Babalığın En İyi Anlatıldığı Filmler

Baba-çocuk ilişkisi barındıran ya da baba-çocuk ilişkisine odaklanan bazıları eğlenceli bazıları dramatik ama umut veren içerikteki filmleri sizin için derledik. Tekrar tekrar izlenebilecek başucu listesi olabilir…

Life is Beautiful – Hayat Güzeldir
IMDb 8,6

Mutlu bir hayattan esir kampına… Oğlunun dünyasını güzelliklerle doldurmak isteyen bir babanın, savaşı oyun gibi anlatan yöntemi…

1930’ların İtalya’sında Guido adındaki hayat dolu Yahudi kitapçı yakın bir şehirdeki güzel kadına aşık olup onunla evlenerek bir peri masalı başlatır. Guido ve karısının bir oğulları olur ve İtalya’yı Alman güçleri istila edene kadar birlikte mutluluk içinde yaşarlar. Ailesini bir arada tutabilmek ve oğlunun Yahudi toplama kamplarının dehşetinden elinden geldiğince uzak tutmak çabası ile Guida bu yıkımı bir oyun gibi gösterir. Bu oyunun kazanma ödülü ise bir tanktır…

Yönetmenliğini Roberto Benigni’nin yaptığı filmde Roberto Benigni, Giorgio Cantarini, Nicoletta Braschi, Giustino Durano, Horst Buchholz oynuyor.

Gösterime girdiği dönem büyük ses getiren film Akademi’den En İyi Yabancı Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik olmak üzere üç dalda Oscar ödülü kazanmıştı.

The Pursuit of Happyness – Umudunu Kaybetme
IMDb 8,0

Asla pet etmemeyi anlatan umut dolu gerçek bir hayat hikayesi…

1980’lerde Ronald Reagan’ın başkanlığındaki Amerika’da işsizliğin ve büyük iflasların yoğun yaşandığı zamanlarda en cazip işler, dönemin en parlak mesleğini içinde barındıran borsa şirketlerindeydi.

Chris Gardner (Will Smith) birkaç yıl önce karısıyla bir yatırım yapmış, tüm parasını pahalı bir hastane aletine yatırmıştır. Bunları satarak karısını ve 5 yaşındaki oğlunu geçindirmeye çalışır. Ancak ülkede giderek kendisini gösteren kriz, işlerine de yansıyacaktır. Karısı bir gün bu sıkıntılara daha fazla katlanamayıp onları terk ettiğinde, oğluyla birlikte büyük bir ayakta kalma mücadelesi vermeye başlayan Chris, pratik zekasını da kullanarak bir borsa şirketine stajyerlik başvurusu yapar. Ancak eğitim süresi olan 6 ay boyunca maaş alamayacaktır. Eğitim bitince de iş garantisi yoktur. Sınıfından sadece bir kişi işe alınacaktır. Bir süre sonra beş parasız kalan baba oğul çok büyük sıkıntılar yaşarlar. Evlerinden kovulurlar, aç bilaç kalırlar vs. Ama Chris hiç yılmaz ve amacına ulaşmak için didinir. Yönetmenliğini Gabriele Muccino’nun yaptığı filmin başrollerinde Will Smith, oğlu Jaden Smith ve Thandie Newton oynuyor.

Mr. Popper’s Penguins – Babamın Penguenleri
IMDb 6,0

Hayvanlar ve aile konusu birleştirilmiş, ortaya harika bir komedi çocuk filmi çokmış. 

Eşinden boşanmış olan Tom Popper tam bir işkoliktir ve iki tane çocuğu vardır. Bir gün evde otururken bir kargo gelir. Bu kargo babasından gelmiş ve kargonun içerisinde penguen çıkmıştır. İkinci bir kargo gelir ve içerisinden 6 tane daha penguen çıkar. Tom, penguenlerden ilk başta kurtulmak istese de, çocuklarının onları çok sevmesinden dolayı kurtulmaktan vazgeçer.  Penguenler için evini yeniden düzenler , hatta yumurtlama döneminde uyumaz onların başında sabaha kadar bekler ve korumak için ailesi ile birlikte mücadele eder. Mark Waters’ın yönetmenliğini üstlendiği filmin başrolünde Jim Carrey oynuyor.

Chef – Şef
IMDb 7,3

Carl Casper şık bir restoranda çalışan bir baş aşçıdır. Kendi mutfağına ait yemekleri nefistir ama lokantanın menüsüne bağımlı çalıştıkça yaratıcılığı azalır. Üstelik önemli bir gurme yazarın yemekleri hakkında yaptığı olumsuz eleştiriler Carl için bardağı taşıran son damla olur. Yeteneğine rağmen kariyerinde düşüşe geçtiğini hisseden Carl’a tam da bu dönem bir teklif gelir: ikinci el bir bir yemek karavanı al ve kendi  işinin patronu ol! Oğlu Percy ve eski bir arkadaşı olan Martin’in yardımıyla Carl Amerika yollarında yemeğe ve yeni lezzetlere ve de en önemlisi hayata dair tutkusunu yeniden keşfeder. Oğluyla harika bir yaz geçirmesine de vesile olur. Yönetmenliğini ve senaristliğini Jon Favreau’nun üstlendiği filmde Scarlett Johansson, Sofía Vergara ve Robert Downey Jr., John Leguizamo, Dustin Hoffman ve Oliver Platt gibi yıldız isimler de oynuyor.

Finding Nemo – Kayıp Balık Nemo
IMDb 8,1

Bir palyaço balığı olan Marlin, belki de karısının zamansız ölümü nedeniyle küçük oğlu Nemo için fazla kaygılanmaktadır. Ancak Nemo’nun da kendi başına hareket etmesi gerektiği zamanlar gelir çatar. Deniz altı dünyasının okuluna gidip, eğitim görmek zorundadır. Nemo bu okula giderken Marlin’in korktuğu başına gelir ve oğlu arkadaşları ile oynadıkları tehlikeli bir oyun sırasında gözünün önünde kaybolur.

Film, Marlin’in oğlunu bulmak için harcadığı çabaları ve Nemo’nun da geri dönmek için verdiği büyük mücadeleyi anlatıyor.

Pixar tarafından yapılmış ve Walt Disney Pictures tarafından yayınlanan film ABD’de 30 Mayıs 2003’te gösterime girdiğinde ilk üç günde 70 milyon dolar hasılat yaparak, o zamana dek bir canlandırma filmi için en iyi açılış rekorunu kırmıştı. Ünlü animasyon stüdyosu Pixar’ın 5. filmi olan “Kayıp Balık Nemo”, 2004’te En İyi Canlandırma (animasyon) Filmi Oscar’ını da kazandı.

Babam ve Oğlum
IMDb 8,3

Unutulmaz bir Türk filmi ile listemizi bitiriyoruz. Afişindeki “Ona bir oda ver baba” repliğinin hala yürekleri sızlattığı iyi bir aile hikayesi…

Sadık, ailesinin yanından üniversitede gazetecilik eğitimi almak için ayrılmıştır. Oysa babası onun ziraat mühendisliği okuyup çiftliğin idaresini eline almasını istemektedir. 70’li yıllarda birçok siyasi olaya karışan Sadık’ı daha zor günler beklemektedir. 1980 yılının 12 Eylül günü sabah erken saatlerde karısının doğum sancılarının tutmasıyla dışarı fırlayan çift, hastaneye gitmek için araç bulamazlar, çünkü ülkede askeri darbe gerçekleşmektedir. Sadık’ın karısı, doğum esnasında hayatını kaybeder ama küçük Deniz hayattadır. Gördüğü işkence ve yattığı hapisten sonra sağlığı bozulan Sadık, hastalığının ölümcül olduğunu anladığında Deniz’i Ege’deki çiftliğe, annesinin ve konuşmadığı babasının yanına götürmekten başka bir yol bulamaz. Çizgi romanlara ve onun büyülü dünyasına oldukça meraklı olan Deniz için evin yanaşmaları, küs teyze, traktör kullanan ve telsizle konuşan babaanne, bileğinden boğazına kadar bilezikle dolaşan gelin Hanife ve saf bir amca ile tanışmak, onun için oldukça farklı bir deneyimdir. Sadık ve Hüseyin’in geçmişle hesaplaşmaları ise oldukça sıkıntılı gelişmelere sebep olur. Başrollerinde Fikret Kuşkan, Çetin Tekindor, Hümeyra ve Ege Tanman’ın oynadığı 2005 yapımı Çağan Irmak filminin Ege çekimleri İzmir Seferihisar’da yapıldı.