FBI bile işin içinden çıkamadı
Beden dilimiz çoğu zaman kelimelerden daha etkili bir iletişim aracı. Örneğin bir gülümsemenin gerçek mi sahte mi olduğunu anlamanın yolu, ağzı ve gözleri çevreleyen kasları kontrol etmekten geçiyor. Eğer her ikisi de aynı anda hareket ediyorsa işte bu gerçek bir gülümseme. Eğer gülümseme, gözler yerine kulaklara doğru gidiyorsa işte bu da sahte bir gülümseme.
Bu bilgiyi, emekli FBI ajanı Joe Navarro’nun ‘Beden Dili Sözlüğü’ (The Dictionary of Body Language) kitabından aldım. Navarro 25 yıl FBI’da beden dili üzerine danışmanlık yapmış. Alfa’dan çıkan kitabın Türkçe çevirisini ise jandarma görevlisi Emrah Akçay gerçekleştirmiş. Kitap, yalan yakalamada ve suçlular üzerinde etkili bir gözlem olarak yazılmış olsa da sosyal ilişkilerde sözsüz mesajların anlaşılmasında yardımcı bir rehber.
Ancak değişen dünya ve güzellik algısının koskoca FBI’ı bile çaresiz bıraktığı noktalar olmuş. Çağımızın çılgınlığı botoks sayesinde artık insanların ruh halini alın çizgilerinden okumayı onlar da bırakmış. Tamam onlar bırakmış da bebekler ne yapsın? Özellikle bebekler, botoks ile maskelenen anne yüzünde bir sorun olduğunda bunu anlayamıyormuş. Yapılan araştırmaları örnek göstererek, “Hem çocuklar hem de yetişkinler, ebeveynlerine ya da eşlerine botoks kullanımından dolayı duygularını anlayamadıklarını bildirmişler” diyor Navarro.
★★★
Oyun oynayalım mı?
Dünya, rekabet ve strateji üzerine kurulu. Madem öyle, biz de oyunu iyi oynayalım. Örneğin ‘oyun teorisi’ öğrenelim. Nedir oyun teorisi? Stratejik karar verme konusunu inceleyen sosyal bilim kolu.
İş, politika ve günlük yaşamın rekabetçi yanını anlatan ‘Stratejik Düşünme’ (Thinking Strategically) bu konuda aydınlatıcı bir çalışma.
Günlük hayatımızda da iş hayatımızda da belki ne olduğunu tam olarak bilmeden büyük riskler alıyor yani ‘uçurum kenarı oyunu’ oynuyoruz. Eğer el yordamıyla bu oyuna girdiysek başımız dertte çünkü o uçurumdan yuvarlanmak da var.
Avinash K. Dixit ve Barry J. Nalebuff’un yazdığı kitapta, rakibi tanıma, anlama ve onun stratejisini öngörerek hamle yapma ya da yapmama gereklilikleri, örneklemelerle ve herkesin kolaylıkla anlayabileceği yalın bir dille anlatılıyor.
★★★
Sadece aşk ve nefret değil…
Dünyanın en büyük uyuşturucu baronu Kolombiyalı Pablo Escobar’ın hayatını takip edenler, TV sunucusu sevgilisi Virginia Vallejo ile yaşadığı korkutucu aşkı da bilir.
Netflix’te Escobar’ın anlatıldığı ‘Narcos’ en çok izlenen diziler arasına girerken, geçen yıl beyazperdede izlediğimiz Penolope Cruz ve Javier Badem’in başrollerini paylaştıkları ‘Loving Pablo’da büyük ilgi görmüştü. Bu film, Vallejo’nun ‘Aşkım Pablo Nefretim Escobar’ (Loving Pablo, Haiting Escobar) romanından esinlenilerek senaryolaştırılmıştı.
Vallejo’nun Escobar ile yaşadıklarını anlattığı, dünyada 15 dile çevrilen ve çok satanlar arasına giren ‘Aşkım Pablo Nefretim Escobar’ sadece bir aşk-nefret ilişkisi değil. Aynı zamanda, bir milyon insanın öldüğü 3 milyon insanın yerinden olduğu büyük bir savaşın da hikayesi. Kitap geçen ay Mona yayınevinden çıktı.