İzmir’de Picasso Kuyruğu İlk İki Haftada 20 Bin Ziyaretçi

Arkas Sanat Merkezi’nde açılan ve başbaşka bir Picasso gösteren Picasso: Gösteri Sanatı sergisi ziyaretçi akınına uğruyor. İlk iki haftasında 20 bin kişi ziyaret etti.  Picasso’nun bütün yaşamına nüfuz eden gösteri sanatına olan tutkusu çevresinde kurgulanan sergide çok yönlü kişiliğiyle rengarenk ve farklı bir Picasso tanıtılıyor.

Picasso-Méditerranée projesi kapsamında düzenlenen sergiler serisinde Türkiye’yi Arkas Sanat Merkezi “Picasso: Gösteri Sanatı” ile temsil ediyor. Paris’ten İzmir’e uzanan bir köprü vazifesi gören sergide, Picasso’nun tüm hayatı boyunca etkilendiği gösteri dünyasına ait eserler ilk kez  gösteri teması altında  bir araya geliyor. Paris Picasso Ulusal Müzesi’nin özel desteği ile altmıştan fazla eser verdiği sergide Fondation Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Brüksel’de yer alan Kontaxopoulos-Prokopchuk Koleksiyonu’ndan 83 eser yer alıyor. Picasso’nun pek çok önemli tablosu, tasarladığı kostümler, eskizler, heykeller ve yaşamına dair fotoğraflar ile gösteri sanatlarının sanat yaşamına olan etkisi izleyecilere sunuluyor.  Ayrıca sanatçının yazarlar, şairler ve müzisyenler gibi pek çok sanatçıyla sürdürdüğü yakın bağları belgeleyen fotoğraflar da sergileniyor.

Sergi hakkında duygularını paylaşan Paris Picasso Müzesi Müdürü Laurent Le Bon burada amaç yeni bir Picasso sergisi yapmak değildi. Bizim için önemli olan Picasso’ya bakışı yenilemekti diyor. Lucien Arkas ise herkesin Picasso’nun kübizmini bildiğini ve aslında daha çok yaşlı Picasso’nun bilindiğini genç ve farklı yönlerini bilenlerin az olduğunu söylerken Picasso’nun kostüm tiyarto sahneleri de dekor perde tasarımları yaptığı niye bilinmesin? Sergiyi gezenler bunları da görüyorlar ve çok şaşırıyorlar.” dedi. Serginin gördüğü ilgiden çok mutlu olan ve yaptıkların işin doğru olduğunu gördüklerini söyleyen Lucien Arkas, sergiyi görmeye gelen herkese teşekkür etti.

Giriş ücretsiz

Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan Arkas Sanat Merkezi Perşembe günleri 20.00’ye kadar diğer günler ise 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Ücretsiz olan sergi 5 Ocak’ta sona erecek.

Paris Picasso Ulusal Müzesi’nin özel desteği ile gerçekleştirilen, ana sponsorluğunu Türk Hava Yolları, resmi sponsorluğunu İzmir Büyükşehir Belediyesi ve sergi destekçiliğini de Allianz üstlendi.

Miniklere özel atölyeler

Picasso: Gösteri Sanatı sergisi kapsamında minikleri de unutmayan Arkas Sanat Merkezi, 5-7 ve 8-10 yaş gruplarına özel Cumartesi günleri düzenlenen atölyelerde çocuklar eğitmenleri eşliğinde öncelikle sergiyi gezecek, Picasso’nun eserleri arasında ilerlerken hem sanatçıyı hem de eserlerinin hikayelerini dinleyecekler. Ardından atölyeye geçerek hayal dünyalarını kağıtlara aktarıp, Picasso’dan aldıkları ilhamla kendi eserlerini yaratacaklar. Hafta içi ise okul gruplarına özel sergi gezisi ve grup çalışmaları yapılacak.

 Arkas Sanat Merkezi Hakkında

Açıldığı günden bu yana İzmir kültür sanat hayatına büyük katkı sağlayan Arkas Sanat Merkezi; Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın kişisel ilgisi ve profesyonel yaklaşımı  ile oluşan Arkas Koleksiyonu’nu sanatseverler ile paylaşma isteği doğrultusunda kuruldu. Arkas Sanat Merkezi’nin yer aldığı, İzmir’de döneminin en güzel yapılarından biri olan yapı, mimar Emmanuel Pontremoli tarafından 1906’da Fransa Konsolosluğu binası olarak inşa edildi. Halen Fransa Fahri Konsolosluğu olarak hizmet veren binanın denize bakan bölümü, Fransız Hükümeti tarafından 20 yıllığına, kültür ve sanat amaçlı kullanım için Arkas Holding’e tahsis edildi. Restorasyon sonrası Kasım 2011’de Arkas Sanat Merkezi adıyla açıldı. 8 adet sergi odası ve 1 adet atölye odası ile Arkas Sanat Merkezi, İzmir’e kazandırılmış tarihi bir bina olmasının yanında, bugüne kadar gerçekleştirdiği ücretsiz ziyaret edilebilen sergiler ve uluslararası işbirlikleri ile İzmir kültür sanat hayatının önde gelen mekanlarından biri olmaya devam ediyor. Arkas Sanat Merkezi, İzmir’de ilk kez Picasso sergisi gerçekleştirerek aynı zamanda Picasso-Méditerranée organizasyonun kapanış sergisine de ev sahipliği yapıyor.

Picasso-Méditerranée Hakkında

2017-2019 tarihleri arasında gerçekleşen Picasso-Méditerranée projesi, kültürel bir döngü oluşturmayı amaçlayan, multidisiplinler ve çok yönlü bir projedir. Paris-Picasso Ulusal Müzesi başkanlığında yürütülen proje, Picasso’nun eserlerine ve ona ilham veren yerlere yönelik sergiler ve etkinlikler ile Akdeniz’in bütün kıyılarını yakınlaştırma isteğiyle benzersiz bir kültürel tecrübe sunmaktadır. Arkas Sanat Merkezi’nde yer alacak sergi, 20.yüzyılın başlarında modernizmin temellerini atan bu dehanın farklı etkinlik alanlarını keşfetme fırsatı sunmaktadır ve sanat tarihinde yepyeni bir döneme öncülük eden Picasso’nun eserlerinin İzmir’de sergilenmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.

ARKAS SANAT MERKEZİ (Giriş ücretsizdir) 1380 Sokak No:1 Alsancak, İzmir   Tel: + 90 (232) 464 66 00

Ziyaret Saatleri: Pazartesi kapalı Salı-Çarşamba, Cuma 10.00-18.00 Uzun Perşembe 10.00-20.00, Cumartesi, Pazar 10.00-20.00