WhatsApp’ta Neler Oluyor?

Geçtiğimiz yılın son ayında yayınlanan WhatsApp gizlilik sözleşmesi yoğun bir tepkiyle karşılanmıştı. Sosyal medya platformlarında Kavimler Göçü başlığında yüzlerce haber yayınlanırken #WhatsAppSiliyoruz hashtagleri altında yüzbinlerden fazla tweet alan konu, TT oldu.  Peki sonuç?

Dünya genelinde çok sayıda kullanıcısı olan WhatsApp’ın, Aralık ayında duyurduğu, gizlilik sözleşmesi üzerinde yapacağı değişiklik, son zamanlarda en çok tartışılan konular arasında.

Şirketin, 8 Şubat 2021 tarihiyle yürürlüğe getireceğini duyurduğu sözleşmenin maddeleri, Türkiye’deki kullanıcılar ile paylaşılmıştı. Sözleşmenin detayında ise Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp, Türkiye’deki kullanıcılarına güncellenen koşullarını ve gizlilik ilkesini 15 Mayıs’a kadar onaylamayanların uygulamayı kullanamayacağını bildirdi.

AB ülkelerindeki kullanıcıları etkilemeyen bildiri sebebiyle, Türkiye’deki kullanıcıların pek çoğu Telegram, Signal ve BiP gibi uygulamalara geçiş yaptı.

WhatsApp, bu tepkinin ardından 17 Ocak tarihinde yeni bir blog gönderisiyle gizlilik sözleşmesinin kabul tarihini 8 Şubat’tan 15 Mayıs’a ertelediğini açıkladı. Blog yazısında konu hakkında çok fazla dezenformasyon yayıldığını belirten şirket; “Çok fazla yanlış bilginin yayılması, kullanıcılarımızın endişelenmelerine yol açtı. Bu nedenle, prensiplerimizi ve gerçekleri herkesin anlamasına yardımcı olmak istiyoruz.” dedi.

Buna ek olarak şirket, 15 Mayıs’ta yeni gizlilik sözleşmesini yayına almadan önce kullanıcılara aşamalı bir şekilde ulaşacaklarını belirtti.

Peki yaklaşık 15 günde 2 milyon kullanıcı kaybeden WhatsApp uygulamasını kullanmak istemeyen kullanıcılar nerelere dağılıyor?

BiP ve Telegram uygulamaları kullanıcı sayıları WhatsApp’ın sözleşme mesajının ardından 15 günde üç katına çıktı.

Fakat uygulamalar arası gerçekleşen bu kavimler göçü sonucunda, kullanıcılar WhatsApp ile yollarını tamamen ayırmadı.  Alternatif uygulamaları yüklemelerine rağmen iletişimlerini WhatsApp üzerinden  sürdürmeye devam ediyor.

Tüm platformların aldığı veriler ise aşağıdaki tablodaki şekilde. Son karar sizin…