Rekortmen Buz Adam Wim Hof

Rekortmen Buz Adam-Wim Hof’la tanışma

Henüz hala tanımayanlar var ise, insan vücudunun strese karşı direncini geliştirmek için bir yöntem keşfeden Hollandalı girişimci ve kendi methodlarıyla 26 kez Guiness Rekorlar kitabına giren, Ice Man ismi üzerine yapışan çılgın Wim Hof ve methodunu anlatıyoruz.

Hof, en özet hali ile insan vücudunu soğuğa maruz bırakarak sempatik sinir sistemini (SNS) uyarabildiğini ve sağlık için faydalı hormonları serbest bırakabildiğini buldu. Wim Hof’un 2018 “Bedenin beyin tarafından kontrolü” olay çalışması, insan vücuduna “suni” bir stres tepkisi oluşturarak aşırı soğuğa tahammül edebildiğini ortaya çıkardı. Bilim adamları, Hof’un soğuğa maruz kalmaya tepki vermesine vücuttan ziyade “beynin” yardımcı olduğuna inanıyor. Çalışma, insanoğlun benzer değişiklikler meydana getirmek için otonom sinir sistemlerini kontrol etmeyi öğrenebileceklerini ileri sürdü.

Wim Hof Metodu’nun arkasındaki bilim

Wayne State Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorlarından Otto Musik, Wim Hof’un bu süper insan becerilerinin altında yatan sırrı çözebilmek için laboratuvar ortamında bir deney hazırlamış. MRI cihazına bağlanan Wim Hof, her zaman yaptığı gibi soğuk suya maruz bırakılmış ve bu süreçte vücudunda meydana gelen değişimler kaydedilmiş. Deneyin sonucundaysa ortaya oldukça ilginç bir manzara çıkmış.

Hof, vücudunda stres yaratan uyarıcılara karşı kendini yapay olarak telkin edebiliyor. Bu şekilde de vücudunun stres karşısında verdiği tepkileri kontrol edebiliyor.

Soğuk suyun vücudunda oluşturduğu hislere ve etkilere karşı beyninde içsel bir blokaj sistemi keşfeden Hof, beynini vücuduna hükmetmek için kullanıyor ve bu şekilde soğuk suyun oluşturduğu rahatsızlık veren etkileri hissetmiyor. Bu blokaj sistemini de nefes egzersizleriyle sağlıyor!

Musik’in bu durum karşısında yaptığı yorum ise, Wim Hof’un şans veya kaza eseri psikolojik sistemini hack’lemeyi başardığı yönünde!

Yani bilim, Wim Hof Metodu’nu onaylıyor!

Beynimizin acı algısı

Hof’a göre beynimiz acı algımızı değiştirebilecek kadar güçlü. Acı, vücudun bir şeylerin yolunda gitmediğini haber vermek için oluşturduğu bir his. Aslında, içgüdüsel olarak acı kaynaklarını yok etmek ve onlardan uzaklaşmak üzere işleyen insan beyni için acı hissi hayatta kalmak anlamına geliyor.

Beyin, acıdan kaçmaya çalışırken durumu analiz ediyor ve acı kaynaklarını öncelik sırasına sokuyor. Dolayısıyla hayatımız pahasına bir aslandan kaçarken bileğimizi burkulsa da bu acıyı hissetmiyoruz ve var gücümüzle koşmaya devam ediyoruz.

Zihinsel ve fiziksel becerilerimiz üstünde yeterince zaman harcadığımız zaman bu yetenekler beynimizde nörolojik farklılıklar yaratmaya başlıyor. Yani beynimizin algısı değişiyor!

Otomatik bir yetenek olan nefes almak bilinçle de kontrol edilebiliyor. Nefesi kontrol etmek için zaman ve enerji harcamak, beynin düşünce ve aksiyon ile ilgilenen bölümlerini aktive ediyor. Sonuç olarak da yeterli zaman ortaya koyulduğu taktirde nörolojik değişimler meydana geliyor.

İsteyen herkesin uygulayabileceği bir metod yarattığını söyleyen Wim Hof, beyin ve psikoloji arasında daha önce farkında olmadığı bir bağ keşfettiğini söylüyor.

Wim Hof Metodu’nun olmazsa olmazları nelerdir?

  • Nefes tekniği
  • Soğuk terapisi
  • Bağlılık ve düzenli Pratik

Merak edenler Netflix’te the goop lab with Gwyneth Paltrow serisinin 2. Bölümünde yaşanılan deneyimi izleyebilir.

Nereden eğitim alınabilir?

Resmi çevrimiçi video kursunu kullanarak veya sertifikalı bir eğitmenle bir atölyeye katılarak Wim Hof ​​Metodunu evde kendi başınıza öğrenebilirsiniz. Wim Hof ​​internet sayfasını kullanarak sertifikalı eğitmenler bulabilirsiniz.