Önce İnsan

Deniz romantiktir ama bir o kadar da sıradışı zorluklar yaşatır insanlara. Biz Arkas Deniz Ticaret Filosu’nda her zaman çalışanlarımızı, insanlarımızı el üstünde tutan, her konuda destek olmaya gayret eden bir şirketiz. O nedenledir ki pandemi günlerinde personelimize en üst seviyede sahip çıkmaya çalıştık. En koyu günlerinde görüntülü ya da telefon ile dertlerini dinledik, yalnız olmadıklarını gösterdik. Her şeyden önemlisi asla kontratlarını geçirmemeye çalıştık.

Yorgunluk ve bıkkınlık deniz kazalarının en büyük faktörlerindendir. 4-5 ay önce bütün dünya denizciliği Wakaisho kazası ile yüzleşmek zorunda kaldı. Mauritius Adası’nın yanından geçen bir gemi, sırf internet çeksin, aileleri ile aylardır görüşemeyen personelin görüşebilmesi için biraz dalgınlık biraz görmezlikle maalesef karaya oturdu ve o güzelim kıyılarda tam bir deniz faciası yaşandı, gemi orada terk edildi. Adil bir gözle bakarsak kimse bu insanları suçlayamaz. Asıl failler gemi adamının seyahat hakkını kısıtlayan devletler ve bu durumu görmek istemeyen otoritelerdir. Halen yeryüzünde çalışan 60.000 gemi var, 1 milyondan fazla da deniz emekçisi… Ne kadar çabalansa da maalesef gemilerde, aylarca evine kavuşmayı bekleyen bir şehir nüfusu gemi adamı bulunmaktadır. Realitede, hani eskilerde gemilere mahkum edilen forsalar vardır, 21. yüzyılda dünya denizcileri maalesef fiili olarak forsa mahkumiyetini yaşadılar, yaşıyorlar da. BIMCO bu konuda çok başarılı bir farkındalık filmi yayınladı, herkesin izlemesini öneririm.

Arkas olarak 47 gemimiz ve 1500’den fazla çalışanımız ile şükürler olsun bu dönemi olabileceğinin en iyisi ile atlatabildik.

Her şeyin temasında insan yatar, bu nedenledir ki, Akdeniz’de en fazla göçmen kurtaran şirket olduk, tereddütsüz yardım çağrılarında anında onların yanındaydık, binden fazla canı sulardan kurtardık.

Ali İbrahim Kontaytekin,
Başkan Yardımcısı
Arkas Deniz Ticaret Filosu

Fırsat Eşitliğini Savunuyoruz

Kadınlara eşit fırsat yaratabilme üstünde durduğumuz önemli konuların başında geliyor. Denizde fırsat eşitliği zaten temelinde insan hakları gereğidir. 18 sene önce gemilerimizde ilk kadın zabit istihdam etmeye başladığımızdan beridir kadın çalışanların en az erkekler kadar başarılı olduklarını, hatta bazı konularda erkeklerden daha titiz ve çalışkan olduklarına bizzat şahit olduk. Günün döngüsünde her alanda olduğu gibi kadın zabitlerimiz, bugün, bizim olmaz ise olmazlarımızdan olmuştur.

Eğitimi Hep Önemsedik

Bir başka önem verdiğimiz bir konu da simülasyon eğitim projemiz. Hepimiz, kaza rasyoları açısından hava yollarının açık ara tüm sektörlerde en iyisi olduğunu biliyoruz. Bu fikirden hareketle biz de bazı uygulamalar başlattık. Dokuz Eylül Üniversitesi ve Türk Hava Yolları ile benchmark yaparak simülasyon eğitimlerini tekrar düzenledik ki bu dünya denizcilik dektöründe de belki ilktir, zira hiç duymadım. Misal bir uçağın bir motoru stop ederse saniyeler içerisinde pilot önlemlerini alır, zira bu acil durum eğitimini sürekli yapmaktadır. Ama gemiler öyle mi, bir kaptan mendirekten içeri girerken makinesi stop edince büyük ihtimalle ya rıhtıma ya da bir gemiye çarpar. Ama eğitimini alır ise o olayda meleke kazandığı için çok kolay üstesinden gelebilir. Zaman zaman boğazlarda kaza haberleri duyarız, izleriz. Çoğu zaman haksız önyargılar dile gelir, kaptan ya kötüdür, ya da beceriksizdir ama gerçekte öyle mi! Hayatında böyle aksi bir durumu yaşamayan kişi büyük oranda altından kalkamaz ve gemisini çarpar. Bilgisayar oyunlarını ele alalım, ilk oynadığımız oyun ile sonrakilerin skoru aynı değildir. Oynadıkça puanımız da yükselir çünkü becerimiz artar; spor oyunları da öyledir, oynadıkça açılır, hakimiyet kazanırız. Sigorta şirketleri açısından kaza rasyolarında açık ara Avrupa’nın en iyi şirketlerinden olduğumuz sık sık dile getirilmektedir.

25 Haziran Dünya Denizciler Günü vesilesiyle tüm denizcilerin gününü kutlarım.