Beyaz Örtünün Alternatif Aktiviteleri / Sinan Hamamsarılar

Dört mevsimi hakkıyla yaşayan Anadolu’da biz, karlı kışların hakkını verebiliyor muyuz dersiniz? Bu yazıyla sizlere, özellikle kar yağdığı zaman çok daha farklı aktiviteler yapabileceğiniz birkaç rotadan ve orada yapabileceğiniz şeylerden örnekler vermek istiyorum.

Ovit Yaylasında Kar Motoru Gezisi: Rize ilinin, İkizdere ilçesinde yer alan Ovit yaylası, 2640 metre yüksekliğiyle Karadeniz Bölgesi’nde karın ilk düştüğü yerlerden biri olarak bilinir. Hem yüksekliği hem de yayla olması sebebiyle coğrafi koşulları ve özellikle çok daha az engebeli arazisi sayesinde burada kar motoru ile gezilere imkan tanıyor. Konaklama seçenekleri kısıtlı olsa da kar motoru ve diğer aktivitelerle ilgili tüm bilgiyi bölgedeki otellerden kolaylıkla temin edebilirsiniz.

Kaçkarlarda Heliski: Rize’ye yolunuz düştüğünde yapabileceğiniz bir diğer kar aktivitesi de heliski olabilir. Türkiye’ye yılda yaklaşık 500-600 arası yabancı turist çeken bu aktiviteyle Ayder’den kalkan helikopterler sizi Kaçkarlar’ın belli noktalarına bırakıyorlar ve siz kayarak varış noktasına geliyorsunuz. Haftalık ücretleri 15.000 USD’yi bulan bu aktivite için günlük olarak da hizmet alınabiliyor. Geniş bilgiyi Ayder’de yer alan otellerden temin edebilirsiniz.

Rize’de Lazboard: Rize’de çok daha uygun bütçeyle bir kar aktivitesi yapabilmek de mümkün; lazboard! Meşeköy/Petran yaylasında her yıl düzenlenen ve geçimişi 200 yıla dayanan kayak şenliklerine denk gelmek, petranbort/lazboard kültürünü ve eğlencesini anlayabilmek için yapılabilecek en iyi kış aktivitelerinden biri olabilir. Uzun bir bört üzerinde, ucunda ipinden tutarak ayakta kalmaya çalışmak mı baş döndürücü yoksa Petran’ın doğası mı, ona da siz oraya gittiğinizde karar verin.

Erzurum’da Kayak: Kayak demişken Uludağ ve Kartalkaya’ya bir alternatif de sunmak lazım. Havalimanından 25 dk., şehir merkezinden 15 dk. mesafede yer alan pistleriyle, 2011’de üniversiteler arası kış oyunlarına da ev sahipliği yapmış olan Erzurum, kayak severlerin yeni gözdesi olarak yıldızı parlayan yerlerden.

Antalya’da Deniz ve Kayak: Saklıkent, Antalya’nın Doyran mevkiinde yer alan ve kışları 200 cm’ye kadar kar kalınlığına sahip olabilen, kurulu tesisi ile aralık – nisan ayları arası misafir ağırlayan bir kayak merkezi olmakla birlikte ekvatora en yakın sayılı kayak merkezleri arasındadır. Saklıkent’in en büyük avantajı güneşli gün sayısının fazlalığı sebebiyle kayak yapmadığınız günlerde sadece bir saat otomobil yolculuğuyla Antalya Konyaaltı sahiline inebilmeniz ve o gün şanslıysanız kemiklerinizi ısıtan bir havada denize de girebilmenizdir.

Kastamonu’da Köy Hayatına Dönüş: Tüm yazıda benim en çok ilgimi çeken ve yapmış olmaktan keyif duyduğum aktivitelerden biri de Kastamonu Daday’da yer alan İksir Resort Town’da, otelin gündelik hayat aktivitelerine kendinizi bırakmak. Mevsiminde reçel, pekmez, marmelat yapımından hayvanların günlük bakımına, ekmek yapımından inek sağma ve toplanan sütler ile yoğurt ve peynir yapımına pek çok “gerçek hayat meşgalesi” Kastamonu’da sizi bekliyor. Oralara gitmişken bir film platosunu andıran Ballıdağ sanatoryumunun arasizinde doğa yürüyüşü yapmayı da ihmal etmeyin.

Pülümür’de Ağlayan Kayaları Ziyaret: Türkiye’nin gerçek anlamda eşi olmayan doğa güzelliklerine sahip illerinden Tunceli’nin meşhur ağlayan kayaları, sonbaharın gelmesi ve havaların soğumasıyla akan su damlalarının donmasına ve uzun sarkıtların oluşturduğu ince sütunların görsel ziyafetine ev sahipliği yapıyor. Bölgeye özellikle kış aylarında yapılacak bir seyahatin “mutlaka görülmesi gereken” duraklarından biri olarak not edilmeli.

Istrancalar Longoz Ormanlarında Kar Gezisi: Her mevsimi ayrı güzel Kırklareli longoz ormanlarında kış ayları karlar altında bir başka keyifli oluyor. Ormanın belli açıklık alanlarında cip ya da atv safari ile gündüzleri vakit geçirebilir, akşamları da yeni açılan Glamping alanlarına kamp yapıp doğaya uyum sağlayarak konaklayabilirsiniz. Bu arada tesislerden temin edilebilecek uygun kıyafetlerde longozlarda kano turu yapmak da mümkün.