Spor Yapmak Covid-19 Hastalığının Yol Açacağı Ciddi Komplikasyonlara Yakalanma Riskini Azaltıyor

British Journal of Sports Medicine adlı dergide yayımlanan bir araştırmaya göre hareketsiz kalmak, yoğun bakıma düşme olasılığını %73 oranında artırıyor.

Covid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana insanların hastalıkla mücadele etmesine yardımcı olmak için çok sayıda çözüm önerildi. Hatta bazı faktörler, virüsün şiddetini büyük ölçüde etkileyerek en kötü belirtilerin önüne geçilmesi konusunda faydalı oldu. Bunlar arasında bulunan en etkili faktör şüphesiz fiziksel egzersiz.

Yıllardır yapılan çeşitli çalışmalar, egzersiz ve sporun insan sağlığı ve yaşam kalitesi için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Öyle ki, 2018 yılında kamuya açıklanan ve ardından dünyanın birçok ülkesinde desteklenen Amerikalılar için Fiziksel Aktivite Kılavuzları, haftada en az 150 dakika olacak şekilde yetişkinlere orta ile yüksek yoğunlukta fiziksel aktivitede bulunmalarını öneriyor.

Egzersizin, örneğin kalp hastalığına yakalanma olasılığını azaltan ve zihinsel sağlığın iyileştirilmesine katkıda bulunan, önemli ve günlük bir sağlık kaynağı olduğu kanıtlanırsa egzersiz yapmanın faydaları özellikle Covid döneminde doğrulanmış olacak.

Araştırmacının Keşfi

Bu haber, British Journal of Sports Medicine adlı dergide yayımlanan bir çalışmada yer alıyor. Çalışmaya göre egzersiz ve hareket eksikliği, Covid-19’un çok daha ciddi bir tipine yakalanma riskini artırıyor.

Amerikan Kılavuzlarında belirtilen süreye eşdeğer veya bu süreden fazla fiziksel aktivitede bulunanlara kıyasla pandemiden önceki iki yıl içinde hareketsiz veya az hareketli bir yaşam tarzına sahip olan kişilerde, hastaneye yatma oranının iki kattan daha fazla olduğu ve yoğun bakıma alınma olasılığının %73 olduğu görülüyor.

Ayrıca, araştırmaya katılanlar arasında pandemiden önceki iki yıl içinde orta seviyede fiziksel aktivitede bulunan kişilerin hareketsiz kalanlara göre daha az hastaneye kaldırıldığı ortaya çıktı ve bu, az miktarda egzersiz yapmanın bile insanın sağlığına ne kadar kalıcı faydalar sağladığını gösteriyor.

Araştırma

Araştırmacılar, 1 Ocak 2020 ve 21 Ekim 2021 tarihleri arasında Covid pozitif çıkan 18 yaş ve üzeri 50.000 kişinin davranışını inceledi. Bu çalışmanın amacı Amerikan Kılavuzlarına uygun hareket tarzı ile enfekte katılımcılarda görülen daha olumlu Covid sonuçları arasında ilişkili olup olmadığını test etmekti. Bunun için çalışmada pandemiden önceki iki yıl içinde katılımcılar tarafından uygulanan fiziksel aktiviteye ilişkin davranışlar incelendi.

Tüm katılımcıların orta seviyeden yoğun seviyeye kadar haftada kaç gün ve kaç dakika boyunca egzersiz yaptıklarını bildirmeleri gerekiyordu. Ardından katılımcılar üç kategori altında değerlendirildi; kılavuzlara uyarak haftada 150 dakikadan fazla fiziksel aktivitede bulunanlar, haftada 11 ile 149 dakika arasında egzersiz yaparak orta seviyede aktif olanlar ve son olarak haftada 0 ile 10 dakika arasında fiziksel aktivitede bulunarak sürekli hareketsiz kalanlar.

Sağlıklı Yaşam Tarzı

Bu nedenle, düzenli fiziksel egzersiz yapmak ve mümkün olduğunca hareketsiz yaşam tarzının getirdiği alışkanlıklardan kurtulmak artık her zamankinden daha önemli hale geldi. Hareket ise Technogym’in sağlıklı yaşam tarzını küresel ölçeğe yayma ve insanların daha iyi yaşamasına yardımcı olma misyonunun arkasında yer alan kilit konseptlerden biri.

Sağlıklı yaşam konsepti, ilk kez 1993 yılında İtalya’nın Rimini kentinde düzenlenen California Show Wellness Kongresi sırasında şirket tarafından dünyaya tanıtılan ve aşağıdaki kavramları içeren %100 İtalyan yaşam tarzıdır:

Enerji ve zindelik

Her durumda etkin olma

Kendisiyle ve başkalarıyla birlikteyken rahat olma

Technogym, insan yaşamını yalnızca hareket yoluyla değil, aynı zamanda sağlıklı beslenme ve olumlu bir zihinsel tutumla da iyileştirmeye çalışıyor. Bu üç unsur, Technogym’in Bilimsel Araştırma Alanı tarafından hazırlanan ve psikofiziksel açıdan sağlıklı bir duruma ulaşmak için izlenmesi gereken temel şemayı temsil eden Sağlıklı Yaşam Piramidi’ni oluşturuyor.

Piramidin alt tabanında, diğer iki unsur ile karşılıklı olarak etkileşime giren ve yeterli dinlenme, stres yönetimi, hobiler ve tutkularla uğraşma ve sosyal-duygusal ilişkiler kurma gibi bazı önemli faktörlerle inşa edilen pozitif zihinsel tutum bileşenini buluyoruz.
Sağlıklı Yaşam Piramidi, fiziksel aktivite konusunda günlük olarak yaptığınız kısa gezilerinizde yürümeyi ve merdivenleri kullanmayı, ayrıca koşmayı, bisiklete binmeyi ve spor yapmayı öneriyor.

Beslenme konusuna gelince, sağlıklı ve yeterli bir beslenme tarzı sürdürmek için Technogym tarafından önerilen en önemli alışkanlıklardan bazıları, karbonhidrat ile hayvansal ve bitkisel protein tüketimini dengeleyerek bol su içmek ve günde en az dört porsiyon meyve ve sebze tüketmektir.

Sonuç olarak sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, hayatımızda gerçek bir iyileşme sağlayabilir, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı korumamıza yardımcı olabilir ve oldukça koruyucu bir sağlık faktörünü temsil edebilir. Artık hiçbir bahane kalmadı. Şimdi sağlıklı yaşam tarzını benimseyip hayatınızı iyileştirmenin tam zamanı!