Tabuları Yıkan, Salgında Örnek Olan En Genç Başbakan / Demet Cengiz

Finlandiya’nın genç kadınlardan oluşan bakanlar kurulu ve dünyanın en genç başbakanının fotoğrafı yayımlandığında kimse kendini imrenmekten alıkoyamamıştı. Şu anda sadece 35 yaşında olan başbakan Sanna Marin’in, gelecekte de dünyaya yön vereceğine kesin gözüyle bakılıyor.  

Toplumsal konulara karşı her zaman duyarlı olan Sanna Marin zarif bir savaşçı, kalıpları ve tabuları yıkan bir yenilikçi, inatçı bir eşitlikçi, cinsiyetçiliğe başkaldırmış bir isyankâr, kavgasını alçak sesle ve kabalaşmadan sürdüren bir rol model… Çirkin ve asık suratlı politikacıların belki de sonunu getirecek olan Marin’i gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Sanna Mirella Marin, 16 Kasım 1985’te Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de dünyaya geldi. Alkolik olduğu için babasını çok geçmeden boşayan annesi onu, hemcins partneriyle büyüttü. Kendi deyimiyle bir gökkuşağı ailesi… Ailenin üniversiteye giden ilk bireyi de o olacaktı. 2004 yılında liseyi bitirdi ve bundan iki yıl sonra Sosyal Demokrat Gençlik’e katıldı. 2008 yılında belediye seçimlerinde adaydı ancak seçilemedi. Dört yıl sonra (27 yaşındayken) Tampere Belediye Meclisi’ne seçildi ve 2013-2017 yılları arasında meclis başkanı olarak görev yaptı. 2017’de tekrar belediye meclisine seçildi. 2014 yılında Sosyal Demokrat Parti başkan yardımcısı oldu ve bir yıl sonra ilk kez milletvekili seçildi. Dört yıl sonraki seçimlerde de yine milletvekili seçildi ve 2019 yılında ulaştırma bakanı oldu. Antti Rinne’nin istifasından sonra aynı yıl başbakan seçilen Sanna Marin’in, kabinedeki 18 bakandan 12’sinin kadın olduğu beş partili (beş lider de kadın) bir koalisyon ile Finlandiya’yı yönetmeye başlayınca tüm dünyanın dikkatini çekti. O fotoğrafı görüp “Bakanlar kurulu mu güzellik yarışması finali mi” diyenler de vardı.

Tezgahtar Kızdan Çılgın Fikirler

Ağustos 2020’den bu yana Sosyal Demokrat Parti’nin de başına geçen Sanna Marin; hem güzel, hem akıllı, hem nazik, hem mücadeleci, hem zarif hem tuttuğunu koparan biri olunabileceğini herkese gösterdi. Korona salgınında gösterdiği performansla da takdir toplayıp, kendinden söz ettirdi. Fakat herkes onu bağrına basıp, iltifatlar etmedi elbette. Estonya İçişleri Bakanı Mart Helme, “Şimdi de tezgahtar bir kızın başbakan olduğunu görüyoruz ve aynı zamanda aktivistler ile cahiller de hükümet üyesi oluyor” demişti. Helme her ne kadar daha sonra özür dilemiş olsa da kimilerinin hislerine tercüman olmuştu.

Henüz korona salgını dünyayı esir almadan önce 2020 yılının başlarında Sanna Marin, ulaştırma bakanı olduğu dönemde de savunduğu bir sistemi gündeme getirdi. Haftada 5 gün değil 4 gün çalışmasını ve mesailerin 6 saat olmasını öneren Marin, “İnsanlar ailelerine, sevdiklerine ve hobilerine daha fazla vakit ayırmayı hak ediyor. Bu yüzden Finlandiya halkının daha az çalışmasına izin vermek önemli” demişti.

Babalık Haklarını da Savundu

Estonya İçişleri Bakanı’nın ‘tezgahtar kız’ diye yaftaladığı Sanna Marin’den bir çılgın fikir de doğum izinleriyle ilgili çıktı. Hükümet, cinsiyet eşitliği ve babaların çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesini sağlamak amacıyla her iki ebeveyne de eşit süreli doğum izni verilmesine yönelik planlarını paylaştı. Buna göre hem anne hem de baba 7 ay ücretli izne ayrılabiliyor. Yalnız anneler ise olmayan babanın iznini de kullanabiliyor.

Finlandiya’da, pek çok ülkeye kıyasla okullarda daha az saat eğitim yapılıyor. Çalışma saatlerini azaltmak, annelere ve babalara eşit doğum izni vermek de insanın dünyaya sadece okumak ve çalışmak için gelmediğine olan inancın bir parçası. Ülkedeki ve dünyadaki pek çok yasanın geri kalmışlığına başka nasıl dikkat çekilebilir ki?

Teşhirci mi Aktivist mi?

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’nin kadın dergisi Trendi için verdiği pozlarda üzerinde sadece bir spor ceket ve kolye vardı. Fotoğraflar cinsiyetçilik ve siyasi adabın sınırları konusunda büyük bir tartışmayı ateşledi. Kimileri fotoğrafların komik, yakışıksız, teşhirci olduğunu söyleyip, başbakanı ilgi aramakla suçlarken kimileri ise genç ve güzel başbakanın kendine olan güvenini övdü ve sosyal medyada benzer pozlar paylaştı.

Sanna Marin, 2.5 yaşında bir kız çocuğu sahibi olduğu 16 yıllık sevgilisi futbolcu Markus Raikkonen ile Ağustos 2020’de başbakanlık konutunda evlendi. Çift düğün fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşmayı ihmal etmedi. Sanna Marin, daha evvel de kızı Emma’yı emzirirken çektirdiği bir fotoğrafı paylaşmış ve yine çok tartışılmıştı.

Korona sürecindeki sakin ve kararlı tavrıyla takdir toplayan Sanna Marin’i, BBC’nin 2020 yılında paylaştığı ‘100 Kadın’ listesinde de gördük. Time dergisi Şubat 2021’de geleceği şekillendiren yükselen liderler indeksini açıkladığında da beklenen olmuştu. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin “Time100 Next” listesinde de bulunuyordu.

Sanna Marin, Mayıs ayı başında eşiyle birlikte Helsinki Katedrali önünde çektirdiği bir fotoğrafı da sosyal medya hesaplarından paylaştı. Bir yürüyüş sonrası üzerinde spor kıyafetler ve elinde bir donut vardı. Etrafta ne bir koruma ne bir güvenlik önlemi… Sıradan bir insan gibi… Spor yapıp sağlığına dikkat etse de tatlı kaçamağı yapan herhangi biri gibi… Eşiyle hafta sonunun tadını çıkarmaya çalışan bir kadın gibi… Kapanmalarda sıkılmış; güneşi, açık alanı ve sosyalleşmeyi özlemiş herkes gibi…

Sıradanlığı ve sadeliğiyle fark yaratan Sanna Marin, dünyanın senin gibi siyasetçilere ve liderlere ihtiyacı var.