#bizheryerdeyiz #bizbirliktegucluyuz

23 ülkede 61 ofisimizde tüm çalışanlarımızla birlikte büyük bir aileyiz ve birlikte güçlüyüz. 1500 Arkaslı kadın iş dünyasında kadının öneminin daha da artacağını, ön yargıların da kırılmaya devam edeceğini düşünüyor.

Tekstil işçisi kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve eşit haklar talebiyle 1857’de New York’ta yürüyüş yapmalarıyla başlayan ve BM Genel Kurulu’nun 1977’de aldığı kararla kutlanışı küresellik nitelik kazanan 8 Mart, bugün “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanıyor. Eğitimden tekstile, otomotivden, lojistik endüstrisine kadar hemen her alanda görev yapan kadınların özel sektördeki istihdamı artarken kariyerlerindeki başarıları da dikkati çekiyor.

Arkas Holding yönetim merkezlerinde beyaz yakalı çalışanlar içinde kadın çalışan oranı yüzde 41. Yönetim merkezlerinde kadın istihdamı, işe alım oranı ise yüzde 61 gibi örnek olabilecek bir seviyede. Üst düzey kadın yönetici oranı da yüzde 33. Arkas Holding bünyesindeki grup şirketlerinde çeşitli sektörlerde özellikle erkek egemen bilinen farklı ve zorlu rollerde çalışan kadınlar, Arkas’taki izlenimlerini ve  iş dünyasında kadının yerini Arkas News’e değerlendirdiler.

Biz, burada görünenden daha büyük bir aileyiz. 1500 kadın çalışanımızla birlikte hizmet üretiyoruz. Tüm kadın çalışanlarımıza teşekkür ediyor, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

Diane Arcas Göçmez
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Lojistik Grubu İcra Kurulu Başkanı

Bazı sektörler yapıları gereği erkeklerin daha yoğun çalıştığı sektörler olarak görünür, denizcilik, lojistik gibi faaliyet alanlarımızdan bazıları da öyle. Ama kadınlar tabuları ve önyargıları yıkarak zorlu sektörlerde de var olabileceğini ve başarabileceğini kanıtlıyor. Pek çok örneğini Arkas şirketlerinde de görebiliyoruz.

Arkas Holding beyaz yakalı çalışanlarımızın içinde kadın çalışan oranımız %41. 2019 yılında kadın istihdam / işe alım oranımız 61% gibi çok iddialı, örnek olabilecek bir düzeyde ve biz bundan gurur duyuyoruz.

Bu oranlarla beyaz yakalılarda kadın çalışan sayısı anlamında Türkiye ortalamasının  oldukça üzerinde bir tablo sunuyoruz. İlk kadın zabitan politikasına da 2002 yılında 2 stajyer ile başlamıştık. Türkiye’nin ilk kadın kaptanlarından birisi Arkas gemilerinde yetişmiş ve uzun yıllar Arkas Deniz Ticaret Filosu’nda çalıştı. Bugün hala 2. Kaptan ve çeşitli görevlerde gemilerimizde  kadın çalışanlarımız bulunuyor. Biz en başından itibaren kadınların bu sektörlerde başarılı olacağına inandık ve zaman içinde başarılarına tanıklık ettik. Arkas Lojistik’te genç yetenekler kadrolarında, sahada, yönetim kadrolarında da fırsat eşitliği yaratmaya önem gösteriyoruz. Sektörlerden ve cinsiyetlerden bağımsız fırsat eşitliği prensibimiz. Bir iş insanı olarak en büyük dileğim kadınlarımızın fırsat eşitliğini yakalayarak tüm sektörlerde var olmasıdır. Çünkü kadınların toplumsal hayata eşit şekilde katılmaları, enerjilerini ve bilgi-becerilerini özgürce kullanabilmeleri modern ve uygar bir toplum olmanın gereğidir.

Yönetim merkezlerimizde beyaz yakalı çalışanlar içinde kadın çalışan oranımız % 41. Üst düzey kadın yönetici oranımız % 33. Yönetim merkezlerimizde kadın istihdamında işe alım oranımız % 61 seviyesinde.

Didem İyier Özer – Arkas Denizcilik
2.Kaptan

2009 yılında ilk stajımı yapabilmek için bir çok şirketle görüştüm ve çoğundan da kadın stajyer çalıştırmadıkları cevabını aldım. Bu yorucu süreçte en son  Arkas ile  görüştüm ve olumlu sonuç alarak ikinci kısa staj ve uzun stajımı da Arkas gemilerinde tamamladım. Uzun stajımın beş aylık bölümünü Lucien G.A gemisinde Arkas’ ilk kadın kaptanı Seda Turhan’ın  yanında geçirdim. Bu süreç meslek hayatımın geri kalanı nasıl tamamlayacağım konusunda belirleyici oldu. 2012 senesinde İTÜ Denizcilik Fakültesinden mezun olduktan sonra 3. Zabit olarak göreve başladım. 2. Zabitlik görevimin ardından şimdi de 1. Zabit olarak çalışıyorum. Bu görevde de hizmet süremi tamamlamak üzereyim.

Kadının denizcilik sektöründe mutlaka bulunması gerektiğini düşünenlerdenim. Arkas, denizde kadın istihdamında Türkiye’deki öncü. Ben de bu ailenin bir üyesi olduğu için kendimi şanslı hissediyorum. Kadının olmadığı alanları kişinin sadece tek elini kullanmasına  benzetiyorum.

Denizciliği seven, bu işi yapma cesaretini gösteren kadınlara teşekkür ediyoruz. Arkas Line’ın hizmet verdiği Akdeniz, Karadeniz, Kuzey Avrupa ve Batı Afrika’da 28 hatta çalışan Arkas gemilerinde 39 kadın çalışanımız denizlerde ve karada görevlerine devam ediyor.

Ahu Kahveci – Arkas Lojistik
Proje ve Komple Lojistik İş Geliştirme Koordinatörü

Arkas Lojistik’e 3 yıl önce Proje Müdürü görevi ile başladım. Son 3 aydır da Proje ve Komple Lojistik Koordinatörü olarak görevime devam ediyorum. Proje taşımalarında kadınlar da aktif rol oynuyor. Saha ve liman operayonlarında bulunuyorum. Havalimanı taşıması, boru hatları projelerinde saha deneyimlerimiz bizim yaptığımız işin heyecanını direkt hissettiriyor. Zaten projelerde sahaya inmezsek, işimizi bu kadar iyi yapamayız. Müşterilerimize sahada  günler – haftalar geçirdiğimi, yurt dışı ve yurt içi projelerinde sahada görev aldığımı söylediğimde, şaşkınlık yaşıyorlar ama ek olarak takdirlerini de iletiyorlar. Genel olarak sayımız yüzdesel olarak az olsa da, ekiplerden ve yöneticilerimizden hep destek görüyoruz. Bu oranın yıllar içerisinde daha da yükseleceğini görebiliyorum.

Serra Tükel
Global Müşteriler Koordinatörü – Arkas Line

Arkas Line’da Global Müşteriler Koordinatörü olarak görev alıyorum. Globaldeki 100’e yakın müşterimizin lojistik ihale ve satınalma süreçlerinin takibinden ve Arkas Line’ın yurt dışında temsili ve tanıtımından sorumluyum. Bununla beraber Arkas Line olarak sürdürülebilirlik alanında dahil olduğumuz sertifikasyon ve programlar da Global Müşteriler birimi altında takip ediliyor.

Arkas’da kariyer yolculuğum 2003 senesinde Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduğumda başladı. İlk görevim acente grubunda Hapag-Lloyd’da (eski adı ile Denizaşırı Nakliyat) satış birimindeydi. Üç buçuk sene bu görevde çalıştıktan sonra o dönem hızla büyüyen EMES’e (şimdiki adıyla Arkas Line) geçiş yaptım. Arkas Line Ticaret departmanında 10 sene görev aldıktan sonra, son 4 yıldır Global Müşteriler departmanını yönetiyorum.

Sektörde kadın çalışan olmak kesinlikle kolay değildi özellikle ilk yılları düşündüğümde. İhracat satıştayken el sıkmayan, göz teması kurmayan müşterilerle toplantı yaptığımı, bazı müşterilerden sınırları aşan mesajlar aldığımı hatırlıyorum. Arkas Line Ticaret departmanına geçtiğimde ise durum daha farklı bir boyuta taşındı çünkü buradaki rolüm gereği muhataplarım daha çok yurt dışı acentelerimiz ve ortaklık kurduğumuz diğer armatör firmalardı. İtalya’dan sorumlu olarak göreve başladığımda daha İtalya’da kendi hattımızı işletmiyorduk ve henüz Arkas Italya kurulmamıştı. Hem Arkas Italya’nın kurulduğu dönem hem de devamında gelen kalabalık ve saatler süren ortaklık toplantılarımızda çoğunlukla odadaki hem en genç kişiydim hem de tek kadındım. Bu benim için başta stresli bir durum olsa da, yöneticilerimin desteğini hep hissettim. Ben çok çalışarak ve işimi yakından takip ederek toplantılarda söyleyecek hep önemli bir söze sahiptim, ama daha da önemlisi bana her zaman söz hakkı verildi ve dinlendim. Bu anlamda sektörde kadın çalışan olmak zorlu bir yolculuk olsa da, Arkas içinde kadın olarak hep desteklendiğimi hissettim.

Eda Büyükkaya – Arkas Lojistik
Müşteri Temsilcisi – Mersin

Arkas yolculuğum 2014 yılında üniversite staj programları ile başladı. Farklı departmanlarda staj görerek Arkas Lojistik ailesi, operasyon süreçleri ve lojistik sektörü ile ilgili bilgi edindim. 2017 yılında Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümünden mezun olduktan sonra Arkas Lojistik -Terminal Hizmetleri grubunda Müşteri Temsilcisi olarak başladığım görevime devam ediyorum. Aynı zamanda gençlik kurulundayım. Lojistik Sektörü ilk etapta erkek egemen bir iş alanı olarak algılansa da kadınların sektördeki yerleri ve başarı oranları oldukça fazla. Kadın istihdamının artırılması şirketlerin bakış açısına göre değişiyor. İşte Arkas Lojistik’in kadın çalışanlarına olan yaklaşımı, kariyer planlamalarına katkısı sektördeki  bir çok firmanın önüne geçmesini sağlıyor. Arkas Lojistik ailesine katıldığım günden beri gelişimim ve başarılarım konusunda  desteklenen bir kadın çalışanım ve kendimi şanslı hissediyorum.

Nilay Özerol – Marport Liman İşletmeleri
Gümrük İlişkileri ve Resmi Kurumlar Şefi

İş hayatımı 2003 yılından bu yana Marport Limanı’nda sürdürüyorum. Burada Ambar-CFS Operasyon Memuru olarak başladığım kariyerime, Gümrük İlişkileri ve Resmi Kurumlar sorumlusu olarak devam ettim ve 2020 yılında da aynı birimin şefi oldum.

İşim gereği saha, gümrük ve ofis üçgeni arasında devamlı hareket halindeyim. Her seferinde farklı yükler, farklı sorunlar ile karşılaşmak işimizde heyecanımızı hiç kaybettirmiyor. Çalıştığım süre boyunca çalışanlardan ve yöneticilerimizden hep destek gördüm. Hiçbir olumsuzluk yaşamadım. İlk zamanlarda ailem bu işi sürdüremeyeceğimi düşünse de Marport yönetiminin kadın çalışanlara olan inancı ve desteği sayesinde halen görevime devam ediyorum.

Akdeniz, Karadeniz, Kuzey Avrupa ve Batı Afrika’da 23 ülkede 61 ofisimizdeki kadın çalışanlarımızla birlikte güçle hizmet üretmeye devam ediyoruz.

Svetlana Shebeda – Arkas Russia
Liman ve Lojistik Müdürü

Arkas Rusya’daki kariyerime 15 yıl önce muhasebeci olarak başladım. Lojistik dünyasına ilk adımımı Dokümantasyon Departmanı’na geçerek attım ve Dokümantasyon Müdürü pozisyonunda görev yapmaya başladım. Daha sonra, Konteyner Planlama ve Kontrol  Departmanı’na geçtim. Burada önce Konteyner Planlama ve Kontrol Müdür Yardımcısı olarak daha sonra ise Kontrol Planlama ve Kontrol Müdürü olarak göreve devam ettim. Yoğun çalışmayla geçen uzun seneler sonra sırasıyla Terminal Hizmetleri Müdür Yardımcısı ve Terminal Hizmetleri Müdürü olarak işimi sürdürdüm. Şu anda 7 departmanın yönetiminden sorumlu Liman ve Lojistik Grubu Müdürü olarak iş hayatıma devam ediyorum.

Rusya’da ve Arkas Rusya’da lojistik alanında çok fazla başarılı kadın bulunuyor. Başarının en önemli sırrı profesyonel olabilmek. Etkili iş yönetimi, sürekli olarak değişkenlerle karşılaştığımız için öncelikle maruz kaldığınız stresi yönetebilmekten geçiyor. Fakat işinizi severek yapıyorsanız ve en iyi performansı ortaya koyuyorsanız, bütün bu olumsuzlukları gölgede bırakan etkileyici sonuçlar elde ediyorsunuz. Tabii kadına karşı farklı ön yargılar da olabiliyor. Yıllar önce, teknik ekipmanlar hakkında bilgi edinmek için ilk defa bir gemimizi ziyaret ettiğimde, kaptan şaşırarak “Gemide kadın uğursuzluk getirir” demişti şakayla… Çok şükür, yer aldığım hiçbir gemide kadın olmamdan dolayı herhangi bir uğursuzluk ya da olumsuzluk yaşanmadı. Yetkinliklerimi artırıp  yeni bilgiler edinmeyi çok seviyorum.  Bu anlamda lojistik sektörü bence nefes kesen heyecanlı bir sektör.

Bouchra Kitou
Müşteri Hizmetleri ve Dokümantasyon Müdürü – Arkas Maroc

Müşteri memnuniyetini artırmak için bir alanda odaklanmak gerekir fakat bu, “her müşteri önemlidir” sloganından vazgeçmek anlamına gelmez. Müşterilerimizin ilginç hikayeleriyle ilk karşılaşan kişi genellikle benim. Onların değerleriyle ilgi bilgi toplarım ve bu benim kompleks problemlere sistematik çözümler üretmeme ve müşterilerimize bekledikleri hizmet kalitesini sunabilmeme destek olur. Aslında doğru olan ve iyi şekilde anlatılan bir hikaye, işini ön planda tutmak için harika bir yol. Bu, müşterilerin senin ve şirketin hakkında olumlu bir izlenime sahip olmasına imkan sağlıyor.

Sizinle Covid-19 döneminde başıma gelen bir olayı paylaşmak isterim. Bir akşam ofiste çok geç saatlere kadar kalmıştım ve benden başka kimse yoktu. Aniden bir ses duydum. Ses tıpkı bir çocuğun ağlamasını andırıyordu. Adeta bir çıkmaza girmiştim ve sesin kimden geldiğini anlayamıyordum. Birkaç dakika sonra, yerimden kalkıp 1. katta kimin olduğunu anlamaya gittim. İş arkadaşlarımdan birinin bir şeyler unuttuğunu ve onu almak için geri döndüğünü düşündüm. Kısa zaman sonra dışarıdan yemek isteyen bir kedinin bana doğru geldiğini gördüm, kedi adeta bir çocuk gibi miyavlıyordu. Çok korkunç bir durumdu ve eşyalarımı toplayıp hızlıca ofisten ayrıldım. Bir daha yalnız başıma ofiste kalmayacağıma dair kendime söz verdim.

Alessandra Ronco
Hukuk Departmanı Direktörü – Arkas Line Genoa

Arkas’taki kariyerime 2014’te başladım. Cenova’daki ofiste çalışıyorum ve ekibimle birlikte yasal konuların, sözleşmelerin, hukuki nihai kararların, davaların ve vadesi geçmiş alacakların yürütülmesinden ve danışmanlığından sorumluyuz.

Denizciliği her açıdan çok seviyorum. Mesleğim, hem hukuka olan sevgimi, hem de öğrenmeye, sorgulamaya ve çözüm üretmeye olan ilgimi tatmin ediyor. Bence günümüz dünyasında çeşitlilik çok önemli çünkü çeşitlilik olduğu zaman farklı ögeler uyum içerisinde birleşip bir bütün oluşturuyor.

Arkas Line çeşitlilik açısından mükemmel bir yelpaze sunuyor. Cinsiyet, kültür ve yetkinlik farklılığı sayesinde insanlar huzurla çalışıp birbirlerine saygı duyarken, işlerimiz de başarıya ulaşıyor.

Arkas’ta işe başlamadan birkaç yıl önce cinsiyet eşitliğinin bir hedef değil, bir gerçek olduğu Kuzey Avrupa’da çalışıyordum. Arkas ailesine girdiğimde bu kadar fazla kadın rol modeli ve liderle karşılaştığımda çok mutlu oldum. Günümüzde hepimiz, kendi rollerimizi ilham vermek, motive etmek ve  denizcilik sektörüne adım atan kadınlara destek olmak için kullanmalı; onlara çabanın, gerçek tutkunun ve yetkinliklerin başarıya götüren en önemli yol olduğunu anlatmalıyız.

Audrey Calvi
Müşteri Hizmetleri ve Dokümantasyon Müdürü – Arkas France

2008 yılından beri Arkas France’de çalışıyorum. Arkas’taki kariyerime İhracat Dokümantasyon Departmanı’nda başladım ve bu benim ilk iş deneyimimdi! Bulunduğum görevde kendimi geliştirdim ve denizcilik dünyası ile ilgili daha fazla bilgiye sahip oldum. İlk 3 sene boyunca dokümantasyon, lojistik işleri ve faturalamadan sorumlu olarak görev yaptım. Bir yurt dışı seyahati ve annelik izni sonrasında Arkas ailesine Satış ve Pazarlama Temsilcisi olarak yeniden katıldım.

2017’den bu yana, Müşteri Hizmetleri ve Dokümantasyon (ihracat/ithalat) Müdürü olarak görev yapıyorum. 10 kişilik ekip arkadaşlarımla birlikte olabileceğimiz en dinamik takım olmaya çalışıyoruz! Booking’leri alıyoruz, dokümantasyonu yürütüyoruz, T/S kargoyu takip ediyoruz, faturalama yapıyoruz ve müşterilerle iletişimimizi güçlendiriyoruz. Kaptanlarımızla gemi ve terminal operasyonlarını takip ediyoruz.

Müşteri Hizmetleri ve Dokümantasyon Servisi’nin yüzde 70’i kadın çalışanlarımızdan oluşuyor. Rahatlıkla söyleyebilirim ki, burada hiçbir iş bir diğerinin aynısı değil.

Laura Pérez
ASA Servisi Müşteri Hizmetleri Takım Lideri – Arkas Spain S.A.

Arkas Spain’de ASA ve WBS Servisi Müşteri Hizmetleri Takım Lideri olarak görevimi sürdürüyorum. Burada, booking ve dokümantasyon işlemlerini yürüten ekibin yönetiminden sorumluyum.

Arkas’taki kariyerime uzun zaman önce 2005 yılının Eylül ayında Satış ve Pazarlama asistanı olarak booking yönetimi ve satış faaliyetlerinden sorumlu olarak başladım. Daha sonra ekip yönetimi konusunda kendimi geliştirdim ve takım liderliği rolünü üstlendim. Bir denizcilik şirketinin içeriden nasıl organize olduğunu gözlemlemek çok ilginç bir deneyimdi.

Denizciliğin erkeklerin dünyası olduğunu düşünürdüm. Fakat hayat bana hayallerini günlük olarak sıkı çalışmayla gerçekleştirebileceğini öğretti.

Saida Dahane
Dokümantasyon Hizmetleri Müdürü – Arkas Algeria

Arkas Algeria bizim 2. evimiz ve 2. ailemiz…

Dokümantasyon Hizmetleri Müdürü olarak gündelik işleri takip etmem, kontrolleri gerçekleştirmem ve olası problemleri çözmem gerekiyor. İşim, dokümantasyon evraklarını toplamayı, yerel otoritelere ilgili beyanları vermeyi ve konteynerleri yükletmeyi kapsıyor. Bir başka şekilde ifade edecek olursam, asıl işim Arkas konteynerlerinin Cezayir’de iyi bir yolculuk yapmasını sağlamak.

Her yeni gün bize ekibimizle birlikte yepyeni, mutlu ve sevgi dolu bir hikaye yaratmamız için bir fırsat yaratıyor.

Nino Kajaia
Satış Direktörü – Arkas Georgia

Arkas’taki kariyerim 6 yıl önce satış temsilcisi olarak başladı. 1 sene içerisinde Arkas Georgia LLC ve Caucasus Shipping Agency LLC’ye, Gürcistan’da Yang Ming Line’ı temsil etmek üzere Satış ve Pazarlama Müdürü olarak atandım.

2020 Nisan ayından bu yana Arkas Georgia LLC and Caucasus Shipping Agency LLC’de Satış Direktörü olarak görevime devam ediyorum. Gürcistan’daki satış ekiplerinin yönetiminden sorumlu olarak, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’daki satış aktivitelerini yürütüyorum. Görev tanımımın içerisinde yeni müşteri kazanımları, yeni iş imkanlarının araştırılması, piyasadaki trend ve gelişmelerin takip edilmesi ve anahtar müşterilerle iyi ilişkilerin sürdürülmesi yer alıyor.

Karantina ve sokağa çıkma yasakları sebebiyle 2020 oldukça zorluydu. Fakat Arkas Gürcistan ekibi olarak, bu süreçte de aynı çeviklik ve disiplinle müşterilerimize kesintisiz bir hizmet sağlamayı başardık.

Arkas’ın uluslararası ekibinin bir parçası olarak şirketimizin bize verdiği güç, başarıya giden yolda ilham ve motivasyon kaynağı.

Diana de Jesus
Satış Temsilcisi – Arkas Portugal

Arkas Portugal’daki çalışma hayatıma 2018 yılında İhracat Müşteri Hizmetleri Departmanı’nda başladım. 2018’in sonunda, Satış Departmanı’nda açılan bir pozisyon oldu. Satış deneyimim olduğu için yönetim ekibi bu pozisyona geçiş yapmak isteyip istemediğimi sordu ve ben de memnuniyetle kabul ettim. O zamandan bu yana Satış Departmanı’nda görevime devam ediyorum. Burada ana sorumluluklarım müşterilere destek vermek, tedarikçilerle görüşmek ve yönetimimizin talep ettiği şekilde performans raporları hazırlamak.

Günlük bazda müşterilerden gelen taleplere cevap veriyorum. Bir müşteri, sunulan fiyatları onayladığında, müşteri hizmetleri departmanında çalışan arkadaşlarım yükleme ile ilgili işlemlere başlıyor. Ayrıca müşterilerden hizmetlerimize dair geribildirim almak üzere toplantılar organize ediyorum.

Bunun yanı sıra yurt dışı ofislerimize ve global müşteri ekiplerine de Portekiz orijinli ya da Portekiz destinasyonlu talepler için fiyat tekliflerinde destek oluyorum. Mevcut müşteri portföyümüze hizmet vermenin dışında yeni müşterilere ulaşmayı ve mevcut portföyümüzü genişletmeyi esas hedeflerimden biri olarak görüyorum.

Dania Ghalayini
Şube Müdürü – Arkas Levant

Arkas Levant’taki kariyerime şirketin kuruluş tarihi olan 2011’de başladım. Burada hem öğrenme ve gelişimime devam ettim hem de kariyerimde ilerledim.

Yıllar içerisinde pek çok departmanda görev yapma fırsatım oldu. Bu sayede denizcilik acentemizde operasyonel, ticari ve yönetimsel fonksiyonlar hakkında derin bilgiler edindim.

Şu anda Şube Müdürü olarak görev yapıyorum. Takım geliştirme yetkinliğimi ekibimin becerileriyle birleştirmeyi ve şirketimizin hedeflerine uyacak şekilde yönlendirip geliştirmeyi başardığımı düşünüyorum.

Arkas Line ile mutabık kalınan KPİ’lerin tutturulmasından ve şirketin önceden belirlediği bütçe hedeflerine uyumun sağlanmasından da sorumluyum. Her geçen gün yöneticilerimin güvenini ve ekip arkadaşlarımın saygısını kazanmak için gayret ediyorum.

Arkas Levant’ın yönetiminde profesyonel kadınların olması, onların desteği ve yardımları, yaşadığım en zorlayıcı zamanların üstesinden gelmemde bana inanılmaz yardımcı oldu.

“Kadınlar birbirlerini desteklediğinde ortaya inanılmaz başarılar çıkar.”

Kadınlar Günü’müz kutlu olsun!

Laura-Cezara Dragomir
Finans ve Muhasebe Direktörü – Arkas Romania

Arkas ailesindeki yolculuğuma Romar Shipping Agency’de Finans ve Muhasebe Direktörü olarak 6 yıl önce başladım. Bu yolculuk kesinlikle kolay bir yolculuk değildi. Dinamik bir sektörde, yürürlüklerin değiştiği bir ortamda pek çok mücadele gerektiriyordu. Bizler de Arkas Romar olarak bu süreçte hem hızlı çözümler geliştirdik hem de yeri geldiğinde lokal olarak vergileri düzenleyen yürürlüklerde belirsizlikler olduğunda sektörü temsil eden sesler olduk.

Bulunduğumuz şehrin en modern binalarından birinde, acentenin aktivitelerine en iyi sistemlere ve teknolojiye sahip ofisimizde destek sağlıyoruz.

Kadınların seslerinin duyulduğu, saygıyla karşılandıkları, muazzam kariyer olanaklarına sahip oldukları, onları destekleyen, kanatlarını açmalarına imkan veren bir şirkette çalışmaktan dolayı çok gururluyum.

Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bütün çalışma arkadaşlarıma ve Arkas Ailesi’ne teşekkürlerimi ve şükranlarımı iletiyorum.

Serchin Esheref
Satış Uzmanı – Arkas Bulgaria

Arkas ailesinin bir parçası olarak 10 yıldır çalışıyorum. Görev yaptığım Satış ve Pazarlama Departmanı’nda şirketimizin başarısının ve mükemmel ekip ruhunun bir unsuru olmaktan dolayı çok mutluyum.

Geçtiğimiz bu zor zamanlarda başarının sırrının, müşterilerimizle ve ekip arkadaşlarımızla olan iletişimden geçtiğini düşünüyorum.

Arkas’ta çalışan ve bize profesyonellikleriyle ilham kaynağı olan herkese çok müteşekkiriz.

Rasha Adel
Kıdemli Müdür – Arkas Egypt

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kadınların eşitliği konusundaki farkındalığın arttırılması açışından diğer günlere oranla daha fazla önem taşıyor.

Arkas ekibine 2009 yılında Kahire’de yeni açılan ofiste ilk kadın çalışan olarak katıldım. Müşteri Hizmetleri Müdürü olarak bu büyük başkentte ilk aşamada diğer armatörlerin arasında Arkas’ın adını yaygınlaştırmak olukça zorlayıcı bir görevdi. İşe; yeni müşteriler seçerek, servislerimizi sunarak, fiyat vererek ve konteynerler gemiye yüklenene kadar olan süreçte müşterilerimize destek vererek başladım. 2014’te Arkas Egypt yönetimi tarafından VIP müşterilerimize uluslararası standartlarda özel hizmet sunmak üzere Key Account Departmanı’nı kurmam istendi. Müşteri portföyünü planlamam, anahtar müşterilerin isteklerini kapsamlıca analiz etmem, müşterilerle satış olanaklarını maksimuma çıkaran uzun süreli ilişkiler yürütmem, hedeflerine ulaşmaları için sürekli yenilikçi çözümler geliştirmem ve bütün hizmetin vakitli bir şekilde verilmesini sağlamam sonucunda 2020 yılında Kıdemli Key Account Müdürlüğüne terfi ettim.

Hesap müdürü olarak çalışmak; her gün karşınıza gelebilecek yeni zorluklarla mücadele edip VIP müşterilerinizi mutlu etmeniz demek. Bu görevde şirketinizin önemli ilişkilerini yönetmenizle değerlendiriliyorsunuz ve bu ilişkileri güçlü tutup hedefleri tutturmanız gerekiyor.

Hepimiz kendi konfor alanlarımızda yaşamayı güvenli buluruz fakat bazen başarı için ihtiyacımız olan şey “beynimizi kapatmak”. “Güneş ışığı ve biraz pembe ile mümkün olmayacak bir şey yoktur.” Lilly Pulitzer

Alexandra Kuzhko
Avukat – Arkas Ukraine

Arkas Ukrayna’daki yolculuğum, şirket avukatı ve İnsan Kaynakları Sorumlusu olarak 2008’de başladı. İlk günden beri bu şirketi çok sevdiğimi söyleyebilirim. Ukrayna ofisimiz benim için çalışma arkadaşlarımla tam 10 senedir paylaştığım ikinci evim oldu. Halihazırda birkaç küresel kriz yaşadık fakat bizim hep birlikte çalışma isteğimiz ilk günkü gibi devam etti. Hep birlikte büyüyoruz. Beraber çok çalışma ve keyifle dinlenme imkanı bulabiliyoruz.

Benim uzmanlık alanım, uluslararası ve yerel denizcilik ile taşımacılık hukuku. 2009 senesinde hukuk doktoramı tamamladım ve 2010-2018 seneleri arasında bir üniversitede hukuk eğitimi verdim.

İnsanların gerçekleştirebileceği şeylerin sınırı olmadığını düşünüyorum. Burada önemli olan her başarıda en iyi sonuçları almak için çıtayı biraz daha yükseltmek.

Çocukluğumdan beri hayalim avukat olmaktı ve bu meslek seçimimden dolayı asla pişmanlık duymadım. Kelimelerin gücü var ve esas sanat bu gücü iyiye kullanabilmekte.

Hajer Barhoumi
Satış/Pazarlama – Arkas Tunisie

Sevdiğiniz işi yapmak, büyüyüp gelişmesini görmek ve bu sürecin bir parçası olmak muhteşem bir duygu. Yıllar içerisinde hem evi ile ilgilenen hem de işine odaklanan bir kadın olmanın avantajlarını da zorluklarını da yaşadım. Her iki şeyi de iyi yapabilmek oldukça zorluydu. Fakat ben bu yolculuğun her yönünü seviyorum.

Müşterilerimizin hepsi sadece kendi yükleriyle ilgileniyorlar ve rekabetçi bir piyasada kendi problemlerinin öncelikli olarak çözüme ulaşmasını talep ediyorlar. Bizim gücümüz, etkin ve üstün kalitede müşteri hizmetleri sunup armatöre ekstra avantaj sağlama becerimizle artıyor. Bu zorlu işi başarıyla yerine getirmek işimizin en tatmin edici yanı oluyor.

Kariyer ve tutkunun bir araya gelmesi muhteşem bir şey. Kadınlar olarak, denizcilik dünyasına anlamlı ve faydalı katkılar sağlamaya devam edeceğiz.

Ana iş kollarımız ve farklı alt sektörlerimiz ile sosyal alanlarımızda sektörlerden ve cinsiyetlerden bağımsız fırsat eşitliği prensibimiz.

Müjde Unustası – Arkas Sanat Direktörü

İzmir’e kazandırdığı sanat merkezleri ve gerek çeşitlilik gerekse dönemsel olarak Türkiye’deki özel koleksiyonlardan oldukça farklı bir çizgideki kurumsal koleksiyonu ile öne çıkan Arkas Holding’le yollarımızın kesişmesi İzmir’e taşınmam sayesinde oldu. Sayın Lucien Arkas’ın sanata olan ilgisi ve vizyonu ile 9 yılı aşkın zamandır, hala ilk günkü heyecanla sanat alanındaki kariyerime devam ediyorum.

Doğamız gereği biz kadınların her türlü meseleği daha detaylı, etraflıca ele alma yaklaşımımız var. Bu, iş hayatında da kesinlikle kendisini gösteriyor. Detayların önemine inanan bir kişi olarak kadınların bakış açısının bir projeye olumlu katkı yaptığına inanıyorum. Bir toplumun gelişmesinde kadınların rolü tartışmasız çok önemli. Cinsiyet eşitliğinin olmadığı bir toplumda gelişmeden söz edemeyiz. Eşitlik derken, temel hak ve hürriyetlerin yanı sıra hayatta kendilerini gerçekleştirebilme imkanının da eşit olmasından bahsediyorum. Bu sebeple her alanda olduğu gibi sanat alanında da kadınların izleyici ve üretici olarak eşit şekilde temsil edilebilmesi gerekiyor. Sanat izleyicisi olarak, Arkas Sanat Merkezi, Arkas Sanat Urla ve Arkas Deniz Tarihi Merkezi’nde gerçekleştirdiğimiz sergi ve etkinliklere dayanarak kadın izleyicilerin sayıca daha fazla olduğunu söyleyebilirim.  Öte yandan, geçmişe göre bugün gerek sergilenen eserler, gerekse sanat yönetimi, sanat koleksiyonculuğu ve sanatsal organizasyonlar konusunda kadınların görünürlüğü artmış olmakla birlikte halen eşit bir temsil olduğunu söyleyemeyiz. Bu konuda hala katedilmesi gereken uzun bir yol var.

Müjde Unustası’nın da yer altığı Kültür-Sanat’a yön veren 10 kadın haberini linkten okuyabilirsiniz
https://www.hurriyet.com.tr/kitap-sanat/kultur-sanata-yon-veren-10-kadin-41755377

Nurcan Celep – Arkas Spor
Kondisyon Antrenörü

Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu mezunuyum ve 14 yıldır Arkas Spor Kulübü’nde çalışıyorum. Okuduğum dönemde fitness antrenörlüğü yaparken aynı zamanda voleybol hakemliği de yapıyordum. Arkas Spor ile o dönemlerde tanıştım. Hayalim Türkiye’nin en iyi kulüplerinden birinde kondisyon antrenörü olmaktı. Malum, “Herşey hayal etmekle başlıyor”.  2007 yılında fitness antrenörü olarak başladığım görevimi 2010 yılında altyapı takımlarının kondisyon antrenörü olarak sürdürdüm ve aynı zamanda profesyonel takıma da yardım ettim. 2019 yılından beri profesyonel erkek takımın, alt yapı takımlarının ve yelken takımının kondisyon antrenörü olarak görev yapıyorum.

Diğer sektörlerde olduğu gibi sporda da kadının yer edinmesi çok kolay olmuyor. Bazı ön yargılar bunda etken ve dezavantaj. Hedeflerinin, hayallerinin olması ya da çok çalışıyor olman, eğer seni destekleyen bir ekiple çalışmıyorsan hiçbir anlam ifade etmiyor. Ancak bu konuda çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Arkas Spor Kulübü’nde kadın-erkek ayırt edilmeksizin, işinde kendini geliştirmene fırsat verilerek hedeflerine ulaşma şansı tanınıyor. Gerek Arkas Spor Kulübü’nün vizyonu gerek bana inanarak sorumluluk veren yöneticilerim ve beni ekibine dahil eden baş antrenörümüz Glenn Hoag sayesinde bugün Türkiye’deki profesyonel voleybol erkek takımları arasındaki ilk kadın kondisyon antrenörüyüm diyebiliyorum. Bu da benim için gurur verici.

Sevcan Almaç – Arkas Otomotiv
Servis Danışmanı

Hasar ve tahsilat danışmanı olarak 2013 yılında başlayan  Arkas yolculuğum, bugün Arkas Otomotiv Volvo Mekanik  Servis Danışmanı olarak  devam ediyor. Arkas’da bana duyulan güven arttıkça benim de aidiyet hissim artıyor. Severek ve heyecan duyarak başladığım her yeni gün, özel deneyimimi arttırarak yolculuğuma devam etme motivasyonumu sağlıyor. Sektörde, özellikle SSH’de kadın olmak oldukça yıpratıcı. Ancak çalıştığınız kurumun size sağladığı özgüven bu zorluğu aşmanızda önemli rol oynuyor. Çok fazla marka ve fonksiyonu barındıran Arkas gibi bir kurum kültüründe çalışmak;  öğrenmek ve gelişmek için sayısız fırsatı beraberinde getiriyor. Kururumuzun her kademesinde kadın liderlere duyulan güven, saygı ve sağlanan fırsat eşiliği bize cesaret veriyor.

Özlem Molla – Arkas Otomotiv
Hasar Danışmanı

Otomotiv sektöründe devam eden kariyerim Arkas’ta 2013 yılında başladı. Hasar danışmanı olarak aracın kaza yaptığı ilk andan itibaren, teslim edilmesine kadar gerçekleşen süreci yönetiyor, müşteriyi ve saha çalışanlarını yönlendiriyorum.

Otomotiv alanında erkekler kadınlara göre daha çok destek görüyorlar fakat kadının bu sektörde aldığı rolün döngüyü değiştirdiğini düşünüyorum. Kadın çalışanlar sektörde daha aktif, başarılı ve istekliler. Bir keresinde erkek müşterimiz hasar danışmanı ile görüşmek istediğini resepsiyona bildirmiş ve bana aktarılacağı söylendiğinde “Hanımefendi ben hasar danışmanı ile görüşmek istiyorum diyorum siz Özlem Hanım diyorsunuz. Özlem Hanım nerden anlayacak hasarın ne olduğunu, erkek çalışan yok mu orda” diyerek tepki vermiş. Fakat benimle konuştuktan sonra müşterimizin tüm algıları değişti. Başka bir müşterimiz de kaza yapmış olmanın gerginliği ile öfkeli olarak servisimize geldi. Fakat yaptığımız görüşme sonrası fikirleri değişti. Şirketimizde kadın danışman  çalıştırıldığı için oldukça memnun olduğunu belirtti ve teşekkür ederek ofisimizden ayrıldı.

Arkas Otomotiv’in, benim için kendimi tanıma ve keşfetme yolculuğumda önemli kilometre taşı olduğunu düşünüyorum.  Şirketimiz, kadın ve erkek eşitiliğini ilke olarak benimseyip, eşit fırsatlar sunuyor. Kadınlar için adil, net ve planlı bir süreç işletiyor. Kadınların otomotiv sektörüne katacağı değeri ve bağlılık hissini arttırıyor. Bu sayede empati ve iletişim yetenekleri saha çalışanlarına da olumlu yansıyor.

Döndü Sapan – Arkas Otomotiv
Hasar Danışmanı

Otomotiv sektöründeki kariyer serüvenim 2010 yılında başladı. Arkas Otomotiv’de ise 2017  yılı Ekim ayından itibaren hasar danışmanı olarak  görev aldım. Arkas’ın kurumsal yapısının mesleğime ve kişiliğime  büyük faydası oldu. Hasar departmanında bayan olarak çalışmanın zorluğu ve tabii ki kabul edilebilirliği konusu hayatımda hep yer alsa da Arkas Otomotiv bu düşüncemi bütünüyle değiştirdi. Müşterilerin kadın danışmana bakış açısı ve önyargısını aşmak gerçekten çok zor olsa da, kurumumun beni sahiplenmesi, gösterdiği hassasiyet  ve  değerli olduğumu hissettirmesi, daha çok azimli olmamı ve işe daha çok bağlanmamı  beraberinde getirdi. Bu da şu andaki başarımın temellerini oluşturdu.

Kadınların otomotiv sektöründe  ve  diğer sektörlerde eşit çalışma koşullarında  kendilerini daha çok göstermesi ve daha aktif bir şekilde  yer almaları gerektiğini düşünüyorum.