Arkas Line ve Arkas Ukrayna, Odessa Üzerinden Blok Tren Taşıması Yapıyor

Stratejik coğrafi konumunun avantajlarını iyi değerlendiren Ukrayna, lojistik altyapı yatırımları sayesinde Güney-Kuzey ve Doğu-Batı yük koridorlarında kilit nokta olma yolunda hızla ilerliyor. Arkas, demiryolu yük taşımacılığında global kulvarda 7. sırada yer alan ülkede müşterilerine yeni bir hizmet sunuyor. Arkas Line ve Arkas Ukrayna, Odessa üzerinden haftalık blok tren hizmeti başlattı.

Ukrayna, lojistik sektöründe hızla ilerleyerek bulunduğu bölgenin en başarılı lojistik merkezlerinden birine dönüşüyor. Kamu ve özel sektörün blok tren hizmeti ve kara terminalleri için yaptığı yatırımlar ülke sınırları içerisinde konteyner taşımacılığı için cazip çözümler sunuyor. Bu, hem  Türkiye, Polonya ve Baltık ülkelerinden gerçekleşen transit konteyner taşımalarına hem de Çin ve Avrupa Birliği arasındaki taşımalara olanak sağlıyor.  Diğer yandan BDT(Bağımsız Devletler Topluluğu) ile EFTA üyesi ülkelerle yapılmış olan ve yakın zamanda Birleşik Krallık ve İsrail’le gerçekleştirilen serbest ticaret anlaşmalarının da Ukrayna’nın ticaret hacmi ve yük akışında önemli bir artış sağlanması bekleniyor. Türkiye ve Ukrayna arasında yakın dönemde imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasının da her iki ülkenin hem ticaretini hem de ülkeler arası taşıma hacimlerini artırması düşünülüyor.

Tüm bu gelişmelere istinaden, Arkas Line ve Arkas Ukrayna, müşterilerine Odessa üzerinden haftalık blok tren hizmeti başlattı. Arkas’ın sunduğu bu hizmet sayesinde müşterilerinin yükleri Odessa terminali üzerinden 24 saat demiryolu transit süresi ile Kharkiv, Dnipro, Kiyev ve Ternopil’de bulunan kara terminali depolarına aktarılabilecek. Bu yeni hizmetin diğer ayrıntıları arasında ise şunlar yer alıyor:

  • Kharkiv, Dnipro, Kiev ve Ternopil’deki demiryolu terminallerinden karayolu ile denizyolu taşımacılığına bağlantı hizmeti.
  • Kara terminallerindeki depolarda gümrükleme imkânı (Kharkiv, Dnipro, Kiev ve Ternopil).
  • Bu bölgelerde bulunan ana tüketici ve endüstriyel bölgelere tır ile kapıya servis hizmeti sağlanması.

Arkas Line ve Arkas Ukrayna’nın Odessa üzerinden başlattığı blok tren hizmetinin avantajları ise şöyle sıralanıyor:

  • Karayolu taşımacılığına alternatif olarak daha uygun fiyatlar sunması.
  • 20’lik konteynerlerde taşınan ağır yükler için kilo sınırının olmaması.
  • Odessa terminalinde 7 günlük ücretsiz depolama imkânının olması.
  • Bütün taşımanın tek bir konşimento üzerinde gerçekleşmesi.

Kara terminali depolarının ve servis kapsamının önümüzdeki günlerde Ukrayna’nın diğer bölgelerine ve farklı ülkelere genişletilmesi planlanıyor.