Ara Güler ve Magnum Fotoğraf Ajansı

Arkas Sanat Merkezi web sitesinden 3D tur ile izlenebilen “Ara Güler, Merhaba İzmir!” sergisi kapsamında online etkinlikler devam ediyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. A.Beyhan Özdemir’in, “Ara Güler ve Magnum Fotoğraf Ajansı”nı anlattığı program Arkas Sanat Merkezi sosyal medya hesaplarında yayınlandı.

Arkas Sanat Merkezi sosyal medya hesaplarından yayınlanan konferansın konuğu fotoğraf sanatı dünyasında adından sıkça söz ettiren ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. A.Beyhan Özdemir oldu.

Özdemir, online yayınlanan program doğrultusunda, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan belirsizlik ortamı içerisinde kurulan dünyanın en büyük ve en önemli fotoğraf ajanslarından biri olan Magnum Fotoğraf Ajansı’nın geçmişten günümüze hikayesine ve Ara Güler’in bu ajansa daha 25 yaşında iken nasıl dahil olduğuna değiniyor.

““Eğer ikonik bir imaj görmüşseniz ve onu kimin çektiğini ya da nerede bulabileceğinizi bilemediyseniz muhtemelen Magnum’dan gelmiştir.” Bu cümle, Magnum Ajans’ın resmi internet sayfasında, “Magnum Nedir?” sorusuna verilen yanıttır. Magnum’da iki çeşit fotoğrafçı vardır: Fotoğrafı üretenler ve çekenler. Bunlardan ilki stüdyolarda çalışır. İkincisinin stüdyosu ise dünyadır. Hayatın devamlı akışı onları etkiler. Onlar buna her zaman açıktırlar ve onlar için sıradan yoktur. Onlara göre hayattaki her şey bir gıda kaynağıdır.” diyen Özdemir devam ediyor; “22 yaşındayken Yeni İstanbul Gazetesi’nde muhabirliğe başlayan Ara Güler, genelde insan odaklı fotoğraflar çekiyor, haberler yapıyordu. Bağımsız bir fotoğraf ajansı olarak kurulan Magnum da insan odaklı çalışmasıyla biliniyor. Dönemin efsane fotoğrafçısı ve aynı zamanda Magnum’un başkanı H.Cartier Bresson ile tanışma fırsatı bulan Ara Güler, o günden sonra yaşadıkları tesadüfler ve fotoğraf sanatına bakış açısıyla Bresson’u etkiliyor ve 1953 yılında Magnum’a katılıyor.”

Arkas Sanat Merkezi’nde Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) tarafından Ara Güler Müzesi iş birliğinde düzenlenen, “Ara Güler Merhaba İzmir!” sergisinde Ara Güler’in daha önce sergilenmemiş İzmir ve civarına ait fotoğraflarının yanı sıra sanatçının ikonik İstanbul fotoğraflarıyla Türkiye ve dünyadan kültür sanat dünyasının önemli isimlerine ait portreleri ve 700’den fazla eseri yer alıyor. Ayrıca Ara Güler’in kişisel arşivinden kameraları ve eşyaları da sergilenen eserler arasında…