Sevgililer Günü: Hiç “Cool” Değil

Sevgililer gününü reddeden çiftlerin sayısı her geçen gün artıyor. Sebebi en başta maddi olsa da güçlü ilişkiler yaşayanlar bu klişe, anti-romantik ve gösteriş çılgınlığı olan güne karşı her zamankinden daha mesafeli… Bunun için de çok nedenleri var…

Çoğumuzun bildiği gibi sevgililer günü hikayesi taa antik çağlara kadar dayanıp Zeus ve Hera’nın kutsal evliliğine adanmasıyla başlayan bir günü temsil eder. Ardından Antik Roma’da bereket tanrısı Lupercus’un onuruna Lupercalia günü olarak, sonra da Aziz Valentine Günü olarak kutlanmaya başladı. En sonunda da 1800’lü yıllarda Amerika’da Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasıyla artık bir Sevgililer Günü haline geldi. Kırmızı kalpler, güller, ayıcıklar… Alınan hediyeler bir statü sembolü haline getirilirken bu güne atfedilen önem de o kadar abartıldı ki geri kalan 364 gün çiftlerin birbirine nasıl davrandığı unutuldu.

Fakat “zorla aşk” olmayacağını günümüzde güçlü bağları olan, ciddi ilişkiler yaşayan çiftler anlamış durumda. Biliyorlar ki bir kişiye olan bağlılık, aşk veya sevgi- adını siz koyun- birkaç gül veya kalpli balonlardan ibaret değil. Sevgililer Günü’nü kutlamaya gerek görmeyen çiftlerin bazı sebepleri ise şöyle;

1- Romantizm Bir Zorunluluk Değil

Zorla güzellik olmuyor. Bugün illa birbirimize karşı ne hissettiğimizi söylemek veya sadakat yeminleri edip mum ışığında yemek yemek zorunda değiliz. Bunu yapmak için tek bir güne ihtiyacımız yok.

2- Tamamen Duygusal

Restoranların yüksek fiyatlı fiks menüleri, normal günlerin kat be kat fazlası pahadaki kırmızı güller, tatiller, veya aklınıza gelebilecek her türlü çiftlere yönelik aktivite. Sadece birer soygun…

3- “Mükemmel İlişkiyi” Kanıtlamak

İlişki iki kişinin arasındadır. Bunun ne kadar iyi veya ne kadar kötü olduğunu bir diğer kişiye kanıtlamak zorunda değiliz. Sevgililer Günü ertesinde gelen “Sana Ne Aldı” soruları kadar anlamsız ve irite edici bir şey yok.

4- Kalabalıkta Romantizm Ne Gezer

İlişkinizin dinamiğini, onu nasıl tanımladığınızı, etrafınızdaki belki de binlerce, sizden tamamen farklı, pembe çikolatalar eşliğinde bebek oyuncaklarıyla dolaşan çiftlere kanıtlamaya çalışmak mı? Romantik bir gün olmaktan çok uzak….

5- Konu, Bir Sevgiliye Sahip Olmak Değil Ki?

Bekarlar da gayet mutlu olabilirler. Sizin sevgiliniz var diye bekarlardan bir adım önde olduğunuzu düşünmek kadar saçma bir şey var mı? ister yalnız, ister çift… İnsanlar mutlu olmak için sahip oldukları evlerinin, köpeklerinin, ailelerinin, sağlıklarının ya da işlerinin önemini anladıklarında bu özel günler zaten sona erecek.

Yine de yok ben kutlamak istiyorum diyorsanız, bari en azından cebinizi yakmayın, el emeği göz nuru bir şeyler hediye edin ya da bisiklet turuna çıkın, gidin sahilde piknik yapın (kalabalıktan yer bulursanız bir de piyango bileti almayı unutmayın). Olmadı bir gün önce veya bir gün sonra kutlamaya ne dersiniz? Sevmediyseniz size başka günler verelim?

Gelin siz en iyisi, 14 şubatta Kütüphane Aşıkları Günü ya da Dönme Dolap Gününü kutlayın…