Sosyal Platformların Yeni Çağı: WT Social

Günde 4.000 ila 10.000 arası markaya maruz kaldığımızı, 7 saat 15 dakika internette vakit harcadığımızı göz önünde bulundurduğumuzda, içinde aktif olarak yer aldığımız platformların dinamikleri bizi doğrudan doğru ilgilendiren bir konuya dönüşüyor. 2006 yılında açılan Facebook son dönemlerde Cambridge Analytica skandalı ile sarsılırken, birçok kullanıcıyı kişisel verileri üzerine düşünmeye dahası internet davranışlarını değerlendirmeye sevk etti. Her gün 500 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip Instagram paylaşımlardaki beğeni sayılarını görüntülemeyi kaldıracağını duyurdu. Amerika’daki hesaplardan başlayan uygulama yavaş yavaş tüm hesaplarda yürürlülüğe girecek. Peki tüm bu gelişmeler bize ne anlatıyor?

2016’dan bu yana dijital trendlerde radikal değişiklikler geleceği ön görülüyordu. Wikipedia tarafından ilk adımı Wiki Tiribune ile atılan WT Social geleceğin başarılı platformlarından biri olabilir.

WT Social’ın yapısına değinmeden önce dijitalin yaygınlaşması ile ortaya çıkan bir diğer sorundan bahsetmemiz gerek: sahte ve yanlış bilginin yayılması.  2017 – 2018 yılları arasında India Spend tarafından paylaşılan veriye göre 30 kişi Whatsapp’te paylaşılan yanlış bilgiye dayanan dedikodular sebebiyle öldürüldü.[1] Benzer bir hikaye Meksika’da yaşandı; ufak suçtan tutuklanan 2 suçlu, Whatsapp üzerinden yayılan yanlış mesajlar sebebiyle alıkonuldu ve öldürüldü. [2] Durumun ciddiyeti her gün artarken Wikipedia tarafından kurulan WT Social’ın en önemli fonkisyonunun yanlış bilginin yayılmasını engellemek olması, mecranın toplumsal önemini artırıyor.

Nasıl üye olunuyor?

https://wt.social/ adresinden erişilebilen platforma üye olmak için iki yöntem var, ücretsiz üye olduğunuzda kabul sırasına giriyorsunuz. Bu sırayı daha çabuk aşmak için size özel sunulan takip edilebilir linklerle farklı kullanıcıları davet edebilirsiniz. Ne kadar çok kullanıcıyı platformla buluşturursanız, üyeliğinizin erken kabul edilmesi o kadar olası… Bunu beklemek istemeyen kullanıcılar için ise ücretli üyelik alternatifi sunulmuş. Bu ücreti geliştirme karşılığında ödediğinizi söylemek mümkün. Farklı şirketler tarafından fonlanmayan projelerde sıklıkla görülen bir yöntem olduğunu da belirtelim.

Genel hatları Facebook ile uyuşan WT Social, Wikipedia’nın konu başlıkları üzerine kurulu yapısından ilham alıyor. Yani sadece bağlantılı olduğunuz kişiler tarafından paylaşılan içerikleri değil, ilgi alanınıza giren konu başlıkları ile ilgili paylaşılan içerikleri de ana sayfanızda görebiliyorsunuz.

Yanlış bilginin yayılmasına çözüm mü?

Yukarıda bahsettiğimiz yanlış bilginin yayılmasını engellemek için ise, kullanıcılar tarafından paylaşılan içerikleri düzenleme fonksiyonu eklenmiş. Yine Wikipedia’da gördüğümüz bir özellik olan bilgiye dayalı içeriklerin farklı kullanıcılar tarafından kaynak gösterilerek düzenlenmesi alışkanlığını sosyal etkileşim seviyesine taşıyarak, bu sebeple oluşan problemleri engelleyebilecek.

İçerik paylaşma kısmına geldiğimizde Facebook, Instagram, Twitter gibi kullanım kolaylığı artırılmış bir bölüm yerine daha mekanik fakat metnin anlaşılabilirliğini artıran bir yapı görüyoruz. Özel başlık alanı, uzun içeriklerin düzenlenmesi için seçenekler ve özet alanı gibi fonksiyonları barındırıyor. Sadece bu alan bile bu platformun günümüzde savunulan kolay anlaşılır, kısa ve öz içerik yapısından bir hayli uzak olacağını açıkça ifade ediyor.

Henüz sınırlı sayıda insan tarafından aktif bir şekilde kullanılan WT Social’ın ne kadar popüler olacağı ve günlük kullanıma yerleşip yerleşmeyeceğini önümüzdeki günlerde birlikte göreceğiz. Fakat emin olduğumuz bir şey var ki, sosyal medya platformlarından içerik anlamında daha fazla beklentisi olan insanların ilgisini oldukça çekecek bir platform olacak.

Kaynaklar

https://www.forbes.com/sites/forbesagencycouncil/2017/08/25/finding-brand-success-in-the-digital-world/#3c67befd626e
https://www.hubspot.com/marketing-statistics
https://www.scmp.com/week-asia/society/article/2187612/whatsapp-rumours-have-led-30-deaths-india-social-media
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-46145986
https://www.forbes.com/sites/forbesagencycouncil/2017/08/25/finding-brand-success-in-the-digital-world/#3c67befd626e
https://www.slideshare.net/DataReportal/digital-2019-turkey-january-2019
https://www.hubspot.com/marketing-statistics
https://www.scmp.com/week-asia/society/article/2187612/whatsapp-rumours-have-led-30-deaths-india-social-media
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-46145986