Railport’a 60 Milyon Dolarlık Finansman

Arkas Holding’in Alman dusiport ortaklı kara limanı projesi Railport, EBRD ve ICBC Turkey Bank’tan 60 milyon dolar tutarında finansman desteği sağladı.

Arkas Holding Liman ve Terminal Hizmetleri Grup Başkanı Özgür Kalelioğlu

Arkas Holding yatırımlarına devam ettiğinin bir göstergesi olarak, Almanya’da dünyanın en büyük kombine terminalini işleten duisport ortaklığıyla başlatılan Railport projesi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ICBC Turkey Bank’ın eşit miktarda oluşturduğu 60 milyon dolarlık finansman desteği aldı. Türkiye’de ilk defa kara ve tren yolunu bir araya getirecek olan kombine kara terminali Railport’a verilen bu finansman ile Arkas Holding kendisine olan güveni kanıtladı.

Arkas Holding Liman ve Terminal Hizmetleri Grup Başkanı Özgür Kalelioğlu, yaptığı açıklamada, toplamda 86 milyon dolarlık  bir proje olan Railport projesinin 10 yıldan fazla süredir çalışıldığını planlandığını belirtti. Railport’u deniz limancılığı yatırımının intermodal versiyonu, yani hem trenin hem kamyonun giriş yaptığı bir deniz limanının karada olanı diyerek tanımladı.

Projenin yaklaşık 265 bin  metrekare arazi üzerinde bulunduğunu ve lokasyon olarak sanayilerin merkezinde yer aldığını aktaran Kalelioğlu, Railport’un, yükün tahliye olup tekrardan yüklenebileceği bir aktarma limanı olarak kullanılacağını kaydetti.

Projenin tüm etapları tamamlandığında tesisin yıllık 360 bin TEU konteyner, 1.5 milyon ton genel kargo,  122 bin CEU bitmiş araç ve 125 bin ünite romörk elleçleme kapasitesinin yanı sıra, 20.000 m2 kapalı depolama alanına sahip olacağını bildiren Kalelioğlu, “Projenin 18 ay içerisinde, 2020 sonuna doğru hayata geçmesini planlıyoruz. İlk aşamada yükleme-boşaltma amaçlı kullanılacak 6 adet demiryolu hattı, konteyner istif sahası ve 5.000 m2 kapalı depolama alanı yapılacak” diye konuştu.

“Kuşak ve Yol” Hattında Yer Alıyor

Railport’un “Kuşak ve Yol” projesi hattında yer aldığını ve Türkiye ticaretini Asya ticareti ile entegre edeceğini söyleyen Kalelioğlu “İstanbul Havalimanı’nda Uzak Doğu’dan gelen yolcular İstanbul’dan aktarılıp Almanya’ya, ABD’ye uçabiliyorlar. Railport da bunun gibi hub olacak. Tren yolu bağlantılı, yükün tahliye olup tekrardan yüklendiği bir aktarma limanı olarak kullanılabilecek. Proje, özellikle Doğu Marmara limanlarına hizmet verecek” diye ekledi.