Arkas, Microsoft Azure ile Yüzde 99.58 Karbon Tasarrufu Sağladı

Arkas Holding, altyapı yatırımlarının odağına sürdürülebilirliği koyuyor. 2018 yılında Microsoft Azure Cloud’a geçen Arkas, bu sayede %62’si operasyonel, donanımsal, ve veri merkezi altyapısı verimliliğinden, %38’i yenilenebilir enerji alımlarından olmak üzere %99.58 karbon tasarrufu elde etti.

Deniz ticaret filosunda bulunan 25 gemisiyle dünya armatörler listesinde ilk 30’da yer alan Arkas Holding, uluslararası operasyonlarını yürütürken, ilgili yatırımlarında sürdürülebilirliği önceliklendiriyor ve teknolojik altyapısını bu doğrultuda yeniliyor. Projelerinde sürdürülebilirliği operasyonlarının merkezine konumladıklarını belirten Arkas Holding CIO’su Mert Oruz, “Armatörlük şirketimiz Arkas Line’a sürdürülebilirlik açısından önemli yatırımlar yaptık. 2011 yılından bu yana karbon salımında %26.2, sülfür salımında ise %82.68 bir değer kazancı sağladık.. Ana faaliyet alanlarımızdan biri olan lojistik tarafında karbon emisyonu en düşük motorları kullanıyor ve Euro 6 standardında kamyonlara yatırım yapıyoruz.  Bu sayede işlerimizi %22 oranında artırmayı başarırken, karbon salımda ise son 5 yılda % 58’lik bir tasarruf sağladık” dedi.

Teknoloji altyapısı konusunda da sürdürülebilir projeler gerçekleştirdiklerini anlatan Oruz, “2018 yılında Microsoft ile iş birliği içinde o dönemin Türkiye’deki en büyük bulut geçişini yapıp Microsoft Azure Cloud’a taşındık. Bunu yaptığımızda doğal olarak bir karbon emisyonu tasarrufu ortaya çıktı. Bunu Microsoft ile birlikte ölçtüğümüzde %99.58 karbon tasarrufu sağladığımızı gördük. Bu tasarruf rakamı 1.4 milyon mil araba kullanımına eşit.  Veri merkezleri ciddi elektrik ihtiyacı olan yerler. Microsoft’un veri merkezleri ise yeşil enerji ile birlikte sürdürülebilirlik politikaları çerçevesinde son teknolojiyle donatılmış durumda. Buradaki verimliliğe ‘Carbon Intensity’ deniliyor. Bu açıdan bakarak ölçüm yaptığımızda da % 75 oranında bir verim elde ettiğimiz ortaya çıkıyor. Yine sürdürülebilirlik çerçevesinde kağıtsız ofise geçiş yaptık. Dijitalleşme yol haritamızda bulut tabanlı hizmetlerin olmasını istiyoruz. Yani buluttan bir hizmet vermiyorsak bunun altına imza atmak istemiyoruz. Bu kapsamda doğal olarak Microsoft ile yollarımız çok kesişiyor. Office 365’e ciddi bir yatırımımız var. En büyük faydası kağıtsız ofise geçişi kolaylaştırması ve iletişimi artırması oldu. Çalışanlar, ofis ve mekan bağımsız toplantı yapabildikleri, bu toplantı notlarını istedikleri yerden okuyabildikleri, dokümanlara istedikleri şekilde güvenli olarak erişebildikleri bir ortama kavuştu” şeklinde konuştu.

Oruz, ana faaliyet alanlarındaki yazılımları geliştirmek için yazılım teknolojilerine ihtiyaç duyduklarını ve bu alanda Microsoft’un Azure platformlarını kullanarak önemli oranlarda verimlilik sağladıklarını da sözlerine ekledi.

Arkas BT ekibi, karbon tasarrufunu ölçmede Microsoft ile birlikte çalışarak Microsoft Emisyon Etkisi Kontrol Panelinden faydalandı. Arkas, bu çözümü ileriye dönük bulut karbon ayak izini takip etmekde  için kullanıyor.