filmlerinde göründü.

2006 yılından bu yana DreamWorks animasyon şirketinin başkanı olan Melody Hubson ile birlikte olan George Lucas, 2013 yılında ikinci kez evlendi. Ve aynı yıl, 69 yaşındayken ilk kez biyolojik olarak baba oldu. Everest Hubson Lucas’ı bir Star Wars filminde görmek kimseyi şaşırtmaz…

“Kimse verdiğiniz savaşı, çektiğiniz acıyı bilmez. Herkes sadece başarınızı bilir” derken gösterdiği gerçekçiliğe… “Şefkat gerçekten mutluluğun sırrıdır” derken sergilediği bilgeliğe… “Mutluluk zevk ve keyiftir. Zevkten gelen mutluluk bencildir, kendinden başkasını düşünmez ve kısa sürer. Keyif ise paylaşımdır, ortaklıktır, beraberliktir, daha uzun sürer” derken verdiği farkındalığa hayran kalmamak elde değil.

“Para kazanmak için film yapmadım. İyi film olmaları için film yaptım” diyen Lucas, hayallerinin peşinden koşarken inatçı olmayı ve nerede, ne kadar ödün vermek gerektiğinin canlı, kanlı örneği…