Jenerasyonlar arası tartışmaların sonu gelecek gibi gözükmüyor. Daha X kuşağı Y kuşağının dinamiklerini sindirememişken Baby Boomer’larla Y kuşağı arasında yeni bir atışma türedi: “Ok Boomer!”
Eminim birkaç haftadır sosyal medya yorumlarında, bloglarda ve birçok video içerikte bu jargonunu görüyorsunuz. İnternette çokça kullanılıp anlam kaybı yaşamadan gelin bu jargona internet diliyle meme’ine yakından bakalım.
Konuyu daha iyi kavramak için önce Y kuşağına ve karakteristik özelliklerine yakından bakalım. Gece gündüz kadar farklılaşabilen jenerasyonlar, yaşadıkları dönemin imkanları ve gelişmeleri doğrultusunda evriliyor. Y kuşağı teknolojinin gelişme hızının hiç olmadığı kadar arttığı, üretim ve sanayi yaklaşımlarının neredeyse sıfırdan çizildiği, iletişim araçlarının daha önce hiçbir jenerasyonun deneyimlemediği bir formata dönüştüğü çağın eseri. X kuşağı kadar zorlanmasa da değişen dinamiklere adapte olmak için emek harcayan bir nesil. Peki Baby Boomer’lar? Şu an yaşayan en yaşlı jenerasyon olan Baby Boomer’lar muhtemelen tüm nesiller arasında en zorlu savaşı verenler. Kendinden sonra gelen tüm nesillerin belirli miktarlarda aşina olduğu teknolojiden tamamen uzak, savaş dönemine doğmuş jenerasyonun hayatı Y kuşağı gibi görmediği aşikar. İşte Ok Boomer! söylemi de bu farklılıklara ithafen ortaya çıktı.
Daha zor koşullarda hayata tutunmaya çalışan Y kuşağı, onları ve içinde yaşadıkları hayat şartlarını anlamayan bazen de biraz eleştirel yaklaşan Boomer’lara Ok Boomer! cevabını veriyor. Türkiye’deki içeriklere baktığımızda eleştirel bir tonda kullanıldığını söylemek mümkün. Çünkü bundan 30 sene önce ortalama bir maaşla hem ailesini geçindirip hem mal sahibi olabilen orta kesim, günümüzde bu standartlardan oldukça uzakta yaşıyor. Değil mal sahibi olmak, kazandığı parayla hayatını ancak idame ettirdiği için zorlanan milyonlarca insan, onları bazen tembellikle bazen müsriflikle suçlayan Boomer’ları başlarından savmak için bu söyleme başvuruyor.
Bu söylemden sadece 1946 – 1964 yıllarında doğanların etkilenmediğini de belirtmek gerek. Günümüz şartlarına uyum sağlayamayan, farklılıklara adapte olamayan herkes sosyal medyada bu meme’den nasibini alıyor. Türkiye’de aktif sosyal medya kullanımı oranının yüksek olması, dünyanın farklı uçlarında ortaya çıkan internet jargonlarının hızlı bir şekilde sindirilmesine ön ayak oluyor. Çoktan gifleri, videoları hazırlandı bile! Y kuşağının hızla sahiplendiği bu jargonun önümüzdeki günlerde neye dönüşeceğini hep birlikte göreceğiz. Umarım ki o günler jenerasyon ayırt etmeksizin hepimizin birbirini anladığı, gücümüzü birleştireceğimiz anlara tanıklık eder.