Bernard Arkas, DEU Denizcilik Fakültesi Öğrencileri ile Çevrim İçi Buluştu

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından 2002 yılından bu yana düzenlenen Türkiye için Lojistik Stratejileri Konferansı’nın bu seneki teması “Pandeminin Lojistik Yönetimine Etkisi: Günümüz ve Gelecek” oldu. Konferansta, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, pandemi döneminin Denizciliğe Stratejik ve Operasyonel etkilerini anlattı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Çakabey Sanal Konferans Platformu’nda çevrim içi olarak gerçekleştirilen ve özel sektörün farklı dallarından gelen birbirinden kıymetli konuşmacıların katıldığı konferansın moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna üstlendi.

Konferansın açılış konuşmalarını Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk yaptı. Bernard Arkas “Pandemi döneminin Denizciliğe Stratejik ve Operasyonel etkileri” konulu konuşmasında denizcilikte konteyner taşımacılığı özelinde pandemi sürecinin şirketleri için sancısız geçtiğini, tedarik zincirinin aksamadığını ifade etti. Dijitalleşmeye ve teknolojiye uzun zamandır yatırım yaptıklarına değinen Bernard Arkas, pandemi öncesi her şeyi bulut sistemine taşıdıklarını ifade ederek tüketim ürünlerine dayalı olan konteyner taşımacılığının bu ürünlerin talep ve ticaretindeki daralmaya bağlı olarak toparlanmasının zaman alacağına, artık hesap yapma zamanı geldiğine değindi.

Türk bayraklı gemilerin kendileri için öncelikli olduğunu belirten Arkas, son yıllarda dijitalleşme ve dijital güvenlik konularına önem verdiklerini söyleyerek denizcilik şirketlerinin eskiden daha çok yük ve daha çok gemi ile dikey olarak büyüdüğünü ama son birkaç yıldır yatay gelişmenin yani konteyner zincirinde sadece deniz değil, liman, kara, depo bütün zincirin tek çatı altında toplanması gerektiğinin öneminin anlaşıldığına dikkat çekti. “Çünkü bütün zinciri kontrol ederseniz gerçek verimliliği yakalayabiliyorsunuz diyen Arkas, “Biz Arkas olarak bu konuda şanslıyız. Biz ilk önce acentelikten başladık. Kara altyapımızı kurduk sonra kara altyapısını birleştirmek için gemi aldık. Zincirin halkalarını birleştirdik.” dedi. Bernard Arkas sektörde çalışma için analitik düşünme becerisi ile yabancı dil bilgisi ve becerisinin  önemine de değinerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Yusuf Öztürk ise pandemi sebebiyle Çin’in son 30 yıldır hiç karşılaşmadığı düzeyde ekonomik sonuçlarla karşı karşıya kaldığını ifade ederek pandemiden toparlanma süresine bağlı olarak Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya ekonomisinin %13 – % 32 arasında küçüleceğinin öngörüldüğüne değindi. ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarına eşlik eden zayıf talep söz konusuyken pandemi nedeniyle sırayla Çin, Avrupa ve ABD’de üretimlerin durdurulduğunu dile getiren Öztürk, bu sebeple belli hatlarda gemilerde doluluk oranlarının %10-%30 arasında olduğunu, kruvaziyer sektöründeki değer kaybının % 60 – % 70’lere vardığını söyledi.