Kate Middleton: Madencinin Torunu Gönüllerin Kraliçesi / Demet Cengiz

26.07.2024

Galler Prensesi Kate Middleton’a bakıp bir ‘peri masalı’ icat etmek zor ancak o gerçekten halktan gelen ideal bir prenses ve gönüllerin kraliçesi. İngiliz Kraliyet Ailesi’nin en sevilen figürlerinden biri olan Kate Middleton, son dönemde yaşadığı sağlık sorunlarıyla gündemde…

Birleşik Krallık taht sıralamasında birinci olan Galler Prensi William, tahta çıkarsa konsort kraliçe unvanını alacak olan Kate Middleton’ı daha yakından tanıyalım mı?

Orta Sınıftan Varlıklı Aileye

Uçuş memuru bir baba ve uçuş görevlisi bir annenin ilk çocuğu olarak 9 Ocak 1982’de Reading’te dünyaya gelen Catherine Elizabeth Middleton, orta sınıf bir aileden. Berkshire’nın Bucklebury köyünde büyüdü.

Babası Michael, İngiliz aristokrasisiyle kan bağı olan bir aileden geliyor. Büyük büyükannesi Olive de dahil olmak üzere Middletonlar, 20 yüzyılın başlarında İngiliz kraliyet ailesi üyelerine evsahipliği yaptı.

Annesi Carole ise işçi sınıfı bir aileye mensuptu. Büyük dedesi kömür madeni işçisiydi. Carole 16 yaşında okulu bırakmış, daha sonra yüksek dereceyle tamamlamıştı. Öğretmen olmak istiyordu ancak ailesi üniversite eğitimi almasını sağlayamadı. John Lewis mağazasında tezgahtar olarak çalıştı. British Airways’de önce sekreter, sonra yer hizmetleri görevlisi, en sonunda da hostes oldu.

Michael ve Carole 1980 yılında evlendiler.

Part-Time Garson Kate

Kate Middleton, babasının British Airways’deki görevi nedeniyle 1984-1986 yıllarında Amman, Ürdün’de yaşadı. Berkshire’a döndüklerinde Kate’i özel bir okul olan St. Andrew’s School’a gönderdiler.

Annesi Carole, üçüncü çocuğunu da doğurduktan sonra 1987’de posta yoluyla satış yapan parti ve dekorasyon malzemeleri şirketi Party Pieces’i kurdu. Bugünkü değeri 30 milyon sterlin (1.3 milyar TL) olarak hesaplanıyor.

Kate Middleton, eğitim hayatına yatılı devam etti. Spora düşkündü ve kadın çim hokeyi takımının kaptanlığını yaptı. Liseyi bitirdikten sonra bir yılını yurtdışında çeşitli eğitim ve seyahatlerde geçirdi. Southampton Limanı’nda güverte görevlisi olarak çalıştı.

İskoçya’daki St Andrews Üniversitesi’nde sanat tarihi okudu. Kısa bir süre psikoloji eğitimi de aldı. Üniversite öğrencisiyken part-time garson olarak çalıştı. Eğitiminin yanı sıra okula bağış toplamak için pek çok projede gönüllü oldu. Zaten okuldan arkadaşı olan Prens William ile yakınlaşması da böyle bir proje sayesinde oldu.

Sanat tarihi yüksek lisansını tamamlayıp iş hayatına atıldı.

Hem İş Hem Hayır İşi

Kate Middelton kısa süre de olsa 2006 yılında giyim zinciri Jigsaw’un aksesuar bölümünde çalıştı.

Alistair Morrison’ın UNICEF’e para toplamak için yazdığı “Time to Reflect” kitabının tanıtımı için düzenlenen fotoğraf sergisinin küratörlüğünü yaptı. Naomi’s House Hospice, okullarda ruh sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan Place2Be gibi sosyal sorumluluk için gayret eden kurumlar için etkinlikler düzenledi.

2011 yılında aile şirketi Party Pieces’te çalışmaya başladı. Kariyerini sürdürürken pek çok hayır işine destek verdi.

Bu süreçte ailesinin Londra’nın havalı mahallesi Chelsea’de sahip olduğu dairede kızkardeşiyle birlikte yaşadı.

İkinci Görüşte Aşk

Kate, Prens William ile 2001 yılında tanışmıştı ancak bir yıl sonra üniversiteye bağış toplamak için yapılan defilede transparan bir elbiseyle podyuma çıkınca genç prensin aklını başından aldı.

Çift aralarındaki ilişkiyi 2003 yılında kamuoyu ile paylaştı. İki arkadaşlarıyla birlikte aynı evi paylaşan çift acımasız İngiliz basınının hedefindeydi.

Hem Kate hem de ailesi basının yakın takibinden nefes alamaz hale gelmişti. Evlenecekler mi evlenmeyecekler mi tartışmaları sürerken çift 2007 yılında ayrıldı. Bir süre sonra barıştılar ve takvimler 2008 yılını gösterirken Kate, William’ın yerine kuzeninin düğününe katılarak ilk kez Kraliçe II. Elizabeth ile bir araya geldi. Bu düğün Kate’in kraliyet ailesine kabul edildiğinin işareti olarak yorumlandı.

Prens William’ın Windsor Kalesi’nde Jartiyer Kraliyet Şövalyesi yapıldığı törende de, pek çok kraliyet düğününde de Kate vardı ama çift birkaç kez daha ayrılıp barıştı.

Diana’nın Yüzüğüyle Evlilik

İngiliz basını acımasızca bu uzun ilişkide Kate’in beklemeye alındığını söyleyip ‘Waity Katie’ (Bekleyen Kate) gibi korkunç isimler takıyordu.

Prens William’ın Kenya’da katıldığı RAF helikopter kursunun ardından Lewa Yaban Hayatı Koruma Alanı’nda evlilik teklifi geldi hem de Lady Diana’nın safir-pırlanta yüzüğü ile. Sekiz yıllık ilişkinin nişan duyurusu Kasım 2010’da yapıldı.

29 Nisan 2011’de Westminster Abbey’de evlenen çifti İngiltere’de 26 milyon kişi canlı olarak izledi. Tüm dünyadan 300 milyonu aşkın insanın televizyon ekranlarından masalsı düğünü izlediği biliniyor.

Kraliyet Majesteleri Cambridge Düşesi unvanını alan Kate’e ve William’a kraliçe tarafından Sandringham Malikanesi’ndeki Anmer Hall adlı kır evi hediye edildi.

Bu evlilikten Prens George (2013), Prenses Charlotte (2015), Prens Louis (2018) dünyaya geldi.

Çok Seviliyor Çok Sayılıyor

İngiliz basını asla rahat durmasa da Kate, kraliyetin iki altın kuralını ezber etmişti: Asla açıklama, asla şikâyet etme.

Kate, Kraliyet Ailesi ve müessese tarafından seviliyordu çünkü protokollere uyuyor, görevlerini kusursuz yerine getiriyordu. ‘Halkın Kraliçesi’ olma hayalini dile getiren Diana giyim kodları dahil pek çok kuralı çiğneyebiliyordu. İnce çorap giymiyordu örneğin. Kate? Kate giyiyordu. Hatta Kate sayesinde ülkede ince çorap satışları bile artmıştı.

Hem güzeldi hem de zarif… Hem akıllıydı hem de iyi kalpli… Kraliyetin bozulan imajını tek başına yükseltiyordu. Modern dünyanın modern prensesiydi o. Prenses doğmamıştı ama sanki prenses olsun diye yaratılmıştı.

Halk onu seviyordu çünkü her ne kadar mesafeli olsa da samimiydi, içtendi, alçakgönüllüydü, sevecendi. Davranışlarıyla, misyonuyla, adabıyla, görev bilinciyle, stiliyle, aileye düşkünlüğüyle, sakinliğiyle, zarafetiyle örnek oluyordu.

William onu seviyordu çünkü özlemini duyduğu o sıcak aile ortamına kavuşmuştu. Evin direği Kate’ti.

Diana’yı sevmeyen, Camilla’ya tahammül eden Kraliçe II. Elizabeth onu seviyordu çünkü sipariş etse bu kadar mükemmel bir veliaht eşlikçisi bulamazdı. Kraliçe’nin sürdüğü otomobilde yanına Kate’i oturtması, ona şoförlük yapması boşuna değildi.

Time dergisinin Dünyanın En Etkili 100 Kişisi listesine 2011, 2012 ve 2013 yıllarında giren Kate, esas olarak insanların gönüllerine girdi. Hem Kraliçe II. Elizabeth ile iyi geçindi hem de rahmetli kayınvalidesi Lady Diana’yı her fırsatta onurlandırdı.

Tahtı Yapıldı Ama Ya Bahtı

Artık ölümsüz olduğundan şüphelenilen Kraliçe II. Elizabeth, 8 Eylül 2022’de ölünce yerine oğlu III. Charles geçti. William ‘Galler Prensi’, Kate ise ‘Galler Prensesi’ unvanını aldı. Şimdi tahtın birinci sıradaki varisi Prens William. William tahta çıktığında Kate konsort kraliçe olacak tıpkı Camilla gibi.

Mart 2024’te erken evre kanser olduğu duyurulan Prenses Kate şu anda kemoterapi görüyor. Sadece İngiltere’deki değil tüm dünyadaki sevenleri bir an önce sağlığına kavuşması için dua ediyor. Ve bir gün sağlıkla o tahta oturabilecek bahta sahip olmasını diliyor.