Yaşlanmayı Tersine Çevirmenin Yolu: Antrenman

Kozmetik ürünler, mucizeler vadeden diyetler ve formüller arasında, yaşlanma karşıtı uygulamalar konusundaki tartışmalar sürekli gelişiyor. Bu konu hakkında birçok şey söylendi ve çok fazla iddia inkar edildi.  “Yaşlanma karşıtı” hakkında konuştuğumuzda akla gelen ilk şey, cilt için kozmetik ürünlerin kullanılmasıdır. Ancak, her açıdan mümkün olduğu kadar genç kalmak isteyenlerin en iyi müttefiki, başka bir şeydir: Antrenman. Technogym Village’da gerçekleştirilen Küresel Sağlık Zirvesi (Global Wellness Summit) sırasında tartışılan konulardan biri de buydu. Delegeler; yiyecek, sanat, tasarım ve moda gibi alanlarda İtalyan bağlamına odaklanarak sağlık sektöründeki gelecekteki eğilimleri ve iş fırsatlarını tartıştılar.

İlk Adım: Bakış Açınızı Değiştirin

Antrenman ile yaşlanma arasındaki ilişkiyi tam olarak anlamak için, her şeyden önce yeni bir bakış açısı kazanmak gerekir. Bu, Amerikan gazeteci Jeff Bercovici’nin Play on adlı kitabında açıklandı.

Yaşla nasıl daha iyi geçiniriz? Fiziksel uygunluğun bozulmasına neden olan yaşlanma değildir. Ancak yaşlanmaya neden olan fiziksel uygunluğun bozulmasıdır.

Bu kitapta Bercovici’nin amacı, insan yaşamının fiziksel işlevlerin yavaşça bozulmasına yol açan lineer bir süreç olduğu tezini tamamen ortadan kaldırmaktı.  Bu tez için, yaptıkları sporlar için yaş sınırının çok ötesinde rekabet gücü olan sporculardan daha iyi bir tanık olabilir mi? Roger Federer ve Serena Williams bu konuda örnek olabilecek ünlülerden yalnızca ikisi. Öykülerinden yola çıkarak, Bercovici, yaşlanma karşıtı olmaya yeni bir bakış açısı getirdi ve önemli bir unsuru vurgulamaya dikkat etti: uzun süre genç kalmak profesyonel sporcuların bir ayrıcalığı değildir.

Yaşlanmayı Önlemek İçin: Antrenman Yapın

Yüksek yoğunluklu antrenman, kuvvet antrenmanı, spinning ve meditasyonun ortak noktası nedir? Bu noktada, açık olmasa da, cevap basit olmalıdır: tüm bu egzersiz formları yaşlanma karşıtı uygulamalara tamamen dahil edilebilir. Antrenmanın çok yoğun olduğu anlarda, düşük yoğunlukta egzersiz periyotlarını değiştiren bir eğitim yöntemi olan Yüksek Yoğunluklu Interval Eğitim (HIIT), aslında hücresel düzeyde farklı yararlar sağlayacak bir dizi fiziksel süreci aktive edecektir. Bu durumda sır, doğru dengeyi bulmakta yatar. İdeal olan, bu şekilde eğitimi tekrar başlatmak olacaktır: yüksek yoğunlukta % 20, düşük yoğunlukta % 80. Ama gerçekten çok yoğun bir egzersiz yaptığınızı nereden biliyorsunuz? En etkili gösterge kalp atış hızınızdır. Antrenman yaparken kendinize şu soruyu sormalısınız: Uzun bir süre bu yoğunluğa karşı koyabilir misiniz? Cevap hayırsa, doğru yoldasınız.

Aynı derecede önemli olan, kas güçsüzlüğü, kilo alımı ve hatta kognitif bozukluk gibi yaşlanmanın çeşitli semptomlarıyla mücadeleye yardımcı olabilecek kuvvet antrenmanıdır. Kas güçlendirmenin, yaralanmalardan kaçınmak için ne kadar önemli olduğunu, kimse sporculardan daha iyi bilmez.

İskelet kası, aslında, birçok kalori yakar ve bunun azalması, genellikle ilerleyen yıllarda ortaya çıkan kilo artışının ana nedeni olan metabolizmadaki yavaşlamadan kaynaklanır Ayrıca, kuvvet antrenmanı, nörolojik düzeyde faydalı etkiler ile de ilişkilendirilmiştir: bu tür egzersizler, bilişsel işlevleri iyileştirebilecektir.

Güzellik için Antrenman

Belirtildiği gibi, egzersiz aynı zamanda fiziksel uygunluğun ötesinde, estetik düzeyde de olumlu bir etkiye sahiptir.

Belçika’da yapılan araştırmalar aslında, koşu bandı veya dans, diğer kardiyo antrenmanları gibi 45 dakikalık bir spinning seansının, hücreler üzerinde koruyucu bir etkisi ile, DNA’nın son kısmına yerleştirilen telomerleri koruyan protein NRF1’in üretimini artırdığını bulmuştur.

Yaşlanma ile telomerler yıpranma eğilimi gösterir ve sonuç olarak hücreler yaşlanır. Bu aktiviteler, bu süreci yavaşlatabilir, hücreleri daha iyi bir durumda tutmak için gözle görülür bir canlandırıcı etkiyle sonuçlanabilir. Telomerler ayrıca, stresin etkilerine odaklanan Kaliforniya Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmanın konusu olmuştur.

Sağlığın olumsuz bir arkadaşı olarak stres kesinlikle yeni bir keşif değildir, ancak Amerikan araştırmaları, kronik formda stresin telomerlerin bozulmasını ve dolayısıyla yaşlanmayı hızlandırabileceğini bulmuştur. Günlük yaşamı daha az stresli hale getirmek için rutini değiştirmek, söylenenden çok daha kolay görünse de, meditasyon ya da egzersiz uygulamaları bir çözüm olabilir: Bir haftada sadece 30 dakika antrenman yaşamınızı iyileştirebilir ve daha da güzelleştirebilir.