Ara Güler “Merhaba İzmir!” Arkas Sanat Merkezi

Arkas Sanat Merkezi her ne kadar kapılarını bir süreliğine kapatmış olsa da ziyaretçilerini sanal tur ile 2011 yılından beri ev sahipliği yaptığı sergileri görmeye davet ediyor. Sergiler arasında Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) tarafından Ara Güler Müzesi iş birliğinde düzenlenen, Ara Güler “Merhaba İzmir!” Sergisi de yer alıyor. Ara Güler’in daha önce sergilenmemiş İzmir ve civarına ait fotoğraflarının yer aldığı sergide, ayrıca sanatçının ikonik İstanbul fotoğrafları ile Türkiye ve dünyadan kültür sanat dünyasının önemli isimlerine ait portreleri de yer alıyor. Sergi Arkas Sanat Merkezi’nin sitesinde yer alan Sanal Gezinti sekmesinden 360 derece 3D sanal tur gezilebiliyor.

Yapı Kredi, Bomontiada ‘Salı Klasikleri’ Konserleri

Yapı Kredi Bomontiada’nın klasik müzik temalı konser serisi ‘Salı Klasikleri’, evlerde olduğumuz bugünlerde Instagram üzerinden online olarak devam ediyor. Aralık 2019’da başlayan ve bir yıl sürmesi planlanan konser serisi her salı @yapikredibomontiada hesabından canlı olarak izleyiciler ile buluşuyor. Aynı zamanda World Akustik Konserleri serisi kapsamında da birçok sanatçı aynı hesap üzerinden #evdekal hashtagi ile etkinliğe katılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı “Sanal Müze”

Kovid-19 önlemleri kapsamında kapılarını kapatan pek çok müze sanatseverler ile sanal ortamda buluşuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı www.sanalmuze.gov.tr adresi de Türkiye’nin dört bir yanındaki 20’yi aşkın müzeyi sanatseverlerin evine taşıyor. Sitede gezilebilecek müzeler arasında Troya Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi ve Göbelitepe Şanlıurfa Örenyeri yer alıyor.

Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali Online Şeçkisi

Yeni Tip Corona Virüs nedeniyle ertelenen 18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, programda yer alan bazı filmleri online olarak filmseverlerle buluşturuyor. Filmmor ekibi paylaşımla ilgili “Kadınların sinemasının bir başka hayrı daha, hepimize iyi gelsin” diyor. Online gösterimler kapsamında ilk paylaşılan film İsyan-ı Nisvan olurken, Twitter’da her gün 16:00’da paylaşılan filmler, bir sonraki gün 16:00’ya kadar izlenebiliyor.

İstanbul Modern, Fotoğraf Koleksiyonundan Bir Seçki

İstanbul Modern, koleksiyon seçkilerini ve sergilerini dijital erişime açtı. Fotoğraf Koleksiyonu’nda yer alan 200’ün üzerinde çalışma, müzenin web sitesinde sergileniyor. Seçkide Selahattin Giz, Ara Güler, Lütfi Özkök, Yıldız Moran, Murat Germen, Manuel Çıtak, İzzet Keribar, Gündüz Kayra, Şahin Kaygun, Sabit Kalfagil, Othmar Pferschy, Boris Mikhailov gibi pek çok fotoğraf sanatçısının yapıtları, sanatseverleri 1800’lerden günümüze bir yolculuğa çıkarıyor. Aynı zamanda “Yüzyıllık Aşk” sergisinin dijital arşivi ve güncel sergilere dair içerikler de YouTube kanalı üzerinden izleyiciyle buluşuyor.

The Social Distancing Festival

Coronavirus’un (COVID-19) ortaya çıkardığı sosyal uzaklaşma ihtiyacından etkilenen sanatçıların çalışmalarını kutlamak ve sergilemek için oluşturulan çevrimiçi bir sanatçı topluluğu The Social Distancing Festival, evlerde olduğumuz bugünlerde dijital olarak takip edebileceğimiz birçok etkinlik barındırıyor. Operadan dansa, tiyatrodan drag performanslara kadar çok geniş bir skalada canlı yayınlanan etkinlikler, mayıs ayında da devam ediyor. Detaylı program  www.socialdistancingfestival.com sitesinde yer alıyor.

Metropolitan Opera Konserleri

New York’ta bulunan ünlü kültür merkezi Metropolitan Operası da etkinliklerini sanal ortama taşıyarak sosyal izolasyon döneminde topluma moral aşılamayı hedefliyor. Yılda 220 civarı performans sahnelenmesine öncülük eden The Metropolitan Opera, kapalı olduğu süre boyunca ödüllü operalarını da içeren 14 yıllık kapsamlı opera arşivlerini internet sitesi üzerinden tüm dünya genelindeki izleyicilere açıyor. ‘Nightly Met Opera Streams’ adlı canlı yayın serisi ile her akşam farklı bir operanın HD versiyonu internet sitesine yükleniyor ve sonraki 20 saat boyunca da izlenebiliyor. Gösteriler https://www.metopera.org/ sitesinden canlı olarak yayınlanıyor.

The British Museum Sanal Tur

Yaklaşık 8 milyon parçalık koleksiyonu ile dünyanın en zengin müzeleri arasında yer alan British Museum, karantina günlerinde bazı parçalarını online görebilme imkânı sağlıyor. 300 yıllık bir tarihi barındıran eserleri ile değişik zamanlara ışık tutan müzede başta Asur, Roma, Antik Yunan ve Orta çağ dönemlerine ait eserler bulunuyor. Müzenin dünyaca ünlü başyapıtları Büyük Mahkeme, Rosetta Taşı, Mısır mumyaları ve daha fazlasını görmek ve sanal tura çıkmak için www.britishmuseum.org linkini tıklamak yeterli oluyor.

Documentarist Belgeselleri

‘CovidOnlaynBelgeselGünleri’ başlığı altında karantina günlerinde sinemaseverleri her gün bir belgesel ile buluşturan Documentarist, yer verdiği belgeseller ile gezegenimizin mevcut durumunu sorgulamaya sevk ediyor. Online seçkide ilk paylaşılan film Yann Arthus-Bertrand imzalı İnsan – Human (2015) belgeseli olurken, belgeseller resmi Facebook/Twitter sayfasından duyuruluyor ve erişime açık olan sitelerden izlenebiliyor.

https://www.facebook.com/Documentarist/

https://twitter.com/documentar_ist

Royal Albert Home Konserleri

Londra’nın Kensington bölgesinde yer alan ikonik Royal Albert Hall, insanların ev rahatlığında müziğin keyfini çıkarmaları için online ücretsiz konserler dizisi sunuyor. #RoyalAlbertHome hashtagi ile yayınlanan konserler farklı sanatçıların evlerinden ücretsiz, canlı konser programlarını içeriyor. Nisan ayında başlayan ve mayıs ayında da devam eden konserlerin arşiv kayıtları, canlı yayınlar ve program detayları Royal Albert Hall web sitesinde bulunuyor. (www.royalalberthall.com/tickets/series/royal-albert-home)

National Theatre at Home

The National Theatre, koronavirüs salgını nedeni ile başlattığı “National Theatre at Home” projesi dahilinde oyunlarını online olarak sanatseverlere sunuyor. Her hafta perşembe günü farklı bir oyunu Youtube üzerinden ücretsiz bir şekilde izleyiciler ile buluşturan kanalda sıradaki oyunların Danny Boyle tarafından yönetilen “Frankenstein” ve Ralp Fiennes ile Sophie Okonedo’nun oynadığı “Antony and Cleopatra” olması planlanıyor.

Google Arts & Culture

Küresel Coronavirüs krizi sırasında Google Arts and Culture, dünyanın dört bir yanındaki ünlü müzelerin sanal turlarını ve çevrimiçi sergilerini sanatseverlere ulaştırıyor. 2011 yılında başlatılan ve dünya çapında 1.200’den fazla müzeden binlerce yüksek çözünürlüklü görüntüye sahip olan platform, Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi, Washington’daki Smithsonian Amerikan Sanat Müzesi, Meksika’daki Frida Kahlo Müzesi ve Floransa’daki Uffuzi Galerisi gibi dünyaca ünlü sergileri, müzeleri ve yerleri deneyimlemek için harika bir fırsat sunuyor. Platform web sitesinden ziyaret edilebileceği gibi tablet ve akıllı telefonlara uygulama olarak da indirilebiliyor.

Viyana Devlet Operası

Neredeyse tüm dünyadaki büyük opera ve konser salonları gibi bir süreliğine tüm gösterilerini iptal eden Viyana Devlet Operası da, müzikseverleri bu süre zarfında sanal müzik keşfine davet ediyor. Ve bugüne kadarki opera ve bale performanslarının kayıtlarını dünya çapında ücretsiz yayınlıyor.  Kayıtlar “www.staatsoperlive.com” adresinden günlük olarak izlenebiliyor.

Giovanni Boccaccio – Decameron Hikayeleri

Karantina günlerinde okunabilecek en iyi kitap alternatiflerinden olan İtalyan yazar Giovanni Boccaccio’nun eseri Decameron Hikayeleri Leonard Barkan’a göre “tüm zamanların en iyi öykü antolojisi” olarak geçiyor. Yedi yüzyıl önce Floransa’daki veda salgınından kaçan on kadın ve erkeğin bir kır evinde zaman geçirmek için on gün boyunca birbirlerine anlattıkları toplam 100 hikâyeden oluşan kitap içinde bulunduğumuz durumu özetliyor ve bu açıdan kitapseverlere iyi bir seçenek sunuyor.