İntiharın Eşiğinden Döndü ve Tavşandan Büyücü Şapkası Çıkardı / Demet Cengiz

Elde patlamış bir evlilik… Tek başına ayaklarının üzerinde durmaya çalışan işsiz bir anne… Sosyal güvenlikten aldığı yardımla kıt kanaat geçinen, fakirlikten sokaklara düşmek üzere olan bunalımdaki kadın… Ve artan depresyonla hepten derinleşen ölme arzusu… Zihinde gizlice yapılan intihar planları…

Joanne Kathleen Rowling… J.K. Rowling diye bildiğimiz esas kızın hikayesi!

Bugün dünyanın en çok kazanan, milyonlarca fanatik hayranı bulunan yazarın, bir zamanlar böylesine perişan olduğunu hayal etmek hiç kolay değil.

Rowling ilk okul öğretmeninin kendince zekâ seviyesine göre yaptığı oturma planında en arkaya, geri zekâlıların sırasına oturtulmuş bir kız çocuğu… Sporda da başarısız, silik bir tip. Ve ilk eseri, çok düşkün olduğu kız kardeşine yazdığı ‘Tavşan’ isimli öykü…

Ailesinin yönlendirmesiyle Fransızca öğrenip, sekreterlik yapmaya başlamış. Sık sık daldığı hayal dünyası nedeniyle bu kariyeri fazla uzun sürmemiş. Portekiz’e İngilizce öğretmenliği yapmaya gitmiş. O yıllarda yazdığı iki romandan öylesine nefret etmiş ki mezar kazıp gömmüş.

Hayatını değiştiren Harry Potter romanı fikrini ise bir tren rötarına borçlu. Manchester’dan Londra’ya gitmek için beklediği tren bir türlü gelmeyince 7 serilik kitabı kafasında planlamış. Beş yılını alacak yazım sürecinde ilk kitabı bir Çin lokantasında tamamlamış. Dünyanın en çok satan ve hatta en hızlı satan kitapları arasına giren seriyi, evde kızını uyutup yarattığı zamanlarda, kafeteryalarda büyük bir disiplinle kaleme almış.

Yayıncılar Harry Potter’ın üstüne hemen atlamamışlar. Çaldığı kapılar bir türlü açılmamış. Fakat kapıları zorlamayı sürdürmüş. İlkokul arkadaşlarından birinin adını, diğerinin soyadını alarak yarattığı Harry Potter karakterine ve o sıra dışı dünyaya inancı tammış. Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu etrafında dönen olağanüstü hikâyelerin insanları çekeceğinden oldukça eminmiş. Yarattığı insan ve yaratıklar inandığı gibi insanları etkisi altına aldı.

Hatta depresyon dönemi eserini besledi. Ruh emen yaratıklar ‘Dementors’ları kendi buhranından esinlenerek yarattı.

Başarısızlık Gereksiz Olanları Ayıklar

“Hayatta bazı başarısızlıklar kaçınılmazdır. Boşanmıştım. İşsizdim. Yalnız bir anneydim. Bildiğim en büyük başarısızlık bendim. Tünel çok uzundu ve sonunda bir ışık olmayabilirdi.

Başarısızlık gereksiz olandan kurtulmaktır. Kendime gerçekte olduğumdan farklı biriymişim gibi davranmayı bıraktım. Tüm enerjimi benim için önemli olana yönelttim. Eğer başka bir alanda başarılı olsaydım, gerçekten ait olduğum alana geçemeyecektim. Özgürdüm. Çünkü en büyük korkum gerçekleşmişti ve ben hâlâ hayattaydım. Düştüğüm o derin nokta kendimi yeniden inşa ettiğim sağlam bir zemin oldu.

Yaşam zor, karmaşık ve kimsenin kontrolünde değil. Fakat hayat değişimlerden sağ kurtulmaya imkân tanıyacaktır.

Hayat da hikâyeler gibi… Ne kadar uzun olduğunun hiçbir önemi yok, önemli olan ne kadar iyi olduğu…”

Rowling’in Harvard’da yaptığı konuşmadan…

Fakirlikten Gelen Vergi Rekortmeni

Rowling, ülkesinin vergi rekortmenlerinden. Fakirlikten geldiği için vergisini eksiksiz ödemeyi çok önemsiyor. Çünkü birilerinin karnının böyle doyduğunu biliyor. Yardım kuruluşlarına hatırı sayılır bağışlar yapmaktan da geri durmuyor.

Sadece en çok kazanan romancı değil Forbes dergisine göre dünyanın en çok kazanan üçüncü ünlüsü. O bir para makinası! O bir altın yumurtlayan tavuk!

The Wizarding World of Harry Potter (Harry Potter’ın Sihirli Dünyası)

Yazar, 1.2 milyar dolarlık servetin sahibi…

Harry Potter serisi 1997’den bu yana 500 milyon sattı.

Serinin son kitabı tüm zamanların en hızlı satılan kitabı.

Harry Potter serisi 7.7 milyar dolarlık satış geliri yarattı.

Film serisi hasılatı ise 8 milyar dolar. Yazarın filmlerden 800 milyon dolar civarında kazanç elde ettiği tahmin ediliyor.

Son filmi Fantastik Canavarlar ise 814 milyon dolar hasılat yaptı.

Harry Potter ve Lanetli Çocuk kitabı, tiyatro oyununa dönüştürüldü.

Rowling’in 2011’de başladığı Pottermore.com girişimi, okurla kurulan ilişkiyi online ortama taşıdı. Okur hayal kırıklığı yaşamış olsa da Pottermore, 20 milyon doların üzerinde ciro yapıyor.

Los Angeles, Orlando ve Japonya’da açılan dev eğlence parkları The Wizarding World of Harry Potter (Harry Potter’ın Sihirli Dünyası) tüm dünyadan milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor.

Kitabı Sadece 1500 Adet Sattı

2013 yılında Robert Galbraith’ın Guguk Kuşu isimli romanı yayımlandı. Üç ay içinde sadece 1500 kitap satıldı. E-kitap ve sesli kitap satış rakamı ise sadece 7000’di. Robert Galbraith, birkaç iyi kritik almış olsa da kötü bir yazarlık kariyeri başlangıcı yapmıştı. Robert Galbraith’in Rowling’in müstear ismi olduğu ortaya çıkınca, yine yer yerinden oynadı ve milyonlarca kitap satıldı. Bu isimle üç kitap çıkardı.

Milyonlarca fanatik hayranı var ve boş kitap bile çıkarsa binlerce adet satacağına inanılıyor fakat bazı okurları onun konuşmamasını, sadece yazmasını istiyor. Bazı karakterlerle ilgili verdiği bilgiler nedeniyle okurlarını çileden çıkardı.

Harry Potter serisinde Hermonie, Ron ile öpüşünce kıyamet kopmuştu. Yazar ters köşe yapmış esas kızı, esas oğlanın en yakın arkadaşıyla eşlemişti. Esas oğlana da seride pek sönük kalan Ron’un kız kardeşi Ginny’yi uygun görmüştü. Rowling yıllar sonra bu eşleşmeden pişman olduğunu da açıkladı. Çünkü Harry ve Hermonie’nin karakterleri birbirine daha uygundu.

Üstüne Dumbledore’un gay olduğunu açıkladığında “Just Kidding Rowling” (Şakacı Rowling) olarak anılmaya başlandı.

Rowling İskoçya’da yaşamayı tercih ediyor. Edinburgh’taki evinin bahçesine yaptığı ağaç evler büyük bir tartışma yaratmıştı. Alttan tünellerle birbirine bağlı kuleli evleri komşuları protesto etse de yasal izinler çıktı. Çocukları için yaptığı ağaç evlerin 330 bin dolara mal olduğu sanılıyor. Ayrıca, ağaç evlerin yapılacağı araziyi elde etmek için 1.4 milyon dolar değerindeki bir evlerini de yıktılar.

Öykülerine ‘Tavşan’ ile başladı, insanlara hiç bilmedikleri büyülü bir dünya anlattı. Bu kadın bu dünyadan olmayabilir.