Arkas Holding Bilgi Sistemleri Direktörü (CIO) Mert Oruz, Microsoft Türkiye’nin hazırladığı Teknolojiyle Birlikte isimli video serisine konuk oldu. Oruz, Microsoft Türkiye Kurumsal – Kamu Satış Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsü’ye açıklamalarda bulunarak, bulut teknolojisinin iş süreçlerini sadeleştirdiğini, maliyetleri azalttığını ve veri güvenliğini daha sağlıklı hale getirdiğini ifade etti.

Arkas’ın, ana faaliyet alanlarının denizcilik, lojistik, liman ve terminal işletmeciliği olduğunu ifade eden Oruz, bu ana faaliyet alanlarını geniş bir coğrafyada yürüttüklerini belirtti. Oruz, “Akdeniz’de, Karadeniz’de, Batı Afrika’da ve Amerika’da ofislerimiz var. Bu dağıtık coğrafyada tekilleştirmeye ve sadeleştirmeye gitmek üzere yapılacak bir çalışmanın faydasını görürüz diyerek bu yola çıktık” dedi.

“Operasyonel Maliyetlerimiz Azaldı”

Bu dönüşümle Disaster Recovery yani felaket yönetimi tarafında da daha fazla yönetilebilir ve esnek bir yapıya geçtiklerini anlatan Oruz, bu geçişi bir fırsat olarak gördüklerinin altını çizdi. Oruz şöyle konuştu:

“Önce sistemlerimizi taşıdık, taşıdıktan sonra da artık bulut teknolojilerinin ve oradaki hizmetlerin nimetlerinden faydalanmaya başladık. İlk olarak da ‘Capex’ yani bizim yatırım maliyetlerimizi operasyonel maliyetlere dönüştürme gibi bir avantajı sağladık. Operasyon maliyetlerine getirdiğiniz zaman da artık yavaş yavaş oradaki maliyetlerin her birinin kılcal damarlarına girip bakma gibi bir avantaj ortaya çıkıyor. En büyük fayda bu oldu.”

Verilen BT hizmetlerini ilk kez holding bünyesinde finansal bakış açısı ile yönetme avantajına sahip olduklarını dile getiren Oruz, kullandıkları kadar ödediklerine dikkat çekti. Oruz, “Yani yaktığımız belli ama anlık olarak ne yaptığımız, bütçesel olarak bunun karşılığı, mali akışının ne olduğu önemli noktalar. Bütçenin neresindeyim, genel olarak ne yapıyorum, ne kadar harcıyorum, ne kadar harcayacağım, yatırım yaptığımda bunun operasyonel karşılığının ne olacağı ile ilgili artık bir derdim yok” ifadesini kullandı.

“Bilgiyi Akıllandırıyoruz”

23 ülkede 66 ofislerinin bulunduğunu ve bu ofislerde de 8 binin üzerinde çalışana sahip olduklarına dikkat çeken Oruz, büyük bir veriyle karşı karşıya olduklarını söyledi. 23 ülkede gemilerinin uğradıkları 100’ün üzerinde liman bulunduğunu belirten Oruz, 100’ün üzerindeki limanın bağlı olduğu 100’ün üzerinde gümrük bulunduğuna vurgu yaptı ve gümrüklerin bağlı olduğu, çalıştığı müşterilerinin olduğunu dile getirdi. Devasa bir veri havuzunun içerisinde olduklarının altını çizen Oruz, farklı türdeki birçok veriyi düzgün bir şekilde toplamanın peşinde olduklarını söyledi ve ekledi:

“Düzgün olarak veriyi aldıktan sonra işi artık sınıflandırma aşamasına getirmeye başlıyoruz. Bunları da Microsoft’un teknolojileriyle yapıyoruz. Bilgiyi akıllandırıyoruz, topluyoruz ve ona göre bazı stratejiler belirliyoruz. Ancak bunun güvenlik tarafı da var elbette”.

“Veri Güvenliğimiz Microsoft’a Emanet”

Güvenliğe ayrı bir parantez açan Oruz, Microsoft’un veri merkezlerinde kendi verilerini tuttuklarını belirtti. Güvenlikle ilgili süreçleri esnek bir şekilde işletip yönetebildiklerini vurgulayan Oruz, bunun müşteri tarafında müşterinin bilgisine verdikleri güvenin de bir karşılığı olduğunu söyledi. Bilgi güvenliğinin çok hayati bir konu olduğunu belirten Oruz, veri güvenliğini Microsoft’a emanet ederek rekabette avantaj elde ettiklerini kaydetti.