Can Atalay: Regülasyonlardaki Belirsizlikler Sektörü Zorlayabilir

Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (Dışyönder) tarafından düzenlenen “Dünya değişiyor, peki ya tedarik zinciri?” temalı webinar Arkas Line CEO’su Can Atalay’ın da katılımıyla gerçekleşti. Atalay webinarda, navlunda yakın dönemde düşüş beklemediğini, regülasyonlardaki bazı belirsizlikler nedeniyle denizcilik sektöründe önemli problemlerin yaşanabileceğini söyledi.

Dışyönder’in organize ettiği “Dünya değişiyor, peki ya tedarik zinciri?” webinarına katılan Can Atalay, denizyolu taşımacılığının geleceğine ve beklentilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Denizcilik sektörünün geleceğine kısa ve uzun vadede baktığını söyleyen Atalay, kısa vadede 2023’ün ortalarına kadar mevcut konumun süreceğini, navlun fiyatlarında çok önemli bir düşüş beklemediğini anlattı. Sektörde rekabet unsurunun kaybolduğuna dikkati çeken Atalay, konteyner ücretlerinin 2020 öncesi seviyelere inmesini beklemediğini ifade etti. Düşük navlunlar sebebiyle pek çok firmanın battığını ya da birleşmek zorunda kaldığını belirten Atalay, “2010 yılında ilk 10 armatörün pazar payı %63 iken, bu oran 2021’de %83’e ulaşmış durumda. Armatörler lojistik sektörüne de giriyor. Yok olan rekabetin karaya da sıçrama riski var” dedi.

2023 itibariyle büyük çaplı gemi siparişlerinin filolara verileceğini hatırlatan Atalay, ancak önemli olan hususun limanların aktifliği olduğunu belirtti. “Limanlarda beklemeler sürdüğü sürece armatörler navlunu dengeleyecektir” diyen Atalay, ‘Türkiye’de konteyner üretimi ihracatı artırır’ tezini de yanlış olduğunun sebeplerini anlattı.  Atalay, bir diğer önemli unsurun ise regülasyonlar olduğunu vurguladı. 2023 Ocak ayı itibariyle Yeşil Mutabakat’ın devreye gireceğini anlatan Arkas Line CEO’su Can Atalay, tüm denizcilik sektöründe bununla ilgili beklenen yatırım tutarının 1.3 trilyon dolar civarında olduğunun altını çizdi. Atalay, “Gemilerin değişmesi gerekiyor ancak hangi yakıtın kullanılacağına ilişkin belirsizlikler var.  Gemi yatırımının uzun dönemli oluduğu dikkate alınırsa 2030 ve 2050 yılı regülasyona dahil oluyor. Regülasyona cevap veremezseniz limanlara giremezsiniz. Dolayısı ile armatörler bu yatırımları yapabilmek için navlunları belirli bir seviyede tutacaklardır” şeklinde konuştu.