Büyük bir hızla dijitalleşen dünyamızda, endüstri çağından dijital çağa amansız bir geçiş süreci yaşanıyor. 1960’larda başlayan üçüncü sanayi devrimi, dijital devrim olarak adlandırılmıştı ancak 2011 yılında Hannover’de ilk kez telaffuz edilen “Endüstri 4.0” terimi, dijital devrimi daha ileri bir aşamaya taşıdı. Bu aşama eğitimden sağlığa, nanoteknolojiden kuantum bilgi işleme kadar hemen her alanda eş zamanlı bir atılımı ifade ediyor. İşte bu atılım şirket politikalarında da çeşitli değişimlere neden oldu; mekandan bağımsız bir yönetim ve çalışma olgusu. Tüm dünyanın sağlığına büyük önem gösterdiği bugünlerde internet üzerinden yapılan seminer, ders atölye çalışmaları gibi etkinlikler (webinar), döneme zorunlu ayak uydurmanın gerekleri arasındaki yerini aldı. Arkas Akademi de bu süreçte Arkas çalışanlarının eğitim ve öğrenme faaliyetlerinden uzak kalmamaları için yeni stratejiler geliştiriyor…
Geçen yılın son çeyreğinde başlayan büyük salgın, sosyal ve çalışma hayatında büyük değişimlere neden oldu. İnsanları geçici de olsa 4 duvar arasına mahkum eden yeni tip Korona Virüs COVID-19, şirketlerin İK ve eğitim departmanlarının çalışanlar için yeni stratejiler oluşturmasının da önünü açtı. Şüphesiz bu strateji bilişim kaynaklarının iletişimde interaktif bir şekilde kullanılmasıyla doğrudan bağlantılı. Arkas çalışanlarına, pandemi ile ilgili ruhsal, zihinsel ve psikolojik bilgilendirmeler yapan Arkas Akademi’nin bu dönemde belirlediği temel strateji de eğitimleri yalnızca online hale getirmek değil, bu belirsizlik sürecinde işe yarayacak ve anında uygulanabilecek video, makale gibi içerikleri de şirket çalışanlarını destekler şekilde paylaşmak. Gelişimin sürdürülebilir olması ve iletişimin kesintiye uğramaması, sürecin güçlü adımlarla geçilmesinde önem taşıyor.
Sürekli Öğrenme, Motivasyon ve Gelişim
Home office ortamında çalıştığımız şu günlerde online eğitimlerin ve dijital platformların “Sürekli Gelişim, Öğrenme, İletişim ve Motivasyon” anlamında önemi arttı. Bu kapsamda Arkas Akademi’nin satınalma departmanı ile 7 ay önce başladığı “Eğitim içeriklerini dijital platforma taşıma” projesi de tamamlandı. Böylece satınalma departmanınca belirlenen eğitim içeriklerinin A-live platformuna taşınması, hem tanıtım için hem de işe yeni başlayan çalışanlara dijital platformdan eğitimlerini tamamlama fırsatı sundu. Satın Alma eğitimleri olan, “Satın Alma Ana Süreci, Anaveri Yönetimi, SAP Satın Alma Süreçleri, Satın Alma Projeleri, Satın Almada İlişki Süreçleri” gibi eğitimler A-Live’da izlenebiliyor.
Arkas Holding’in diğer şirket ve departmanları da kendi fonksiyonlarına yönelik olan eğitimleri dijital platforma taşıyarak çalışanlarına açabilecek.
Sınıf İçi Eğitimler Yerine Online Eğitimler
Arkas Akademi, COVID-19 ile birlikte evden çalışma sistemine geçildiği için sınıf içi eğitimlere bir süre ara verdi. Bu kapsamda mesleki olan liman eğitimlerinin video çekimleri de tamamlandı. Şirket çalışanları “Limancılık Temel Bilgiler, Ambar ve Operasyon, Ticari Tarife” eğitimlerini A-Live’da video olarak izleyebiliyorlar.
Arkas Akademi yetkilileri, tüm mesleki eğitimlerin sınıf içi eğitim formatının yanı sıra video formatlarında da izlenebilmesini hedefliyor . Ayrıca gelişimin sürdürülebilir olmasına dönük alınan aksiyonla birlikte çalışanlara yönelik A-Live’da online eğitimler oluşturuldu. Bunlar, “Yaratıcı Düşünme, Eleştirel Düşünme, Tasarım Odaklı Düşünme, Yenilikçi Düşünme, Pozitif Düşünme, Yansıtıcı Düşünme, Stratejik Düşünme, Sistemsel Düşünme, , Görsel Düşünme, Yanal Düşünme, Analiz Etme, Ekip Çalışmasına Yatkınlık, Etkin İletişim, İkna Etme, iş Süreçlerini Etkinleştirme, Müşteri Odaklılık, Nitelikli Kararlar Alma, Öğrenmeye Açık Olma, Hafızayı Güçlendirme Teknikleri, Planlama ve Önceliklendirme, Sonuç Odaklılık, Zaman Yönetimi, Zorluklara Karşı İradeli Olma” şeklinde sıralanıyor. Eğitimlere, A-Live dijital eğitim platformundan PC, laptop ve cep telefonlarıyla 7/24 ulaşılabiliyor.
Arkas Talks
Arkas Akademi’nin ilk online webinar semineri olan “Uzak Olsak da Biz Yakınız” ise 14 Nisan’da gerçekleştirildi. 22 Nisan’da Klinik Psikolog Erkan Çifte ile “Kendimizi İyi Hissetmenin İpuçları” ve 29 Nisan’da Öykü Koç ile “Pandemi Döneminde Stres Yönetimi” de yine aynı şekilde yapıldı. 5 Mayıs’ta BT Hizmet Masası Müdür Yardımcısı Sibel Tuncel ile “Duygularımızı Nasıl Yönetebiliriz?” ve Bilgi Sistemleri Direktörü Mert Oruz ile “Dijital Dönüşüm” webinarları da online olarak Arkas Talks adı altında gerçekleştirilecek.
Eğitmenleriyle birlikte sınıf içi eğitimlerin bir bölümünü online eğitimlere çevirme faaliyetlerine hız kazandıran Arkas Akademi, hem mesleki eğitmenleri hem de iç eğitmenleriyle birlikte dijital platformda hizmet sunacak.